Minipillerit

Minipillerit ovat ehkäisytabletteja, jotka sisältävät synteettistä keltarauhashormonia eli progestiinia. Minipillerit ovat hormonaalinen ehkäisymenetelmä, joka sopii myös niille naisille, jotka eivät voi käyttää estrogeenivalmisteita.

Mitä ovat minipillerit?

Minipillerit ovat ehkäisytabletteja, jotka sisältävät vain pelkkää synteettistä keltarauhashormonia eli progestiinia. Minipillereitä otetaan yksi tabletti säännöllisesti päivittäin pakkauksen ohjeen mukaan.

Minipillerit vaikuttavat verenkierron kautta. Keltarauhashormoni muuttaa kohdunsuun liman koostumusta ja ohentaa kohdun limakalvoa. Lisäksi useimmat valmisteet lamaavat munasarjojen toiminnan ja estävät munasolun irtoamisen (ovulaation) munasarjoista.

Kenelle minipillereitä suositellaan?

Voit käyttää minipillereitä, vaikka sinulta olisi kielletty estrogeenin käyttö. Progestiiniprogestiinin eli keltarauhashormonin käyttöön ei liitetä kohonnutta veritulppariskiä.

Minipillereitä voivat käyttää myös veritulpan sairastaneet, verenpainetautia sairastavat, aurallista migreeniä sairastavat ja yli 35-vuotiaat tupakoivat naiset.

Minipillereitä voit käyttää myös imetyksen aikana lapsivuodeajasta lähtien.

Minipillereitä voidaan käyttää myös endometrioosin, runsaiden vuotojen ja kivuliaiden kuukautisten hoitona.

Hoitava lääkärisi tai gynekologisi osaa arvioida, sopisivatko minipillerit vai jokin toinen ehkäisymenetelmä juuri sinulle.

Minipillereiden aloitus

Minipillerit voidaan aloittaa gynekologin lähi- tai etävastaanotolla.

Minipillerit ja kuukautiset

Minipillereiden vuoksi kuukautisesi voivat muuttua epäsäännöllisiksi ja vuodot niukentua. Joskus kuukautiset saattavat jäädä kokonaan pois.

Yleensä minipillereiden käyttö vähentää kuukautiskipuja.

Mikä on minipillerien ehkäisyteho?

Minipillerit ovat tehokas ehkäisymuoto, mutta eivät suojaa raskaudelta täydellä varmuudella. Ehkäisyteho riippuu paljolti myös siitä, muistatko ottaa pillerin säännöllisesti.

Minipillerit ja haittavaikutukset

Minipillereitä otetaan säännöllisesti päivittäin ilman taukoja, mistä voi seurata sivuoireena kuukautiskiertojen epäsäännöllisyyttä ja tiputteluvuotoja.

Markkinoilla on myös uudempia minipillereitä, joita käytetään 24+4 jaksoissa. Tällöin vuodot tulevat säännöllisesti ja ylimääräiset vuodot ovat vähäisempi ongelma.

Minipillerit voivat aiheuttaa ihon rasvoittumista. Useimmilla minipillereillä ei ole aknea parantavaa vaikutusta toisin kuin yhdistelmäehkäisypillereillä.

Minipillerit voivat aiheuttaa kuukautisten poisjäännin. Tästä ei ole kuitenkaan elimistölle haittaa ja useimmat naiset kokevat vuotojen poisjäännin positiivisena.

Useimmiten myös kuukautiskivut helpottuvat tai loppuvat minipillereiden käyttäjillä.

Ajanvaraus

Varaa aika gynekologille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
keliakiatutkimus

Haemme tutkittavia keliakialääkeainetutkimukseen

Saatat soveltua tutkimukseen, jos olet keliakiaa sairastava henkilö ja sinulla on suolisto-oireita gluteenittomasta ruokavaliosta huolimatta. Lääkärikeskus Aavassa tutkimusta tehdään Aava Helsinki Kampissa.
Lue lisää
melatoniini

Melatoniini – lempeä apu nukahtamiseen

Uni ei ota tullakseen tai se katkeaa kesken yön. Auttaisiko melatoniini? Mutta mikä on oikea annostus ja mihin aikaan valmiste pitää ottaa? Uni Aavan unilääkäri Henri Tuomilehto vastaa yhdeksään yleiseen kysymykseen melatoniinista.
Lue lisää
Aava:

Aava Kuopio muuttaa uusiin toimitiloihin Kuopion satamaan

Kuopion Aava palvelee uusissa toimitiloissa 9.1.2023 alkaen. Uusi toimipiste sijaitsee keskeisellä paikalla Kuopion Sataman Lääkäritalossa osoitteessa Koljonniemenkatu 2 (4. kerros).
Lue lisää