Minipillerit

Minipillerit ovat ehkäisytabletteja, jotka sisältävät synteettistä keltarauhashormonia eli progestiinia. Minipillerit ovat hormonaalinen ehkäisymenetelmä, joka sopii myös niille naisille, jotka eivät voi käyttää estrogeenivalmisteita.

Mitä ovat minipillerit?

Minipillerit ovat ehkäisytabletteja, jotka sisältävät vain pelkkää synteettistä keltarauhashormonia eli progestiinia. Minipillereitä otetaan yksi tabletti säännöllisesti päivittäin pakkauksen ohjeen mukaan.

Minipillerit vaikuttavat verenkierron kautta. Keltarauhashormoni muuttaa kohdunsuun liman koostumusta ja ohentaa kohdun limakalvoa. Lisäksi useimmat valmisteet lamaavat munasarjojen toiminnan ja estävät munasolun irtoamisen (ovulaation) munasarjoista.

Kenelle minipillereitä suositellaan?

Voit käyttää minipillereitä, vaikka sinulta olisi kielletty estrogeenin käyttö. Progestiiniprogestiinin eli keltarauhashormonin käyttöön ei liitetä kohonnutta veritulppariskiä.

Minipillereitä voivat käyttää myös veritulpan sairastaneet, verenpainetautia sairastavat, aurallista migreeniä sairastavat ja yli 35-vuotiaat tupakoivat naiset.

Minipillereitä voit käyttää myös imetyksen aikana lapsivuodeajasta lähtien.

Minipillereitä voidaan käyttää myös endometrioosin, runsaiden vuotojen ja kivuliaiden kuukautisten hoitona.

Hoitava lääkärisi tai gynekologisi osaa arvioida, sopisivatko minipillerit vai jokin toinen ehkäisymenetelmä juuri sinulle.

Minipillereiden aloitus

Minipillerit voidaan aloittaa gynekologin lähi- tai etävastaanotolla.

Minipillerit ja kuukautiset

Minipillereiden vuoksi kuukautisesi voivat muuttua epäsäännöllisiksi ja vuodot niukentua. Joskus kuukautiset saattavat jäädä kokonaan pois.

Yleensä minipillereiden käyttö vähentää kuukautiskipuja.

Mikä on minipillerien ehkäisyteho?

Minipillerit ovat tehokas ehkäisymuoto, mutta eivät suojaa raskaudelta täydellä varmuudella. Ehkäisyteho riippuu paljolti myös siitä, muistatko ottaa pillerin säännöllisesti.

Minipillerit ja haittavaikutukset

Minipillereitä otetaan säännöllisesti päivittäin ilman taukoja, mistä voi seurata sivuoireena kuukautiskiertojen epäsäännöllisyyttä ja tiputteluvuotoja.

Markkinoilla on myös uudempia minipillereitä, joita käytetään 24+4 jaksoissa. Tällöin vuodot tulevat säännöllisesti ja ylimääräiset vuodot ovat vähäisempi ongelma.

Minipillerit voivat aiheuttaa ihon rasvoittumista. Useimmilla minipillereillä ei ole aknea parantavaa vaikutusta toisin kuin yhdistelmäehkäisypillereillä.

Minipillerit voivat aiheuttaa kuukautisten poisjäännin. Tästä ei ole kuitenkaan elimistölle haittaa ja useimmat naiset kokevat vuotojen poisjäännin positiivisena.

Useimmiten myös kuukautiskivut helpottuvat tai loppuvat minipillereiden käyttäjillä.

Ajanvaraus

Varaa aika gynekologille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
epävakaa-persoonallisuus

Epävakaa persoonallisuushäiriö aiheuttaa kärsimystä ja heikentää toimintakykyä

Epävakaa persoonallisuushäiriö ilmenee mielialan ja tunnetilojen sekä käyttäytymisen haitallisena epävakaisuutena, joka vaikuttaa omaan toimintaan ja vuorovaikutukseen muiden kanssa. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo häiriön synnystä, erityispiirteistä sekä hyvän hoidon tärkeydestä. Yli puolella oireet lievittyvät viidessä vuodessa niin, etteivät diagnostiset kriteerit enää täyty.
Lue lisää
mielenterveys-aava

Kaksisuuntainen mielialahäiriö on monimuotoinen sairaus – tunnista oireet

Kaksisuuntainen mielialahäiriö sisältää vaihtelevasti masennus- sekä vauhdikkaita mania- tai hypomaniajaksoja. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo, millaisia ongelmia oireilusta voi seurata. Hoidon kulmakivi ovat mielialaa tasaavat lääkkeet, mutta myös elintavoilla on voinnille merkitystä.
Lue lisää
Vastuullisuustyö_Aava

Miten tärkeää on liiketoiminnan eettisyys tai asiakkaan kohtelu? – Vastaa Aavan vastuullisuuden olennaisuusanalyysiin

Aavassa on aloitettu vastuullisuuden kehitysohjelma. Sen ensimmäisenä vaiheena on olennaisuusanalyysi, jolla selvitämme, mitkä vastuullisuuden osa-alueet ovat toiminnassamme kaikkein tärkeimpiä.
Lue lisää