Olkapääkivun tutkiminen ja hoito

Hakeudu lääkäriin, jos olkapään kipu ei helpotu levolla, kylmällä ja särkylääkkeillä, tai jos kipu johtuu tapaturmasta. Myös yösäryn vuoksi kannattaa mennä vastaanotolle. Usein olkapääkivun hoidoksi riittää fysioterapeuttinen harjoittelu, mutta joskus tarvitaan leikkausta.

Miksi olkapää kipeytyy?

Olkapään kipu vaikuttaa koko käden toimintaan. Kipu voi johtua monista eri syistä. Kyse voi olla esimerkiksi

  • kiertäjäkalvosinoireyhtymästä
  • jäätyneestä olkapäästä
  • olkanivelen nivelrikosta
  • kulumista
  • hauisjänteen vaivoista
  • limapussin tulehduksesta
  • kaatumisen tai retkahduksen myötä syntyneestä venähdyksestä

Tavallisimmat olkapäävaivat

Kiertäjäkalvosinoireyhtymä on tavallisin olkapäävaiva. Siinä vaurio syntyy kohtaan, jossa kiertäjäkalvosinjänteet yhdistyvät ja kiinnittyvät olkaluuhun. Vaurio voi johtua kaatumisesta ojennetun käden varaan tai olla seurausta kiertäjäkalvosimen rappeutumisesta iän myötä. Niin ikään huono työergonomia, lihaskireydet ja tietyt yliolan urheilulajit, kuten sulkapallo ja tennis, voivat saada kiertäjäkalvosimen oireilemaan. Tyypillisiä oireita ovat kipu ja yläraajan liikkeiden rajoittuminen. Lisäksi voi olla yösärkyä eikä kipeällä kyljellä nukkuminen onnistu.

Jäätyneellä olkapäällä tarkoitetaan tilaa, jossa olkanivelen nivelkapseli tulehtuu, paksuuntuu ja kiristyy. Seurauksena nivelen liikelaajuus pienenee ja liikkeet muuttuvat kivuliaiksi. Jäätyneen olkapään perussyytä ei tiedetä, mutta joskus se voi kehittyä pienen retkahduksen tai olkapääleikkauksen jälkeen. Vaiva on yleisempi diabeetikoilla ja kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavilla. Ennuste on hyvä, mutta parantuminen vie vuoden.

Olkanivelen nivelrikon oireet kehittyvät pikku hiljaa ajan kuluessa. Kolmasosalla yli 60-vuotiaista on nivelrikkoon viittavia muutoksia. Oireita ovat olkapään jäykkyys ja kipu. Olkapää voi tuntua lukkiutuvan ja sitä ympäröivien lihasten voimat heikentyvät.

Milloin olkapääkivun vuoksi lääkäriin?

Mikäli olkapään kipu johtuu tapaturmasta, lääkäriin kannattaa mennä heti. Jos vaiva ilmaantuu ilman varsinaista syytä, sitä voi seurata jonkin aikaa, muutaman viikonkin, kotona. Lepo, särkylääkkeet ja kylmäpakkaus ovat alkuvaiheen hoitokeinoja.

Jos kotikonsteista ei ole apua ja vaiva pitkittyy tai pahentuu, on syytä hakeutua lääkärin arvioon. Myös yösärky on syy mennä hoitoon. Yösäryn taustalla voi olla kiertäjäkalvosinoireyhtymä tai limapussin - tai hauisjänteen tulehdus.

Oikea osoite on ortopedi tai fysiatri. Fysiatrit hoitavat tuki- ja liikuntaelinten kroonisia vaivoja, mutta tietyn yksittäisen nivelen pitkittynyt kipu vaatii usein ortopedin erikoisosaamista. Myös fysioterapeutti voi auttaa olkapään kivussa.

Mitä lääkärin vastaanotolla tapahtuu?

Vastaanotolla tutkitaan olkanivelen liikkeeseen liittyvät asiat eli hartiarenkaan asento, liikeradat ja voimat. Lääkäri myös kyselee, milloin ja minkälaisessa tilanteessa oireet ilmaantuivat ja miten hankalia ne ovat. Myös mahdolliset tapaturmat ja aiemmat leikkaukset käydään läpi.

Mikäli olet käynyt vaivan vuoksi fysioterapiassa, pohditaan, oletko osannut harjoitella saamiesi ohjeiden mukaan oikein. Väärin tehdyt liikkeet voivat saada olkapään kipeytymään entisestään.

Tarvittaessa sinut ohjataan röntgentutkimukseen. Sillä saadaan selville, onko olkapäässä kulumaa tai jännekalkkia, joka voi aiheuttaa ärhäkkääkin kipua. Nuorempien ihmisten kohdalla ensisijainen kuvantamistutkimus on usein magneettikuvaus.

Miten kipeää olkapäätä voidaan hoitaa?

Kiertäjäkalvosinvaivoissa ensisijaista ja usein parasta hoitoa on liike, joten olkapäätä pitää jumpata. Ohjeet turvalliseen harjoitteluun saat fysioterapeutilta. Säännöllisen harjoittelun myötä pahin kipu häviää yleensä muutamassa viikossa.

Jäätynyt olkapää paranee itsekseen ajan kanssa. Kortisonipistoksista nivelen sisään voi joskus olla apua, kuten tietyistä fysioterapeuttisista venytyksistä. Kättä pitäisi kivusta huolimatta liikuttaa, jotta se ei jäykistyisi täysin.

Olkapään nivelrikkoa hoidetaan lääkkeillä ja kuntoutuksella. Jos olkapääkipu johtuu tulehduksesta, se pyritään rauhoittamaan lääke- ja kylmähoidolla. Sen jälkeen hoito jatkuu fysioterapialla ja omaehtoisilla harjoitteilla, joilla pyritään estämään tulehduksen uusimista.

Leikkaushoitoa harkitaan, jos olkapään kivun syyksi on todettu selkeä rakenteellinen ongelma, johon muu hoito ei tepsi. Lisäksi leikkauksella hoidetaan tapaturmista johtuvia olkapäävaivoja. Esimerkiksi tapaturmaisesti syntynyt kiertäjäkalvosimen läpirepeämä hoidetaan työikäisellä pääsääntöisesti kiertäjäkalvosimen tähystyksellä.

Ajanvaraus

Varaa aika olkapääkivun tutkimista ja hoitamista varten nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Yksityinen_sairaala_Aava

Lämminhenkinen yksityinen sairaala – 8 syytä valita Aava

Aava on suomalainen perheyritys, jonka sairaala sijaitsee ydinkeskustassa Helsingissä Aava Kampin yhteydessä. Arvoihimme kuuluu, että sinua hoidetaan kokonaisvaltaisesti ja lämmöllä ja saat tukea, jos leikkaus jännittää. Käyntisi jälkeenkään et jää yksin, vaan lääkäri seuraa toipumistasi. On monta syytä valita Aavan sairaala – tässä niistä kahdeksan.
Lue lisää
aurinkoihottuma-punoittaa-ja-kutisee

Aurinkoihottuma – Mikä siihen auttaa ja kenelle sopii valohoito?

Kutittaa, punoittaa ja näppylöitäkin nousee – aivan kuin iho olisi allerginen auringolle! Aurinkoihottuma vaivaa jossain vaiheessa jopa joka viidettä suomalaista. Paras keino välttyä siltä on suojata iho auringolta, mutta myös siedätyshoitoa on tarjolla. Lääkärikeskus Aavan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Katariina Mähönen kertoo, mitä läiskille ja näpyille voi tehdä.
Lue lisää
rustovaurio

Rustovaurion etenemistä voi ehkäistä – Tiesitkö nämä 7 asiaa rustovammoista?

Jos rusto on kerran vaurioitunut, se ei yleensä enää parane. Hyvä uutinen on se, että liikunta ja painonhallinta vähentävät kipuja ja voivat ehkäistä rustovaurion pahenemista ja äitymistä nivelrikoksi asti. Lääkärikeskus Aavan tuki- ja liikuntaelinsairauksien vastuulääkäri Joakim Lindfors jakaa tärkeimmät faktat rustovaurioista ja kertoo, millaisesta hoidosta voi olla apua.
Lue lisää