Ummetuksen tutkiminen ja hoito

Ummetuksella tarkoitetaan vaikeutta ulostaa tai hidastunutta suolen toimintaa.

Elimellisiä syitä ummetukseen aiheuttavat erilaiset tukokset (arpikiinnikkeet, kasvaimet, suolen umpipussitauti, gynekologiset vaivat), aineenvaihduntasairaudet (kilpirauhanen) tai hermostolliset sairaudet. Toiminnallinen ummetus on kuitenkin yleisempää. Sillä tarkoitetaan suolen hidastunutta motoriikkaa ilman selvää syytä. Toiminnallinen ummetus esiintyy tavallisimmin naisilla ja iäkkäillä henkilöillä. Monet lääkeaineet aiheuttavat myös suolen toiminnan hidastumista.

Ummetusoireen arviossa lähtökohtana on syyn selvittäminen. Toiminnallisen ummetuksen hoidossa ruokavaliolla on suuri rooli. Erittäin runsaasti kasviksia, hedelmiä ja marjoja sisältävä kuitupitoinen ruokavalio, liikunta ja riittävä nesteen nauttiminen ovat tärkein osa hoitoa.

Ravitsemusterapiassa arvioidaan koko ruokavalio ummetuksen näkökulmasta ja arvioidaan kuituvalmisteiden valinta ja tarve, sekä käsikaupasta saatavien ummetuslääkkeiden turvallinen ja oikea käyttö. Ravitsemusterapeutti antaa kattavia neuvoja arkeen myös etävastaanotolla. Tavoitteena on pysyvä ummetuspotilaan elämänlaadun parantaminen.

Tiesitkö, että Lääkärikeskus Aavassa voit varata ajan ummetuksen hoitoon ja tutkimiseen etänä? Lue lisää gastroenterologin etävastaanotosta ja varaa aika.

Seuraavat vapaat ajat

Asiantuntijat

Näytä Aavan asiantuntijat, jotka tarjoavat tätä palvelua.

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa