Munanjohtimien aukiolotutkimus (HSSG)

Yksi tapa selvittää lapsettomuuden syitä on tehdä munanjohtimien aukiolotutkimus eli hysterosonosalpingografia (HSSG). Itse toimenpide on nopea ja tehdään gynekologin vastaanotolla ilman puudutusta. Tulokset saat heti. Varaa aikasi Aavaan tutkimuksia tekevälle gynekologille.

Milloin tehdään munanjohtimien aukiolotutkimus?

Jos olet yrittänyt raskautta tuloksetta vuoden ajan, kannattaa hakeutua lapsettomuustutkimuksiin. Gynekologisi arvioi aina yksilöllisesti juuri sinulle tehtävät tutkimukset.

Naisen synnytinelinten anatomian selvittäminen kuuluu lapsettomuuden perustutkimuksiin. Munanjohtimien aukiolotutkimus antaa arvokasta tietoa kohdun ja munasarjojen rakenteesta ja munanjohtimien aukiolosta. Mahdollisesti samassa yhteydessä voidaan seurata myös munarakkulan kasvua.

Tutkimukseen valmistautuminen

Tutkimus pyritään tekemään ennen ovulaatiota, useimmiten kierronpäivänä 6.-12. päivänä. Ovulaation jälkeen tutkimusta ei voida tehdä.

Ennen tutkimusta voit ottaa särkylääkkeen (esimerkiksi ibuprofeiini 400-600mg).

Mitä aukiolotutkimuksessa tapahtuu?

Munanjohtimien aukiolotutkimus tehdään gynekologin vastaanotolla vastaanottokäynnin yhteydessä.

Gynekologisi vie emättimen kautta kohtuun ohuen katetrin ja ruiskuttaa sen kautta kohtuun keittosuolaliuosta ja ilmaa.

Lääkärisi tarkistaa kohdun limakalvon rakenteen ja pystyy näin poissulkemaan limakalvolla olevat mahdolliset muutokset, kuten kiinnikkeet, polyypit ja myoomat, jotka voivat vaikeuttaa raskaaksituloa.

Hän seuraa ultraäänen avulla ruiskutetun keittosuolan ja ilman liikkumista munanjohtimisissa ja erityisesti sitä, pääsevätkö kuplat vapaasti kulkemaan munanjohtimien läpi.

Tutkimus kestää yleensä noin kymmenen minuuttia.

Tutkimuksen aikana ja sen jälkeen saatat tuntea kuukautisten kaltaista kipua. Puudutusta toimenpiteeseen ei kuitenkaan tarvita.

Tutkimuksen jälkeen

Tutkimuksen jälkeen voit lähteä normaalisti kotiin tai töihin. Sairaslomaa et tarvitse.

Vatsan seudulla voi ilmetä tutkimuspäivänä vaaratonta jälkikipua, joka on ohimenevää.

Ajanvaraus

Varaa aika Naisten Aavaan HSSG tutkimusta tekevälle gynekologille soittamalla 010 380 3838 tai sähköpostilla naistenaava@aava.fi.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Yksityinen_sairaala_Aava

Lämminhenkinen yksityinen sairaala – 8 syytä valita Aava

Aava on suomalainen perheyritys, jonka sairaala sijaitsee ydinkeskustassa Helsingissä Aava Kampin yhteydessä. Arvoihimme kuuluu, että sinua hoidetaan kokonaisvaltaisesti ja lämmöllä ja saat tukea, jos leikkaus jännittää. Käyntisi jälkeenkään et jää yksin, vaan lääkäri seuraa toipumistasi. On monta syytä valita Aavan sairaala – tässä niistä kahdeksan.
Lue lisää
aurinkoihottuma-punoittaa-ja-kutisee

Aurinkoihottuma – Mikä siihen auttaa ja kenelle sopii valohoito?

Kutittaa, punoittaa ja näppylöitäkin nousee – aivan kuin iho olisi allerginen auringolle! Aurinkoihottuma vaivaa jossain vaiheessa jopa joka viidettä suomalaista. Paras keino välttyä siltä on suojata iho auringolta, mutta myös siedätyshoitoa on tarjolla. Lääkärikeskus Aavan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Katariina Mähönen kertoo, mitä läiskille ja näpyille voi tehdä.
Lue lisää
rustovaurio

Rustovaurion etenemistä voi ehkäistä – Tiesitkö nämä 7 asiaa rustovammoista?

Jos rusto on kerran vaurioitunut, se ei yleensä enää parane. Hyvä uutinen on se, että liikunta ja painonhallinta vähentävät kipuja ja voivat ehkäistä rustovaurion pahenemista ja äitymistä nivelrikoksi asti. Lääkärikeskus Aavan tuki- ja liikuntaelinsairauksien vastuulääkäri Joakim Lindfors jakaa tärkeimmät faktat rustovaurioista ja kertoo, millaisesta hoidosta voi olla apua.
Lue lisää