Munanjohtimien aukiolotutkimus (HSSG)

Yksi tapa selvittää lapsettomuuden syitä on tehdä munanjohtimien aukiolotutkimus eli hysterosonosalpingografia (HSSG). Itse toimenpide on nopea ja tehdään gynekologin vastaanotolla ilman puudutusta. Tulokset saat heti. Varaa aikasi Aavaan tutkimuksia tekevälle gynekologille.

Milloin tehdään munanjohtimien aukiolotutkimus?

Jos olet yrittänyt raskautta tuloksetta vuoden ajan, kannattaa hakeutua lapsettomuustutkimuksiin. Gynekologisi arvioi aina yksilöllisesti juuri sinulle tehtävät tutkimukset.

Naisen synnytinelinten anatomian selvittäminen kuuluu lapsettomuuden perustutkimuksiin. Munanjohtimien aukiolotutkimus antaa arvokasta tietoa kohdun ja munasarjojen rakenteesta ja munanjohtimien aukiolosta. Mahdollisesti samassa yhteydessä voidaan seurata myös munarakkulan kasvua.

Tutkimukseen valmistautuminen

Tutkimus pyritään tekemään ennen ovulaatiota, useimmiten kierronpäivänä 6.-12. päivänä. Ovulaation jälkeen tutkimusta ei voida tehdä.

Ennen tutkimusta voit ottaa särkylääkkeen (esimerkiksi ibuprofeiini 400-600mg).

Mitä aukiolotutkimuksessa tapahtuu?

Munanjohtimien aukiolotutkimus tehdään gynekologin vastaanotolla vastaanottokäynnin yhteydessä.

Gynekologisi vie emättimen kautta kohtuun ohuen katetrin ja ruiskuttaa sen kautta kohtuun keittosuolaliuosta ja ilmaa.

Lääkärisi tarkistaa kohdun limakalvon rakenteen ja pystyy näin poissulkemaan limakalvolla olevat mahdolliset muutokset, kuten kiinnikkeet, polyypit ja myoomat, jotka voivat vaikeuttaa raskaaksituloa.

Hän seuraa ultraäänen avulla ruiskutetun keittosuolan ja ilman liikkumista munanjohtimisissa ja erityisesti sitä, pääsevätkö kuplat vapaasti kulkemaan munanjohtimien läpi.

Tutkimus kestää yleensä noin kymmenen minuuttia.

Tutkimuksen aikana ja sen jälkeen saatat tuntea kuukautisten kaltaista kipua. Puudutusta toimenpiteeseen ei kuitenkaan tarvita.

Tutkimuksen jälkeen

Tutkimuksen jälkeen voit lähteä normaalisti kotiin tai töihin. Sairaslomaa et tarvitse.

Vatsan seudulla voi ilmetä tutkimuspäivänä vaaratonta jälkikipua, joka on ohimenevää.

Ajanvaraus

Varaa aika Naisten Aavaan HSSG tutkimusta tekevälle gynekologille soittamalla 010 380 3838 tai sähköpostilla naistenaava@aava.fi.

Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sanna Hänninen.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
timo-vanttinen-aava

Aavan työterveyden liiketoimintajohtaja Timo Vänttinen jättää tehtävänsä 1.4.2024

Pitkän uran Aavan johtotehtävissä tehnyt Timo jatkaa keväällä työterveyden ammatinharjoittajalääkärinä: ”Nykyisessä tehtävässäni kilometrit tulivat täyteen, mutta sydämeni pysyy Aavassa ja Pikkujätissä.”
Lue lisää
Jäbät&Tunteet_yhteistyö

Miesten mielenterveyden asialla: Aava yhteistyökumppanina Jäbät & Tunteet -tapahtumassa

Jäbät & Tunteet -yhteisö järjestää miehille suunnatun keskustelutilaisuuden mielenterveysviikolla 21.11. Aava toimii tapahtuman virallisena yhteistyökumppanina.
Lue lisää
tenniskyynärpää

Tenniskyynärpää on kivulias kumppani

Tenniskyynärpää on kyynärvarren yläosan rasitussairaus, joka voi hankaloittaa arkea suuresti. Pahimmillaan ei pysty nostamaan edes kahvikuppia. Käsikirurgian erikoislääkäri Joakim Lindfors selvittää, mitkä ovat vaivan oireet ja miten sitä voidaan hoitaa.
Lue lisää