Lääkärikeskus Aava tähtää kansainvälisille markkinoille hyvinvointiteknologialla

Julkaistu 18.6.2019

Ennakoivaan hyvinvointiin perustuvan teknologiaratkaisun, Virta-indeksin kehittämistä tukee Business Finlandilta saatu lähes miljoonan euron rahoitus.  

Aava lanseerasi vuoden 2018 Slushissa Virta 360 -tuotteen, joka kartoittaa yksilön hyvinvoinnin tilaa kyselyn sekä Nightingalen ennakoivan verianalyysin avulla. Nyt käynnistyvässä tutkimushankkeessa Aava kehittää Virta 360:n taustalla olevaa Virta-indeksiä laajaksi hyvinvointimalliksi. Tarkoitus on yhdistää kyselytulosten subjektiivinen tieto erilaisilla mittausmenetelmillä kerättyyn objektiiviseen tietoon. 

Kesäkuussa 2019 Aava sai mittavan rahoituksen Business Finlandilta Virta-indeksin tutkimushankkeeseen ja kansainvälisen liiketoiminnan käynnistämiseen. Vuoden mittaisen projektin kokonaiskustannus on noin 2,5 miljoona euroa, josta valtaosa on Lääkärikeskus Aavan omaa investointia. Terveyspalveluistaan tunnettu suomalainen perheyritys haluaa kehittää hyvinvointiteknologian, jolle on kysyntää myös kansainvälisillä markkinoilla.  

"Laajennamme terveys- ja hyvinvointipalveluista kohti hyvinvointiteknologialiiketoimintaa. Rohkeilla aluevaltauksilla tavoittelemme entistä vahvempaa asemaa terveys- ja hyvinvointimarkkinoilla", sanoo Aavan strategiajohtaja Katarina Segerståhl.  

Mihin uutta hyvinvointiteknologiaa tarvitaan?  

Virta-indeksin hyötyjä voidaan tarkastella kahdella merkittävällä kaistalla. Ensinnäkin työikäisten hyvinvointiriskien arviointiin ja kroonisten sairauksien ennaltaehkäisyyn tarvitaan työkaluja. Uusien ratkaisujen löytäminen on tärkeää sekä yhteiskunnallisesti että työnantajien kannalta. Yritykset investoivat erilaisiin hyvinvointivalmennuksiin ja -aktivointeihin globaalisti yli 40 miljardia euroa vuodessa (Global Wellnes Economy Monitor 2018). Hyvinvointihankkeiden tulosten osoittaminen on kuitenkin hyvin vaihtelevaa. Markkinoilla on tilaa tutkimusnäyttöön ja data-analyysiin perustuvalle teknologialle, joka auttaa mittaamaan ja ymmärtämään elintapamuutosten todellista vaikuttavuutta. 

Toiseksi ihmiset ovat yhä kiinnostuneempia henkilökohtaisesta hyvinvoinnistaan ja haluavat konkreettisia todisteita siitä, miten ja mihin omat arkiset valinnat vaikuttavat. 

“Monista hyvinvointialalla tarjotuista ratkaisuista puuttuu vaikuttavuuden seuranta ja todistusvoima. Yksilöt tekevät isojakin elämänmuutoksia mutu-tuntuman pohjalta. Virta-indeksi auttaa kohdistamaan teot oikeisiin asioihin”, sanoo tutkimusprojektin hankejohtajana aloittanut Mauri Honkanen

Virta-indeksin kehittäminen ja kansainvälistäminen on yhteistyöhanke, jossa Aava haluaa hyödyntää Suomesta löytyvää korkeatasoista hyvinvointiteknologian ja tutkimuksen osaamista, sekä rakentaa vahvaa verkostoa. Teknologiayritys Nightingale on ensimmäinen hankkeessa mukana oleva kumppani.  

“Ennalta ehkäisevä toiminta on Aavan strateginen painopiste. Ongelmat, joihin nyt tartumme ovat globaaleja, joten Virta-indeksillä on merkittävää vientipotentiaalia”, Aavan toimitusjohtaja Raija Tapio kertoo. 

 

Lisätietoja: 

Virta 360-tuote

Mauri Honkanen, hankejohtaja, Lääkärikeskus Aava  
mauri.honkanen@aava.fi, puh. 050 483 5356 

Jaa tämä kaverillekin

Aavan uutiskirje

Piditkö tästä artikkelista? Tilaa Aavan uutiskirje, niin saat ajankohtaiset juttumme ja uutisemme säännöllisesti suoraan sähköpostiisi.