Fysiatrin vastaanotto

FacebookTwitterLinkedIn

Vaivaako selkä, jumittaako niska tai puutuvatko raajat? Hakeudu fysiatrin vastaanotolle. Fysiatri auttaa myös muissa tuki- ja liikuntaelinvaivoissa. Usein parasta lääkettä on liikunta. Myös työergonomian korjaamisesta voi olla apua. Samoilla konsteilla ehkäistään vaivojen syntyä.

Fysiatri tutkii, hoitaa ja kuntouttaa tuki- ja liikuntaelinsairauksista kärsiviä potilaita. Oireita voivat olla akuutit tai krooniset kivut, säryt ja puutumistilat. Fysiatrit tekevät myös työkyky- sekä lääkinnällisiä ja ammatillisia kuntoutusarvioita.

Milloin fysiatrille?

Tyypillisiä vaivoja, joissa fysiatri voi auttaa, ovat:

  • Selkäoireet, kuten noidannuoli ja iskias sekä selän jäykkyys ja kipu.
  • Niskan jäykkyys, jumitus ja kireys. Asiaan voi liittyä päänsärky.
  • Lihaskrampit sekä raajojen pistely ja puutuminen.
  • Nivelten kipu ja jäykkyys.
  • Lihaskivut ja lihaskalvojen toimintahäiriöt.
  • Lantion alueen jännitystilat ja kivut.

Monet vaivoista olisi ehkäistävissä tauottamalla työpäivää eli vaihtamalla asentoa päivän aikana ja huomioimalla työergonomia sekä lisäämällä liikuntaa.

Ortopedi leikkaa, fysiatri kuntouttaa

Tuki- ja liikuntaelinvaivoissa kannattaa kääntyä ensisijaisesti fysiatrin puoleen, mikäli vaivan taustalla ei ole tapaturmaa.

Tapaturman seurauksena syntyneitä vammoja hoitaa yleensä ortopedi, ja ne voivat vaatia leikkaushoitoa. Fysiatri auttaa potilaitaan muilla keinoilla.

Fysiatrit toimivat asiantuntijoina kuntoutuksen suunnittelussa, toteutuksessa ja kuntoutustulosten arvioinnissa.

Tavoitteena on luoda toimiva hoito- ja kuntoutussuunnitelma ja yhdistää tarvittaessa eri hoitomuotoja, kuten lääkehoitoja, injektioita, fysioterapiaa, toimintaterapiaa ja akupunktiota.

Mitä fysiatrin vastaanotolla tapahtuu?

Fysiatri kyselee sinulta oireistasi ja selvittää syytä niiden taustalla. Hän haluaa myös tietää, miten pitkään oireilu on jatkunut.

Lisäksi hän tutkii nivelten liikkuvuutta sekä mahdollisia puolieroja. Selkäsi voi esimerkiksi kiertyä toiseen suuntaan paremmin kuin toiseen.

Asymmetria eli symmetriaerot voivat olla rakenteellisia, mutta usein ne johtuvat huonosta työasennosta tai nivel- ja lihaskalvojärjestelmien toimintahäiriöistä.

Kuvantamistutkimuksia tehdään tarvittaessa, esimerkiksi jos selkäkivun syyksi epäillään välilevyn pullistumaa.

Miten tuki- ja liikuntaelinvaivoja voidaan hoitaa?

Hoito määräytyy diagnoosin mukaan.

Olennaisinta ovat yleensä omaehtoiset liikuntaharjoitukset. Se tarkoittaa harjoittelua kotona tai kuntosalilla.

Harjoittelu kannattaa yleensä aloittaa fysioterapeutin ohjauksessa, fysiatri kirjoittaa sinulle lähetteen sitä varten.

Toinen vaihtoehto on ryhtyä harjoittelemaan personal trainerin kanssa. Ammattilaisen ohjauksessa opit oikean tekniikan ja treeni on turvallista.

Lisäksi fysiatrin vastaanotolla kiinnitetään huomiota työergonomiaan, joka saattaa olla osin vaivan taustalla.

Joskus hoitona käytetään manuaalista terapiaa eli nivelten mobilisointeja ja lihaskalvojen käsittelyä.

Tietyissä vaivoissa on hyötyä injektio- eli pistoshoidoista, kuten kortisonipistoksesta polviniveleen. Jotkut fysiatrit tekevät myös akupunktiota.

Mahdollinen lääkehoito suunnitellaan vaivan mukaan.

Sairausloman tarve tuki- ja liikuntaelinvaivoissa on yksilöllistä. Aina sitä ei suinkaan tarvita.

Ajanvaraus

Varaa aika fysiatrille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Artikkelit ja tiedotteet
Yksityinen_sairaala_Aava/

Lämminhenkinen yksityinen sairaala – 8 syytä valita Aava

Aava on suomalainen perheyritys, jonka sairaala sijaitsee ydinkeskustassa Helsingissä Aava Kampin yhteydessä. Arvoihimme kuuluu, että sinua hoidetaan kokonaisvaltaisesti ja lämmöllä ja saat tukea, jos leikkaus jännittää. Käyntisi jälkeenkään et jää yksin, vaan lääkäri seuraa toipumistasi. On monta syytä valita Aavan sairaala – tässä niistä kahdeksan.
Lue lisää
aurinkoihottuma-punoittaa-ja-kutisee/

Aurinkoihottuma – Mikä siihen auttaa ja kenelle sopii valohoito?

Kutittaa, punoittaa ja näppylöitäkin nousee – aivan kuin iho olisi allerginen auringolle! Aurinkoihottuma vaivaa jossain vaiheessa jopa joka viidettä suomalaista. Paras keino välttyä siltä on suojata iho auringolta, mutta myös siedätyshoitoa on tarjolla. Lääkärikeskus Aavan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Katariina Mähönen kertoo, mitä läiskille ja näpyille voi tehdä.
Lue lisää
rustovaurio/

Rustovaurion etenemistä voi ehkäistä – Tiesitkö nämä 7 asiaa rustovammoista?

Jos rusto on kerran vaurioitunut, se ei yleensä enää parane. Hyvä uutinen on se, että liikunta ja painonhallinta vähentävät kipuja ja voivat ehkäistä rustovaurion pahenemista ja äitymistä nivelrikoksi asti. Lääkärikeskus Aavan tuki- ja liikuntaelinsairauksien vastuulääkäri Joakim Lindfors jakaa tärkeimmät faktat rustovaurioista ja kertoo, millaisesta hoidosta voi olla apua.
Lue lisää