Munanjohtimien aukiolotutkimus (HSSG)

Yksi tapa selvittää lapsettomuuden syitä on tehdä munanjohtimien aukiolotutkimus eli hysterosonosalpingografia (HSSG). Itse toimenpide on nopea ja tehdään gynekologin vastaanotolla ilman puudutusta. Tulokset saat heti. Varaa aikasi Aavaan tutkimuksia tekevälle gynekologille.

Milloin tehdään munanjohtimien aukiolotutkimus?

Jos olet yrittänyt raskautta tuloksetta vuoden ajan, kannattaa hakeutua lapsettomuustutkimuksiin. Gynekologisi arvioi aina yksilöllisesti juuri sinulle tehtävät tutkimukset.

Naisen synnytinelinten anatomian selvittäminen kuuluu lapsettomuuden perustutkimuksiin. Munanjohtimien aukiolotutkimus antaa arvokasta tietoa kohdun ja munasarjojen rakenteesta ja munanjohtimien aukiolosta. Mahdollisesti samassa yhteydessä voidaan seurata myös munarakkulan kasvua.

Tutkimukseen valmistautuminen

Tutkimus pyritään tekemään ennen ovulaatiota, useimmiten kierronpäivänä 6.-12. päivänä. Ovulaation jälkeen tutkimusta ei voida tehdä.

Ennen tutkimusta voit ottaa särkylääkkeen (esimerkiksi ibuprofeiini 400-600mg).

Mitä aukiolotutkimuksessa tapahtuu?

Munanjohtimien aukiolotutkimus tehdään gynekologin vastaanotolla vastaanottokäynnin yhteydessä.

Gynekologisi vie emättimen kautta kohtuun ohuen katetrin ja ruiskuttaa sen kautta kohtuun keittosuolaliuosta ja ilmaa.

Lääkärisi tarkistaa kohdun limakalvon rakenteen ja pystyy näin poissulkemaan limakalvolla olevat mahdolliset muutokset, kuten kiinnikkeet, polyypit ja myoomat, jotka voivat vaikeuttaa raskaaksituloa.

Hän seuraa ultraäänen avulla ruiskutetun keittosuolan ja ilman liikkumista munanjohtimisissa ja erityisesti sitä, pääsevätkö kuplat vapaasti kulkemaan munanjohtimien läpi.

Tutkimus kestää yleensä noin kymmenen minuuttia.

Tutkimuksen aikana ja sen jälkeen saatat tuntea kuukautisten kaltaista kipua. Puudutusta toimenpiteeseen ei kuitenkaan tarvita.

Tutkimuksen jälkeen

Tutkimuksen jälkeen voit lähteä normaalisti kotiin tai töihin. Sairaslomaa et tarvitse.

Vatsan seudulla voi ilmetä tutkimuspäivänä vaaratonta jälkikipua, joka on ohimenevää.

Ajanvaraus

Varaa aika Naisten Aavaan HSSG tutkimusta tekevälle gynekologille soittamalla 010 380 3838 tai sähköpostilla naistenaava@aava.fi.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
shutterstock_735545155

Enterorokko aikuisella – eroaako lasten taudista?

Enterorokkotartunnan voi saada aikuisenakin, vaikka olisi sairastanut taudin lapsena. Se johtuu siitä, että enteroviruksia on erilaisia. Yleislääketieteen erikoislääkäri Mikko Oikkonen selvittää, millaisia oireita tauti aikuisella aiheuttaa ja miten niitä voidaan lievittää.
Lue lisää
lasse-lempainen

Huippuortopedi Lasse Lempainen aloittaa leikkaukset ja vastaanoton Helsingissä Aavassa

Maailman kärkiortopedeihin kuuluva Lasse Lempainen hoitaa paitsi jalkapallotähtiä ja huippu-urheilijoita, myös tavallisten kuntoilijoiden alaraajavammoja. Rasitusvammojen syynä on usein liian yksipuolinen ja kova harjoittelu.
Lue lisää
nainen-long-covid

Tunnista long covidin oireet ajoissa – asiantuntijan mukaan tauti on merkittävä kansanterveydellinen ongelma

Heräät yöllä hikisenä ja syke käy toisella sadalla. Työpäivät kuluvat sumun keskellä ja keskittyminen herpaantuu jatkuvasti. Urheilusta ei tule mitään, rintaa painaa ja henki salpautuu. Voisiko kyseessä olla long covid? Suomen long covid -asiantuntijaryhmän puheenjohtaja, neurologian erikoislääkäri Risto O. Roine kertoo näkemyksensä pitkäkestoisesta koronasta.
Lue lisää