Minipillerit

FacebookTwitterLinkedIn

Minipillerit ovat ehkäisytabletteja, jotka sisältävät synteettistä keltarauhashormonia eli progestiinia. Minipillerit ovat hormonaalinen ehkäisymenetelmä, joka sopii myös niille naisille, jotka eivät voi käyttää estrogeenivalmisteita.

Mitä ovat minipillerit?

Minipillerit ovat ehkäisytabletteja, jotka sisältävät pelkkää synteettistä keltarauhashormonia eli progestiinia. Minipillereitä otetaan yksi tabletti säännöllisesti päivittäin pakkauksen ohjeen mukaan.

Minipillereiden keltarauhashormoni muuttaa kohdunsuun liman koostumusta ja ohentaa kohdun limakalvoa. Lisäksi useimmat valmisteet lamaavat munasarjojen toiminnan ja estävät munasolun irtoamisen (ovulaation) munasarjoista.

Kenelle minipillereitä suositellaan?

Voit käyttää minipillereitä, vaikka sinulta olisi kielletty estrogeenin käyttö. Progestiinin eli keltarauhashormonin käyttöön ei liitetä kohonnutta veritulppariskiä.

Minipillereitä voivat käyttää myös veritulpan sairastaneet, verenpainetautia sairastavat, aurallista migreeniä sairastavat ja yli 35-vuotiaat tupakoivat naiset.

Minipillereitä voit käyttää myös imetyksen aikana lapsivuodeajasta lähtien.

Minipillereitä voidaan käyttää myös endometrioosin, runsaiden vuotojen ja kivuliaiden kuukautisten hoitona.

Hoitava lääkärisi tai gynekologisi osaa arvioida, sopisivatko minipillerit vai jokin toinen ehkäisymenetelmä juuri sinulle.

Minipillereiden aloitus

Minipillerit voidaan aloittaa gynekologin lähi- tai etävastaanotolla.

Minipillerit ja kuukautiset

Minipillereiden vuoksi kuukautisesi voivat muuttua epäsäännöllisiksi ja vuodot niukentua. Joskus kuukautiset saattavat jäädä kokonaan pois.

Yleensä minipillereiden käyttö vähentää kuukautiskipuja.

Mikä on minipillerien ehkäisyteho?

Minipillerit ovat yhtä tehokas ehkäisymuoto kuin yhdistelmäehkäisypillerit, kun ne muistaa ottaa säännöllisesti ohjeen mukaan.

Minipillerit ja haittavaikutukset

Minipillereitä otetaan säännöllisesti päivittäin ilman taukoja, mistä voi seurata sivuoireena kuukautiskiertojen epäsäännöllisyyttä ja tiputteluvuotoja.

Markkinoilla on myös uudempia minipillereitä, joita voidaan käyttää 24+4 jaksoissa, jolloin 24 vaikuttavaa ainetta sisältävän pillerin jälkeen syödään neljä lumepilleriä.

Minipillerit voivat aiheuttaa ihon rasvoittumista. Useimmilla minipillereillä ei ole aknea parantavaa vaikutusta toisin kuin yhdistelmäehkäisypillereillä.

Minipillerit voivat aiheuttaa kuukautisten poisjäännin. Tästä ei ole kuitenkaan elimistölle haittaa ja useimmat naiset kokevat vuotojen poisjäännin positiivisena.

Useimmiten myös kuukautiskivut helpottuvat tai loppuvat minipillereiden käyttäjillä.

Ajanvaraus

Varaa aika gynekologille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Maria Pekkola.

Artikkelit ja tiedotteet
Skuuttiklinikka_Cover_1920x1440 Aava Sairaala lanseerasi Skuuttiklinikan ehkäisemään sähköskuuttitapaturmia
Skuutit ja sähköpotkulaudat ovat varma kesän merkki, mutta niillä ajelu osaa olla tapaturmaherkkää puuhaa. Miten vauhdin hurmassa vältetään päivystysreissu? Aava valjasti kaksi Suomen tunnetuinta skuuttaajaa opastamaan, kuinka sähköskuuteilla ajetaan turvallisesti.
Lue lisää
asiakastarina-eturauhanen/ Matti sai luopua lääkityksestään eturauhasen höyläysleikkauksen ansiosta
Kun lääkitys ei enää pidä eturauhasen oireilua kurissa, hoitomuotona voidaan käyttää eturauhasen höyläystä tai halkaisua. Matti kävi Aava Sairaalassa leikkauksessa ja sai sen myötä paitsi helpotuksen vaivoihinsa myös positiivisen elämänasenteensa takaisin.
Lue lisää
terveareena-aava/ Myyttejä naisten ylipainosta ja ratkaisun etsimistä nuorten uupumiseen – Aava on mukana SuomiAreenassa
Lääkärikeskus Aava on mukana tämän kesän SuomiAreenassa. Asiantuntijoitamme nähdään lavalla kahdessa eri paneelissa, jotka ovat osa Ahjo Communicationsin tuottamaa Terve!Areenaa.
Lue lisää