

Vaivaako selkä, jumittaako niska tai puutuvatko raajat? Hakeudu fysiatrin vastaanotolle. Fysiatri auttaa myös muissa tuki- ja liikuntaelinvaivoissa. Usein parasta lääkettä on liikunta. Myös työergonomian korjaamisesta voi olla apua. Samoilla konsteilla ehkäistään vaivojen syntyä.
Fysiatri tutkii, hoitaa ja kuntouttaa tuki- ja liikuntaelinsairauksista kärsiviä potilaita. Oireita voivat olla akuutit tai krooniset kivut, säryt ja puutumistilat. Fysiatrit tekevät myös työkyky- sekä lääkinnällisiä ja ammatillisia kuntoutusarvioita.
Tyypillisiä vaivoja, joissa fysiatri voi auttaa, ovat:
Monet vaivoista olisi ehkäistävissä tauottamalla työpäivää eli vaihtamalla asentoa päivän aikana ja huomioimalla työergonomia sekä lisäämällä liikuntaa.
Tuki- ja liikuntaelinvaivoissa kannattaa kääntyä ensisijaisesti fysiatrin puoleen, mikäli vaivan taustalla ei ole tapaturmaa.
Tapaturman seurauksena syntyneitä vammoja hoitaa yleensä ortopedi, ja ne voivat vaatia leikkaushoitoa. Fysiatri auttaa potilaitaan muilla keinoilla.
Fysiatrit toimivat asiantuntijoina kuntoutuksen suunnittelussa, toteutuksessa ja kuntoutustulosten arvioinnissa.
Tavoitteena on luoda toimiva hoito- ja kuntoutussuunnitelma ja yhdistää tarvittaessa eri hoitomuotoja, kuten lääkehoitoja, injektioita, fysioterapiaa, toimintaterapiaa ja akupunktiota.
Fysiatri kyselee sinulta oireistasi ja selvittää syytä niiden taustalla. Hän haluaa myös tietää, miten pitkään oireilu on jatkunut.
Lisäksi hän tutkii nivelten liikkuvuutta sekä mahdollisia puolieroja. Selkäsi voi esimerkiksi kiertyä toiseen suuntaan paremmin kuin toiseen.
Asymmetria eli symmetriaerot voivat olla rakenteellisia, mutta usein ne johtuvat huonosta työasennosta tai nivel- ja lihaskalvojärjestelmien toimintahäiriöistä.
Kuvantamistutkimuksia tehdään tarvittaessa, esimerkiksi jos selkäkivun syyksi epäillään välilevyn pullistumaa.
Hoito määräytyy diagnoosin mukaan.
Olennaisinta ovat yleensä omaehtoiset liikuntaharjoitukset. Se tarkoittaa harjoittelua kotona tai kuntosalilla.
Harjoittelu kannattaa yleensä aloittaa fysioterapeutin ohjauksessa, fysiatri kirjoittaa sinulle lähetteen sitä varten.
Toinen vaihtoehto on ryhtyä harjoittelemaan personal trainerin kanssa. Ammattilaisen ohjauksessa opit oikean tekniikan ja treeni on turvallista.
Lisäksi fysiatrin vastaanotolla kiinnitetään huomiota työergonomiaan, joka saattaa olla osin vaivan taustalla.
Joskus hoitona käytetään manuaalista terapiaa eli nivelten mobilisointeja ja lihaskalvojen käsittelyä.
Tietyissä vaivoissa on hyötyä injektio- eli pistoshoidoista, kuten kortisonipistoksesta polviniveleen. Jotkut fysiatrit tekevät myös akupunktiota.
Mahdollinen lääkehoito suunnitellaan vaivan mukaan.
Sairausloman tarve tuki- ja liikuntaelinvaivoissa on yksilöllistä. Aina sitä ei suinkaan tarvita.
Varaa aika fysiatrille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.