Ohutneulabiopsia (ONB)

Milloin ohutneulabiopsia on tarpeellinen?

Lääkärin tutkimuksessa ja nykyaikaisilla kuvantamismenetelmillä kehosta löytyy usein kudosmuutoksia, joiden laatua ei kyetä luotettavasti päättelemään ilman täsmentäviä lisätutkimuksia. Yleensä tämä merkitsee näytteen ottamista löydöksestä ja sen mikroskooppista tutkimusta.

Mitä ohutneulabiopsiasta nähdään?

Näytteen avulla selviää muun muassa kudoksen tyyppi, muutoksen hyvänlaatuisuus tai pahanlaatuisuus sekä mahdollinen tulehdus.

Miten näyte otetaan?

Näytteeksi voidaan ottaa joko soluja tai pieni kudospala. Solunäyte saadaan ohutneulabiopsialla (ONB) ja kudospala paksuneulabiopsialla (PNB). ONB :ssa läpimitaltaan 0.4 mm-0.9 mm oleva neula pistetään ihon läpi tutkittavaan kohteeseen, josta soluja irrotetaan neulan liikkeen ja alipaineen avulla. Neulan kulkua voidaan seurata näytteenoton yhteydessä ultraäänellä tai muilla kuvantamismenetelmillä. Näin voidaan varmistaa turvallinen pistosreitti ja neulan osuminen myös syvällä kehossa sijaitseviin kohteisiin.

Miten tutkimukseen valmistaudutaan?

Pinnallisissa kohteissa, joita ovat esimerkiksi rintarauhanen, sylkirauhanen, kilpirauhanen, ihonalaiskudos ja pinnalliset imusolmukkeet, ei tarvita erityisiä esivalmisteluja eikä puudutusta.

Onko tutkimusmenetelmä turvallinen?

ONB soveltuu ensisijaisena tutkimuksena useimpiin luonteeltaan epäselviin kudosmuutoksiin ja se on usein oikotie oikeaan diagnoosiin. ONB on turvallinen menetelmä, jonka avulla voidaan välttyä turhilta rinnakkais- ja uusintatutkimuksilta sekä korkeamman riskin toimenpiteiltä.

Tutkimuksen jälkeen

Radiologian erikoislääkäri antaa tutkimuksesta kirjallisen lausunnon joka on Aavassa toimivan hoitavan lääkärin käytettävissä. Näytevastaukset menevät suoraan hoitavalle lääkärille ja ovat valmiina n. 1-2 viikon kuluessa.

Ajanvaraus

Varaa aika soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3800/ röntgen.

Maksuvaihtoehdot

 

Asiantuntijat

Näytä Aavan asiantuntijat, jotka tarjoavat tätä palvelua.

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa