Pneumokokkirokotus

Pneumokokkibakteeri aiheuttaa ylä- ja alahengitysteiden infektioita erityisesti lapsilla ja iäkkäillä. Osa infektioista on tavallisia virustautien jälkeisiä infektioita ja osa vakavampia taudinkuvia. Näitä vakavia pneumokokkitauteja vastaan on olemassa rokote.

Mikä on pneumokokki?

Pneumokokki eli Streptococcus pneumoniae on bakteeri. Se aiheuttaa ylähengitysteiden infektioita, kuten välikorvan tulehduksia (erityisesti lapsilla), poskiontelon tulehduksia sekä alempien hengitysteiden infektioita, kuten keuhkokuumetta.

Osa pneumokokin aiheuttamista taudeista on vakavia, sairaalahoitoa vaativia. Tällaisia ovat esimerkiksi verenmyrkytys (sepsis), aivokalvontulehdus (meningiitti) ja vaikeammat keuhkokuumeet.

Pneumokokki leviää pääasiassa pisaratartuntana yskiessä ja aivastaessa, mutta se voi tarttua myös kosketuksen kautta. Oireetonta kantajuutta todetaan myös terveiltä ja kaikki eivät sairastu.

Pneumokokkitartunnan riskitekijät

Riski sairastua pneumokokin aiheuttamaan keuhkokuumeeseen lisääntyy iän myötä ja erityisesti yli 65-vuotiailla henkilöillä riski on merkittävästi suurempi kuin nuorilla tai keski-ikäisillä.

Keuhkokuumeen riskiä lisäävät myös tupakointi sekä monet pitkäaikaissairaudet, kuten diabetes, astma, keuhkoahtaumatauti tai krooninen sydänsairaus. Näitä riskitekijöitä on lähes joka kolmannella suomalaisella.

Iäkkäällä henkilöllä riskitekijöitä voi olla samanaikaisesti useita, mikä suurentaa vakavan taudin riskin moninkertaiseksi.

Pneumokokkirokote

Pneumokokkia vastaan on olemassa useita rokotteita. Kaikkien näiden rokotteiden tavoite on suojata pneumokokin vakavalta tautimuodolta. Rokotteen teho on hyvä ja se vähentää vakavan pneumokokkitaudin riskiä noin 75 %.

Aavassa on käytössä kaksi erilaista pneumokokkirokotetta ja näitä suositellaan erityisesti riskiryhmään kuuluville. Tarjolla on 13-valenttinen rokote, joka tarjoaa suojaa 13:a eri pneumokokkityyppiä vastaan. Toinen, hieman tehokkaampi rokote on 20-valenttinen.

Pneumokokkirokote on yleensä hyvin siedetty. Rokotteen antamisen haittavaikutukset ovat pääasiassa paikallisia (pistoskohdan kipu/aristus) tai lieviä (kuume, päänsärky, lihaskipu). Nämä oireet ohittuvat yleensä muutamassa päivässä.

Varaa aika

Varaa aika pneumokokkirokotusta varten sairaanhoitajalle tai omalle työterveyshoitajallesi nettiajanvarauksesta soittamalla asiakaspalveluumme numeroon 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Työterveys

Aava Hämeenlinnan työterveystoiminta kasvaa liiketoimintakaupan myötä

Aava vahvistaa toimintaansa työterveyspalveluiden tuottajana Hämeenlinnassa liiketoimintakaupan myötä. Finla Työterveys Oy myy Hämeenlinnan työterveysliiketoiminnan Lääkärikeskus Aavalle.
Lue lisää
d-vitamiinia

D-vitamiini – paljonko on tarpeeksi?

D-vitamiini on elimistölle välttämätön vitamiini, josta suomalaisilla on talvikuukausina puutetta. Tilanne on helppo korjata D-vitamiinilisällä, mutta todellinen tarve selviää vain D-vitamiinitasojen mittauksella. Sisätautien erikoislääkäri Ari Aimolahti kertoo, milloin mittaus on syytä tehdä ja millaisia oireita D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa.
Lue lisää
Mononukleoosi

Mononukleoosi eli pusutauti – kaikki saavat tartunnan, mutta vain osa oirehtii

Mononukleoosi on pääasiassa pikkulasten, teinien ja nuorten aikuisten tauti. Sen tarttuminen tapahtuu ennen kaikkea syljen välityksellä, useimmiten suutelemalla. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jarkko Korpi kertoo, millaisia pusutaudin oireet ovat ja mitä erityispiirteitä sairauteen liittyy.
Lue lisää