Rautainfuusio eli suonensisäinen rautahoito

Kärsitkö raudanpuutteesta, joka ei korjaannu suun kautta otettavalla rautalisällä? Silloin ratkaisu voi olla rautainfuusio. Se korjaa kehon rautavarastot nopeasti. Suonensisäiseen rautahoitoon on oltava lääkärin lähete. Yleensä raudanpuutteesta johtuva anemia korjaantuu tablettimuotoisella rautalääkityksellä muutamassa kuukaudessa.

Milloin rautainfuusio on tarpeellinen?

Rautainfuusio eli suonensisäinen rautahoito voidaan antaa, jos sinulla on lääketieteellisesti todettu raudanpuute, eikä suun kautta otettu rautalisä tehoa, tai se aiheuttaa liikaa sivuvaikutuksia. Tällöin kehon rautavarastot voidaan korjata suonensisäisellä rautainfuusiolla. Tavallisesti raudanpuutteesta johtuva anemia korjaantuu tablettimuotoisella rautalääkityksellä muutamassa kuukaudessa.

Rautainfuusioon on aina oltava lääkärin lähete sekä enintään kolme kuukautta vanhat laboratoriokokeet, joista raudanpuute ilmenee. Selkeäksi raudanpuutteeksi tulkitaan miehillä se, että ferritiini eli varastorauta on alle 30 µg/l ja naisilla alle 20 µg/l. Raudanpuute selvitetään yksinkertaisella verikokeella.

Raskauden aikana rautainfuusion kriteerit ovat tiukemmat. Oireisen henkilön raudanpuuteanemian hoitoa rautainfuusiolla voidaan yleensä harkita, jos hemoglobiini on laskenut alle 110 g/l ja ferritiini on matala.

Mistä raudanpuute johtuu?

Hedelmällisessä iässä olevilla naisilla tavallisin syy raudanpuutteeseen ovat runsaat kuukautisvuodot. Muilla syy on lähes  aina verenvuoto mahalaukusta, suolistosta tai peräpukamista. Myös keliakia ja muut ravinnon imeytymishäiriöt voivat johtaa raudanpuutteeseen. Raudanpuuteanemian syy pitää aina selvittää.

Raudanpuutteen oireita ovat muun muassa väsymys, hengenahdistus, kalpeus, huimaus, korvien humina ja aiempaa herkempi hengästyminen.

Rautainfuusioon valmistautuminen

Voit syödä normaalisti ennen rautainfuusiota. Verenpaineesi ja sykkeesi tarkistetaan ennen infuusiota sekä sen aikana. 

Rautaliuos annetaan suonensisäisesti tiputuksena. Infuusion antoon tarvittava aika riippuu sinulle määrätystä rauta-annoksesta. Yleensä  toimenpide kestää noin 30-45 minuuttia. Sen jälkeen lepäät osastolla vielä noin 30 minuuttia. 

Rautainfuusiohoidon toteutus 

Saavut Aavaan etukäteen sovittuna ajankohtana. Lääkäri haastattelee sinua ja laittaa tippakanyylin paikoilleen, yleensä kämmenselkääsi. Toimenpide toteutetaan ollessasi makuuasennossa valvontaosastolla. Voit luottaa, että Aavan ammattilaiset pitävät sinusta hyvää huolta.

Rautainfuusio on yleensä hyvin siedetty, mutta ohimenevää huimausta tai ”kihelmöintiä” voi esiintyä. Myös tavanomaiset tiputukseen liittyvät paikalliset ihoärsytykset ovat mahdollisia.

Vaatiiko rautainfuusio seurantaa?

Noin kahden viikon jälkeen tiputuksesta voinnissa alkaa yleensä tapahtua positiivisia muutoksia. Kontrolliverikokeet otetaan yleensä 1-2 kuukauden kuluttua. Infuusion yhteydessä voidaan sopia myös mahdollisista raudanpuutetta selvittävistä jatkotutkimuksista.

Yleensä ylläpitoraudaksi riittävät rautatabletit. Joskus rautainfuusio voidaan tarpeen vaatiessa joutua uusimaan.

Varaa aika

Aavassa hoidetaan rautainfuusiolla vain yli 16-vuotiaita asiakkaita.

Suonensisäinen rautainfuusiohoito voidaan toteuttaa Aava Helsinki Kampissa ja Aava Turku Hansassa. Varaa aika Aava Kamppiin soittamalla asiakaspalveluumme numeroon 010 380 3838 ja jättämällä soittopyynnön sairaanhoitajalle ja Aava Hansaan soittamalla numeroon 010 380 3850.

Raskausajan rautainfuusioiden tarpeen arviointi ja ohjelmointi tapahtuu Aavassa raskauden seurannan ammattilaisten toimesta Aava Raskausklinikalla. Tiedustelut arkisin Aava Raskausklinikalta numerosta 050 414 6704.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Jari Koskenpato.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Max_x_Aava Poikkeuksellinen yhteistyö syntyi rohkeudesta – dokumenttisarja Max Senestä yhteistyössä Aavan kanssa
Lääkärikeskus Aava, rap-artisti Max Sene (Sexmane) ja Marmori Entertainment julkaisevat yhteistyössä Lucas Senen ohjaaman viisiosaisen dokumenttisarjan mielenterveydestä huolehtimisen normalisoimiseksi.
Lue lisää
petteri Onko henkilöstön hyvinvointi yrityksellenne strateginen asia?
Eri toimialojen yrityksillä on mietinnässä yhtenevät haasteet: Miten saamme pidettyä osaavat henkilöt ja mistä saamme rekrytoitua uusia? Entä miten henkilöstömme voisi paremmin ja olisi innostunut – myös työstään? Kokonaisuus edellyttää strategista lähestymistä, hyvinvointistrategiaa.
Lue lisää
Aava Edenneen Parkinsonin taudin hoitovalikoima laajenee – Uusi hoitomuoto käyttöön ensimmäisenä Suomessa Lääkärikeskus Aavassa
Ihonalainen levodopainfuusiohoito aloitettiin ensimmäisenä Suomessa Lääkärikeskus Aavassa 22.4.2024.
Lue lisää