Näkökenttätutkimukset

FacebookTwitterLinkedIn

Näkökenttätutkimuksessa mitataan silmän kykyä erottaa erilaisia valoärsykkeitä näkökentässä silloin, kun katse on kohdistettu määrättyyn pisteeseen. Se auttaa glaukooman diagnosoinnissa ja seurannassa sekä muiden silmäsairauksien aiheuttamien näkökenttäpuutosten selvittelyssä. Tutkimus vaatii keskittymistä, joten saavuthan sinne virkeänä.

Milloin näkökenttätutkimukseen?

Näkökenttätutkimuksia käytetään yleisimmin apuna glaukooman diagnosoinnissa ja sen hoitotasapainon seurannassa. Näkökenttätutkimuksilla selvitetään myös erilaisten neurologisten ja neuro-oftalmologisten sairauksien, kuten näköhermonpään tulehduksen, aiheuttamia näkökenttäpuutoksia. Hoitava lääkäri tekee lähetteen näkökenttätutkimukseen ja päättää, millä laitteella tutkimus tehdään.

Mitä tutkimuksessa mitataan?

Näkökenttätutkimuksessa mitataan silmän kykyä erottaa erilaisia valoärsykkeitä näkökentässä silloin, kun katse on kohdistettu määrättyyn pisteeseen. Näkökenttätutkimuksen voi tehdä erilaisia menetelmiä ja laitteita käyttäen. 

Aavassa käytössä ovat seuraavat näkökenttätutkimuslaitteet:

  • Octopus (Aava Kampissa, Hyvinkään Pipetissä ja Tapiolassa)
  • Goldmann (Aava Kampissa ja Hyvinkään Pipetissä)

Laite valitaan potilaan lähtötilanteen ja tarpeiden mukaan. 

Näin valmistaudut näkökenttätutkimukseen

Näkökenttätutkimusta varten tarvitaan tiedot silmälasivahvuuksistasi. Jos niitä ei ole merkitty lääkärin tekemään tutkimuslähetteeseen, otathan mukaasi silmälasimääräyksen tai optikon tiedot käyttämistäsi silmälaseista.

Näkökenttätutkimuksessa ei yleensä käytetä  mustuaisia laajentavia silmätippoja, joten tutkimus ei vaikuta  lähinäköön tai estä autolla ajamista. Näkökenttätutkimus vaatii kuitenkin keskittymistä, joten tulethan tutkimukseen virkeänä.

Silmähoitaja neuvoo, miten tutkimus etenee ja mitä sinun tulee tehdä. Tutkimukseen kannattaa varata aikaa noin tunnin verran.

Varaa aika näkökenttätutkimukseen

Varaa aika näkökenttätutkimukseen joko silmälääkärin vastaanottokäynnin yhteydessä silmäosastolla tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838. Muistathan ottaa mukaasi Kela-kortin tai henkilöllisyystodistuksen.

Artikkelit ja tiedotteet
Yksityinen_sairaala_Aava/

Lämminhenkinen yksityinen sairaala – 8 syytä valita Aava

Aava on suomalainen perheyritys, jonka sairaala sijaitsee ydinkeskustassa Helsingissä Aava Kampin yhteydessä. Arvoihimme kuuluu, että sinua hoidetaan kokonaisvaltaisesti ja lämmöllä ja saat tukea, jos leikkaus jännittää. Käyntisi jälkeenkään et jää yksin, vaan lääkäri seuraa toipumistasi. On monta syytä valita Aavan sairaala – tässä niistä kahdeksan.
Lue lisää
aurinkoihottuma-punoittaa-ja-kutisee/

Aurinkoihottuma – Mikä siihen auttaa ja kenelle sopii valohoito?

Kutittaa, punoittaa ja näppylöitäkin nousee – aivan kuin iho olisi allerginen auringolle! Aurinkoihottuma vaivaa jossain vaiheessa jopa joka viidettä suomalaista. Paras keino välttyä siltä on suojata iho auringolta, mutta myös siedätyshoitoa on tarjolla. Lääkärikeskus Aavan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Katariina Mähönen kertoo, mitä läiskille ja näpyille voi tehdä.
Lue lisää
rustovaurio/

Rustovaurion etenemistä voi ehkäistä – Tiesitkö nämä 7 asiaa rustovammoista?

Jos rusto on kerran vaurioitunut, se ei yleensä enää parane. Hyvä uutinen on se, että liikunta ja painonhallinta vähentävät kipuja ja voivat ehkäistä rustovaurion pahenemista ja äitymistä nivelrikoksi asti. Lääkärikeskus Aavan tuki- ja liikuntaelinsairauksien vastuulääkäri Joakim Lindfors jakaa tärkeimmät faktat rustovaurioista ja kertoo, millaisesta hoidosta voi olla apua.
Lue lisää