Naisen virtsankarkailun leikkaushoito

Naisten ponnistusvirtsankarkailua voidaan hoitaa leikkauksella. Puhtaassa ponnistusvirtsankarkailussa leikkaustulokset ovat hyvät ja noin 85 % saa avun toimenpiteestä. Jos ponnistuskarkailun lisäksi mukana on virtsarakon yliaktiivisuutta tulokset eivät ole yhtä hyvät. Tällöin erityisesti pakko-oiretta voi jäädä toimenpiteen jälkeen ja sen hoito vaatii erillistä huomiota. Myös korkea ikä (yli 75 v) ja ylipaino (BMI yli 35) huonontavat leikkaustuloksia. Tarkempaa tietoa leikkauksesta antaa leikkaava gynekologi.

Toimenpiteen kulku

Itse leikkaus on päiväkirurginen ja kestää tavallisesti 20-40 min. Leikkauksessa asetetaan paikallispuudutuksessa verkkomainen nauha virtsaputken alle tukemaan sitä (ns. TVT/TVT-O leikkaukset). Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa, jotta nauhan kireys saadaan optimoitua. 

Toimenpiteen jälkeen

Leikkauksen jälkeen ennen kotiutumista varmistetaan, että virtsaaminen sujuu, eikä rakkoon jää suuria määriä virtsaa. Kotiutuva saa mukaansa leikkaavan lääkärin puhelinnumeron akuuttien leikkauksen jälkeisten ongelmien varalle. Sairaslomaa kirjoitetaan yleensä 5 vuorokautta.

Leikkauksessa käytettävät ompeleet ovat sulavia, joten niitä ei tarvitse poistaa. Leikkauksen jälkeen n. 1-2 viikkoa tulisi välttää uimista, ammekylpyjä, yhdyntöjä, erittäin raskaiden esineiden nostamista ja polkupyörällä ajoa. Jälkitarkastuksen tarve arvioidaan tapauskohtaisesti ja se voi tapahtua myös oman gynekologin toimesta.

Ajanvaraus

Mikäli kärsit ponnistusvirtsankarkailusta, varaa ensin aika arvioon oman gynekologisi tai näitä leikkauksia tekevän gynekologin vastaanotolle. Leikkausarvioon on hyvä tulla puolitäydellä rakolla (suositus 2-3 tuntia edellisestä virtsaamiskerrasta vastaanotolle tultaessa). 

Varaa aika gynekologille soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838 tai nettiajanvarauksen kautta.

Maksuvaihtoehdot

Tutustu kattaviin maksuvaihtoehtoihimme, mm. korottomaan Aava-tiliin.

Hinnasto

Naisen virtsankarkailun leikkaushoito (TVT) paikallispuudutuksessa
3332.00 €

Asiantuntijat

Näytä Aavan asiantuntijat, jotka tarjoavat tätä palvelua.

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa