Pneumokokkirokotus

Pneumokokkibakteeri aiheuttaa ylä- ja alahengitysteiden infektioita erityisesti lapsilla ja iäkkäillä. Osa infektioista on tavallisia virustautien jälkeisiä infektioita ja osa vakavampia taudinkuvia. Näitä vakavia pneumokokkitauteja vastaan on olemassa rokote.

Mikä on pneumokokki?

Pneumokokki eli Streptococcus pneumoniae on bakteeri. Se aiheuttaa ylähengitysteiden infektioita, kuten välikorvan tulehduksia (erityisesti lapsilla), poskiontelon tulehduksia sekä alempien hengitysteiden infektioita, kuten keuhkokuumetta.

Osa pneumokokin aiheuttamista taudeista on vakavia, sairaalahoitoa vaativia. Tällaisia ovat esimerkiksi verenmyrkytys (sepsis), aivokalvontulehdus (meningiitti) ja vaikeammat keuhkokuumeet.

Pneumokokki leviää pääasiassa pisaratartuntana yskiessä ja aivastaessa, mutta se voi tarttua myös kosketuksen kautta. Oireetonta kantajuutta todetaan myös terveiltä ja kaikki eivät sairastu.

Pneumokokkitartunnan riskitekijät

Riski sairastua pneumokokin aiheuttamaan keuhkokuumeeseen lisääntyy iän myötä ja erityisesti yli 65-vuotiailla henkilöillä riski on merkittävästi suurempi kuin nuorilla tai keski-ikäisillä.

Keuhkokuumeen riskiä lisäävät myös tupakointi sekä monet pitkäaikaissairaudet, kuten diabetes, astma, keuhkoahtaumatauti tai krooninen sydänsairaus. Näitä riskitekijöitä on lähes joka kolmannella suomalaisella.

Iäkkäällä henkilöllä riskitekijöitä voi olla samanaikaisesti useita, mikä suurentaa vakavan taudin riskin moninkertaiseksi.

Pneumokokkirokote

Pneumokokkia vastaan on olemassa useita rokotteita. Kaikkien näiden rokotteiden tavoite on suojata pneumokokin vakavalta tautimuodolta. Rokotteen teho on hyvä ja se vähentää vakavan pneumokokkitaudin riskiä noin 75 %.

Aavassa on käytössä kaksi erilaista pneumokokkirokotetta ja näitä suositellaan erityisesti riskiryhmään kuuluville. Tarjolla on 13-valenttinen rokote, joka tarjoaa suojaa 13:a eri pneumokokkityyppiä vastaan. Toinen, hieman tehokkaampi rokote on 20-valenttinen.

Pneumokokkirokote on yleensä hyvin siedetty. Rokotteen antamisen haittavaikutukset ovat pääasiassa paikallisia (pistoskohdan kipu/aristus) tai lieviä (kuume, päänsärky, lihaskipu). Nämä oireet ohittuvat yleensä muutamassa päivässä.

Varaa aika

Varaa aika pneumokokkirokotusta varten sairaanhoitajalle tai omalle työterveyshoitajallesi nettiajanvarauksesta soittamalla asiakaspalveluumme numeroon 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Max_x_Aava Poikkeuksellinen yhteistyö syntyi rohkeudesta – dokumenttisarja Max Senestä yhteistyössä Aavan kanssa
Lääkärikeskus Aava, rap-artisti Max Sene (Sexmane) ja Marmori Entertainment julkaisevat yhteistyössä Lucas Senen ohjaaman viisiosaisen dokumenttisarjan mielenterveydestä huolehtimisen normalisoimiseksi.
Lue lisää
petteri Onko henkilöstön hyvinvointi yrityksellenne strateginen asia?
Eri toimialojen yrityksillä on mietinnässä yhtenevät haasteet: Miten saamme pidettyä osaavat henkilöt ja mistä saamme rekrytoitua uusia? Entä miten henkilöstömme voisi paremmin ja olisi innostunut – myös työstään? Kokonaisuus edellyttää strategista lähestymistä, hyvinvointistrategiaa.
Lue lisää
Aava Edenneen Parkinsonin taudin hoitovalikoima laajenee – Uusi hoitomuoto käyttöön ensimmäisenä Suomessa Lääkärikeskus Aavassa
Ihonalainen levodopainfuusiohoito aloitettiin ensimmäisenä Suomessa Lääkärikeskus Aavassa 22.4.2024.
Lue lisää