Silmänpohjakuvaus ja silmän etuosien kuvaukset

Silmänpohjakuvaus on tarpeen muun muassa glaukooman ja silmänpohjan ikärappeuman tutkimisessa ja seurannassa. Lisäksi sillä voidaan dokumentoida ja seurata silmänpohjassa näkyviä luomia, jotka voivat joskus muuttua pahanlaatuisiksi. Myös silmän etuosan rakenteissa olevat luomet voidaan tarvittaessa kuvata.

Silmänpohjan valokuvausta käytetään yleisimmin glaukoomaa, diabetesta sekä silmänpohjan ikärappeumaa sairastavien potilaiden tutkimuksessa ja seurannassa. Silmänpohjakuvauksessa kuvataan papillaa eli näköhermonpäätä, näköhermosäikeitä, makulaa eli tarkan näkemisen aluetta sekä verkkokalvon verisuonten rakenteita.

Lisäksi silmälääkäri saattaa haluta rekisteröidä valokuvan avulla myös muita silmänpohjassa näkyviä löydöksiä, kuten esimerkiksi luomia tai arpia. Silmänpohjassa näkyvä luomi voi joskus seurannassa muuttua ulkonäöltään siten, että tarvitaan jatkotutkimuksia pahanlaatuisuuden poissulkemiseksi.

Luomia ja näppyjä voi olla myös silmän etuosan rakenteissa. Nekin voidaan tarvittaessa kuvata kameralla jatkoseurannan helpottamiseksi.

Miten silmänpohjakuvaukseen pitää valmistautua?

Silmänpohjakuvaukseen ei tarvitse valmistautua etukäteen. Tutkimusta varten tarvitaan aina lääkärin lähete.

Tutkimuksen kulku

Silmänpohjankuvausta varten mustuainen on ensin laajennettava silmätipoilla. Kuva päästään ottamaan noin puoli tuntia silmätippojen tiputtamisen jälkeen. Kuvauksen aikana istut silmänpohjakameran edessä ja katsot kohdistuspisteeseen. Kuvaus on kivutonta, mutta kameran salaman välähtäminen saattaa aiheuttaa hetkellisen häikäisyn. Kuvaus kestää muutaman minuutin.

Silmien etuosien kuvausta ennen ei tarvita mustuaisten laajentamista. Kuvaus tehdään yleensä aina ennen silmäluomileikkauksia.

Silmänpohjakuvauksen jälkeen

Silmänpohjakuvauksen jälkeen lähinäkö on heikentynyt muutamien tuntien ajan. Autolla ei saa ajaa ennen tippojen vaikutuksen päättymistä.

Varaa aika silmänpohjankuvaukseen

Varaa ajan silmänpohjankuvaukseen vastaanottokäyntisi yhteydessä silmäosastolta tai Aavan asiakaspalvelun numerosta 010 380 3838. Valmistautumisohjeet saat lähettävältä silmälääkäriltä tai silmähoitajilta. Muista ottaa mukaan Kela-kortti tai henkilöllisyystodistus.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
ALS

ALS pelottaa – kuka on riskissä sairastua?

ALS-tauti on musertava uutinen, koska lihasrappeumasairaus vie edetessään sekä liikunta- että puhe- ja nielemiskyvyn ja päättyy kuolemaan. Neurologian erikoislääkäri, dosentti Filip Scheperjans kertoo, mitkä tekijät voivat altistaa sairastumiselle ja mitkä ovat ALS:n ensioireet.
Lue lisää
aava-golftapahtuma

Hyvinvointi tarvitsee isoja ja pieniä tekoja

Aava vei asiakkaitaan lämpöiseen syyssäähän kisaamaan golfmestaruudesta. Kisan lomassa keskusteltiin siitä, miten ihmisten hyvinvointi on kiinteä osa jokaista yritystä, joka haluaa parantaa tuottavuuttaan tai tuloksentekokykyään.
Lue lisää
pms

PMS-oireet – tunnista ja hoida hyvin

PMS-oireet liittyvät normaaliin kuukautiskiertoon. Valtaosalla oireilu on lievää, mutta jotkut kärsivät vaikeista oireista. Silloin on syytä hakea rohkeasti ammattiapua. Kätilö Mari Päiväniemi kertoo, miten haittaavia oireita voidaan lievittää, kotikonstein sekä lääkärinhoidolla.
Lue lisää