Lantion alueen kipujen tutkiminen ja hoito

Lantion alueen pitkäaikaisen kiputilan voi laukaista kudoksen vamma tai tulehdus. Kipu voi olla lantiorenkaan kipua tai esiintyä lantion alueella monessa eri kohtaa. Usein sitä voi olla vaikea jäljittää. Kipu voi vaikuttaa monella tapaa siitä kärsivän elämään, joten apua kannattaa hakea aina. Aavan moniammatillinen asiantuntijatiimi auttaa sinua parhaalla mahdollisella tavalla erilaisissa lantion alueen kiputiloissa.

Millaista on lantion alueen kipu?

Lantion alueen kipu voi esiintyä useissa eri paikoissa lantion alueella. Kipukohta ei aina ole varsinainen kivun lähde, vaan keskushermoston välittämä kipupiste.

Kipu voi esiintyä muun muassa seuraavissa kohdissa kehossa:

  • alavatsa
  • emätin
  • virtsaputki
  • virtsarakko
  • eturauhanen
  • kivespussi
  • penis
  • väliliha
  • peräsuoli

Mistä lantion alueen kipu johtuu?

Lantion alueen pitkäaikaisen kiputilan voi laukaista kudoksen vamma tai tulehdus. Kivun aiheuttajaa on useimmiten vaikea jäljittää. Tiedetään, että stressi voi laukaista oireyhtymän tai ylläpitää oiretta. Myös negatiiviset seksuaaliset kokemukset voivat laukaista kiputilan.

Pitkittyneen oireen yhteydessä, on kyse elimistön reagointitavasta kivulle ja tietynlaisesta signaaliin herkistymisestä. Kivun jatkuessa elimistössä kehittyy tyypillinen tapa reagoida oireeseen sekä ääreis- että keskushermoston kautta.

Myös aiemmalla kipuhistorialla on merkitystä kivun kokemiseen.

Koska kipukohta ei aina välttämättä ole kivun lähde, kivun alkulähteen selvittäminen saattaa viedä aikaa ja vaatia useamman käynnin lääkärillä, joskus useammallakin.

Lantion alueen kiputilojen tutkiminen

Kivun selvittäminen alkaa aina perustutkimuksista, joilla suljetaan pois eri taudin aiheuttajat ja pyritään pääsemään kivun alkulähteille.

Valitse lääkäri, jolle ensin hakeudut, sen mukaan minkä elinten alueella kipu esiintyy.

Miehen seksuaalielimiin kohdentuvassa kivussa paras auttaja on urologi. Naisen seksuaalielinten alueella tai alavatsalla tuntuvissa kivuissa kannattaa hoito aloittaa gynekologin vastaanotolta. Jos kipu esiintyy selän puolella, voit varata ajan myös fysiatrille.

Mikäli oireisiin liittyy suolentoiminnanhäiriöitä, suosittelemme ajanvarausta gastroenterologille.

Vaivan selvittely voi vaatia myös laboratoriokokeita, tutkimuksia ultraäänellä ja magneettikuvantamisella.

Lantion alueen kipujen hoito

Kivun hoito aloitetaan tyypillisesti kipulääkkeillä, mutta lääkärisi arvioi ja räätälöi hoitosi yksilöllisesti tutkimuksissa saatujen kliinisten löydösten perusteella.

Useimmiten parhaimman avun saa kivunhoitoon perehtyneen lääkärin vastaanotolla.

Aavassa urologian erikoislääkäri Anna-Kaisa Pere on perehtynyt urologisen kivun hoitoon. Joskus hoitoon voi kuulua myös lantionpohjanfysioterapia tai muu fysioterapia.

Ajanvaraus

Varaa aika Aavan asiantuntijalle nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Työterveys

Aava Hämeenlinnan työterveystoiminta kasvaa liiketoimintakaupan myötä

Aava vahvistaa toimintaansa työterveyspalveluiden tuottajana Hämeenlinnassa liiketoimintakaupan myötä. Finla Työterveys Oy myy Hämeenlinnan työterveysliiketoiminnan Lääkärikeskus Aavalle.
Lue lisää
d-vitamiinia

D-vitamiini – paljonko on tarpeeksi?

D-vitamiini on elimistölle välttämätön vitamiini, josta suomalaisilla on talvikuukausina puutetta. Tilanne on helppo korjata D-vitamiinilisällä, mutta todellinen tarve selviää vain D-vitamiinitasojen mittauksella. Sisätautien erikoislääkäri Ari Aimolahti kertoo, milloin mittaus on syytä tehdä ja millaisia oireita D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa.
Lue lisää
Mononukleoosi

Mononukleoosi eli pusutauti – kaikki saavat tartunnan, mutta vain osa oirehtii

Mononukleoosi on pääasiassa pikkulasten, teinien ja nuorten aikuisten tauti. Sen tarttuminen tapahtuu ennen kaikkea syljen välityksellä, useimmiten suutelemalla. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jarkko Korpi kertoo, millaisia pusutaudin oireet ovat ja mitä erityispiirteitä sairauteen liittyy.
Lue lisää