Minipillerit

FacebookTwitterLinkedIn

Kenelle minipillerit sopivat?

Minipillerit sisältävät pelkkää keltarauhashormonia. Minipillereitä voivat käyttää myös naiset, joilta estrogeeni on kielletty, koska progestiinin eli keltarauhashormonin käyttöön ei liitetä kohonnutta veritulppariskiä. Menetelmän voivat valita veritulpan sairastaneet, verenpainetautia sairastavat, aurallista migreeniä sairastavat ja yli 35-vuotiaat tupakoivat naiset. Minipillereitä saa käyttää myös imetyksen aikana lapsivuodeajasta lähtien.

Tuleeko minipillereistä sivuvaikutuksia?

Minipillereiden säännöllinen ottaminen on vielä tärkeämpää kuin yhdistelmäehkäisypillereitä käytettäessä. Minipillereitä otetaan säännöllisesti päivittäin ilman taukoja, mistä voi seurata sivuoireena kuukautiskiertojen epäsäännöllisyys ja tiputteluvuodot. Ihon rasvoittuminen on yleistä, minipillereillä ei ole aknea parantavaa vaikutusta toisin kuin yhdistelmäehkäisypillereillä. Toisinaan vuodot voivat myös loppua kokonaan. Tästä ei ole elimistölle haittaa, ja useimmat naiset kokevat vuotojen mahdollisen poisjäännin suorastaan toivottavana. Useimmiten myös kuukautiskivut helpottuvai tai loppuvat minipillereiden käyttäjillä.

Mikäli pillerin unohtelu on ongelma, voidaan käyttää usean vuoden ehkäisytehon antavaa keltarauhashormonikapselia (implantaatti), jonka lääkäri asentaa ihon alle. Suomessa yleisimmin käytetty ehkäisykapseli on etonogestreeliä vapauttava ehkäisykapseli, jonka ehkäisyteho kestää 3 vuotta.

Ajanvaraus

Varaa aika gynekologille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Artikkelit ja tiedotteet
aurinkoihottuma-punoittaa-ja-kutisee/

Aurinkoihottuma – Mikä siihen auttaa ja kenelle sopii valohoito?

Kutittaa, punoittaa ja näppylöitäkin nousee – aivan kuin iho olisi allerginen auringolle! Aurinkoihottuma vaivaa jossain vaiheessa jopa joka viidettä suomalaista. Paras keino välttyä siltä on suojata iho auringolta, mutta myös siedätyshoitoa on tarjolla. Lääkärikeskus Aavan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Katariina Mähönen kertoo, mitä läiskille ja näpyille voi tehdä.
Lue lisää
rustovaurio/

Rustovaurion etenemistä voi ehkäistä – Tiesitkö nämä 7 asiaa rustovammoista?

Jos rusto on kerran vaurioitunut, se ei yleensä enää parane. Hyvä uutinen on se, että liikunta ja painonhallinta vähentävät kipuja ja voivat ehkäistä rustovaurion pahenemista ja äitymistä nivelrikoksi asti. Lääkärikeskus Aavan tuki- ja liikuntaelinsairauksien vastuulääkäri Joakim Lindfors jakaa tärkeimmät faktat rustovaurioista ja kertoo, millaisesta hoidosta voi olla apua.
Lue lisää
poskiontelotulehdus/

Poskiontelotulehdus? – Punktiota ei tarvitse pelätä

Poskiontelopunktio kuulostaa pahalta? Huoli pois! Punktio on paljon mainettaan helpompi toimenpide – ja usein sitä ei edes tarvita. Lääkärikeskus Aavan korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Marianne Hovi kertoo, miten poskiontelotulehdus hoidetaan nykyään ja miten pallolaajennus liittyy asiaan.
Lue lisää