Suonensisäinen rautahoito eli rautainfuusio

Kärsitkö raudanpuutteesta, joka ei korjaannu suun kautta otettavalla rautalisällä? Silloin ratkaisu voi olla rautainfuusio. Se korjaa kehon rautavarastot nopeasti. Suonensisäiseen rautahoitoon on oltava lääkärin lähete. Yleensä raudanpuutteesta johtuva anemia korjaantuu tablettimuotoisella rautalääkityksellä muutamassa kuukaudessa.

Milloin rautainfuusio on tarpeellinen?

Rautainfuusio eli suonensisäinen rautahoito voidaan antaa, jos sinulla on lääketieteellisesti todettu raudanpuute, eikä suun kautta otettu rautalisä tehoa, tai se aiheuttaa liikaa sivuvaikutuksia. Tällöin kehon rautavarastot voidaan korjata suonensisäisellä rautainfuusiolla. Tavallisesti raudanpuutteesta johtuva anemia korjaantuu tablettimuotoisella rautalääkityksellä muutamassa kuukaudessa.

Rautainfuusioon on aina oltava lääkärin lähete sekä enintään kolme kuukautta vanhat laboratoriokokeet, joista raudanpuute ilmenee. Selkeäksi raudanpuutteeksi tulkitaan miehillä se, että ferritiini eli varastorauta on alle 30 µg/l ja naisilla alle 20 µg/l. Raudanpuute selvitetään yksinkertaisella verikokeella.

Raskauden aikana rautainfuusion kriteerit ovat tiukemmat. Oireisen henkilön raudanpuuteanemian hoitoa rautainfuusiolla voidaan yleensä harkita, jos hemoglobiini on laskenut alle 110 g/l ja ferritiini on matala.

Mistä raudanpuute johtuu?

Hedelmällisessä iässä olevilla naisilla tavallisin syy raudanpuutteeseen ovat runsaat kuukautisvuodot. Muilla syy on lähes  aina verenvuoto mahalaukusta, suolistosta tai peräpukamista. Myös keliakia ja muut ravinnon imeytymishäiriöt voivat johtaa raudanpuutteeseen. Raudanpuuteanemian syy pitää aina selvittää.

Raudanpuutteen oireita ovat muun muassa väsymys, hengenahdistus, kalpeus, huimaus, korvien humina ja aiempaa herkempi hengästyminen.

Rautainfuusioon valmistautuminen

Voit syödä normaalisti ennen rautainfuusiota. Verenpaineesi ja sykkeesi tarkistetaan ennen infuusiota sekä sen aikana. 

Rautaliuos annetaan suonensisäisesti tiputuksena. Infuusion antoon tarvittava aika riippuu sinulle määrätystä rauta-annoksesta. Yleensä  toimenpide kestää noin 30-45 minuuttia. Sen jälkeen lepäät osastolla vielä noin 30 minuuttia. 

Rautainfuusiohoidon toteutus 

Saavut Aavaan etukäteen sovittuna ajankohtana. Lääkäri haastattelee sinua ja laittaa tippakanyylin paikoilleen, yleensä kämmenselkääsi. Toimenpide toteutetaan ollessasi makuuasennossa valvontaosastolla. Voit luottaa, että Aavan ammattilaiset pitävät sinusta hyvää huolta.

Rautainfuusio on yleensä hyvin siedetty, mutta ohimenevää huimausta tai ”kihelmöintiä” voi esiintyä. Myös tavanomaiset tiputukseen liittyvät paikalliset ihoärsytykset ovat mahdollisia.

Vaatiiko rautainfuusio seurantaa?

Noin kahden viikon jälkeen tiputuksesta voinnissa alkaa yleensä tapahtua positiivisia muutoksia. Kontrolliverikokeet otetaan yleensä 1-2 kuukauden kuluttua. Infuusion yhteydessä voidaan sopia myös mahdollisista raudanpuutetta selvittävistä jatkotutkimuksista.

Yleensä ylläpitoraudaksi riittävät rautatabletit. Joskus rautainfuusio voidaan tarpeen vaatiessa joutua uusimaan.

Varaa aika

Suonensisäinen rautainfuusiohoito voidaan toteuttaa Aava Helsinki Kampissa ja Aava Turku Hansassa. Varaa aika Aava Kamppiin jättämällä soittopyyntö hoitajille numeroon 010 380 5312 (ma-pe klo 9-15) ja Aava Hansaan soittamalla numeroon 010 380 3850.

Raskausajan rautainfuusioiden tarpeen arviointi ja ohjelmointi tapahtuu Aavassa raskauden seurannan ammattilaisten toimesta Aava Raskausklinikalla. Tiedustelut arkisin Aava Raskausklinikalta numerosta 050 414 6704.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
shutterstock_735545155

Enterorokko aikuisella – eroaako lasten taudista?

Enterorokkotartunnan voi saada aikuisenakin, vaikka olisi sairastanut taudin lapsena. Se johtuu siitä, että enteroviruksia on erilaisia. Yleislääketieteen erikoislääkäri Mikko Oikkonen selvittää, millaisia oireita tauti aikuisella aiheuttaa ja miten niitä voidaan lievittää.
Lue lisää
lasse-lempainen

Huippuortopedi Lasse Lempainen aloittaa leikkaukset ja vastaanoton Helsingissä Aavassa

Maailman kärkiortopedeihin kuuluva Lasse Lempainen hoitaa paitsi jalkapallotähtiä ja huippu-urheilijoita, myös tavallisten kuntoilijoiden alaraajavammoja. Rasitusvammojen syynä on usein liian yksipuolinen ja kova harjoittelu.
Lue lisää
nainen-long-covid

Tunnista long covidin oireet ajoissa – asiantuntijan mukaan tauti on merkittävä kansanterveydellinen ongelma

Heräät yöllä hikisenä ja syke käy toisella sadalla. Työpäivät kuluvat sumun keskellä ja keskittyminen herpaantuu jatkuvasti. Urheilusta ei tule mitään, rintaa painaa ja henki salpautuu. Voisiko kyseessä olla long covid? Suomen long covid -asiantuntijaryhmän puheenjohtaja, neurologian erikoislääkäri Risto O. Roine kertoo näkemyksensä pitkäkestoisesta koronasta.
Lue lisää