Näkökenttätutkimukset

Näkökenttätutkimuksessa mitataan silmän kykyä erottaa erilaisia valoärsykkeitä näkökentässä silloin, kun katse on kohdistettu määrättyyn pisteeseen. Se auttaa glaukooman diagnosoinnissa ja seurannassa sekä muiden silmäsairauksien aiheuttamien näkökenttäpuutosten selvittelyssä. Tutkimus vaatii keskittymistä, joten saavuthan sinne virkeänä.

Milloin näkökenttätutkimukseen?

Näkökenttätutkimuksia käytetään yleisimmin apuna glaukooman diagnosoinnissa ja sen hoitotasapainon seurannassa. Näkökenttätutkimuksilla selvitetään myös erilaisten neurologisten ja neuro-oftalmologisten sairauksien, kuten näköhermonpään tulehduksen, aiheuttamia näkökenttäpuutoksia. Hoitava lääkäri tekee lähetteen näkökenttätutkimukseen ja päättää, millä laitteella tutkimus tehdään.

Mitä tutkimuksessa mitataan?

Näkökenttätutkimuksessa mitataan silmän kykyä erottaa erilaisia valoärsykkeitä näkökentässä silloin, kun katse on kohdistettu määrättyyn pisteeseen. Näkökenttätutkimuksen voi tehdä erilaisia menetelmiä ja laitteita käyttäen. 

Aavassa käytössä ovat seuraavat näkökenttätutkimuslaitteet:

  • Octopus (Aava Kampissa, Hyvinkään Pipetissä ja Tapiolassa)
  • Goldmann (Aava Kampissa ja Hyvinkään Pipetissä)

Laite valitaan potilaan lähtötilanteen ja tarpeiden mukaan. 

Näin valmistaudut näkökenttätutkimukseen

Näkökenttätutkimusta varten tarvitaan tiedot silmälasivahvuuksistasi. Jos niitä ei ole merkitty lääkärin tekemään tutkimuslähetteeseen, otathan mukaasi silmälasimääräyksen tai optikon tiedot käyttämistäsi silmälaseista.

Näkökenttätutkimuksessa ei yleensä käytetä  mustuaisia laajentavia silmätippoja, joten tutkimus ei vaikuta  lähinäköön tai estä autolla ajamista. Näkökenttätutkimus vaatii kuitenkin keskittymistä, joten tulethan tutkimukseen virkeänä.

Silmähoitaja neuvoo, miten tutkimus etenee ja mitä sinun tulee tehdä. Tutkimukseen kannattaa varata aikaa noin tunnin verran.

Varaa aika näkökenttätutkimukseen

Varaa aika näkökenttätutkimukseen joko silmälääkärin vastaanottokäynnin yhteydessä silmäosastolla tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838. Muistathan ottaa mukaasi Kela-kortin tai henkilöllisyystodistuksen.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
shutterstock_735545155

Enterorokko aikuisella – eroaako lasten taudista?

Enterorokkotartunnan voi saada aikuisenakin, vaikka olisi sairastanut taudin lapsena. Se johtuu siitä, että enteroviruksia on erilaisia. Yleislääketieteen erikoislääkäri Mikko Oikkonen selvittää, millaisia oireita tauti aikuisella aiheuttaa ja miten niitä voidaan lievittää.
Lue lisää
lasse-lempainen

Huippuortopedi Lasse Lempainen aloittaa leikkaukset ja vastaanoton Helsingissä Aavassa

Maailman kärkiortopedeihin kuuluva Lasse Lempainen hoitaa paitsi jalkapallotähtiä ja huippu-urheilijoita, myös tavallisten kuntoilijoiden alaraajavammoja. Rasitusvammojen syynä on usein liian yksipuolinen ja kova harjoittelu.
Lue lisää
nainen-long-covid

Tunnista long covidin oireet ajoissa – asiantuntijan mukaan tauti on merkittävä kansanterveydellinen ongelma

Heräät yöllä hikisenä ja syke käy toisella sadalla. Työpäivät kuluvat sumun keskellä ja keskittyminen herpaantuu jatkuvasti. Urheilusta ei tule mitään, rintaa painaa ja henki salpautuu. Voisiko kyseessä olla long covid? Suomen long covid -asiantuntijaryhmän puheenjohtaja, neurologian erikoislääkäri Risto O. Roine kertoo näkemyksensä pitkäkestoisesta koronasta.
Lue lisää