Suonensisäinen rautahoito eli rautainfuusio

FacebookTwitterLinkedIn

Kärsitkö raudanpuutteesta, joka ei korjaannu suun kautta otettavalla rautalisällä? Silloin ratkaisu voi olla rautainfuusio. Se korjaa kehon rautavarastot nopeasti. Suonensisäiseen rautahoitoon on oltava lääkärin lähete. Yleensä raudanpuutteesta johtuva anemia korjaantuu tablettimuotoisella rautalääkityksellä muutamassa kuukaudessa.

Milloin rautainfuusio on tarpeellinen?

Rautainfuusio eli suonensisäinen rautahoito voidaan antaa, jos sinulla on lääketieteellisesti todettu raudanpuute, eikä suun kautta otettu rautalisä tehoa, tai se aiheuttaa liikaa sivuvaikutuksia. Tällöin kehon rautavarastot voidaan korjata suonensisäisellä rautainfuusiolla. Tavallisesti raudanpuutteesta johtuva anemia korjaantuu tablettimuotoisella rautalääkityksellä muutamassa kuukaudessa.

Rautainfuusioon on aina oltava lääkärin lähete sekä enintään kolme kuukautta vanhat laboratoriokokeet, joista raudanpuute ilmenee. Selkeäksi raudanpuutteeksi tulkitaan miehillä se, että ferritiini eli varastorauta on alle 30 µg/l ja naisilla alle 20 µg/l. Raudanpuute selvitetään yksinkertaisella verikokeella.

Raskauden aikana rautainfuusion kriteerit ovat tiukemmat. Oireisen henkilön raudanpuuteanemian hoitoa rautainfuusiolla voidaan yleensä harkita, jos hemoglobiini on laskenut alle 110 g/l ja ferritiini on matala.

Mistä raudanpuute johtuu?

Hedelmällisessä iässä olevilla naisilla tavallisin syy raudanpuutteeseen ovat runsaat kuukautisvuodot. Muilla syy on lähes  aina verenvuoto mahalaukusta, suolistosta tai peräpukamista. Myös keliakia ja muut ravinnon imeytymishäiriöt voivat johtaa raudanpuutteeseen. Raudanpuuteanemian syy pitää aina selvittää.

Raudanpuutteen oireita ovat muun muassa väsymys, hengenahdistus, kalpeus, huimaus, korvien humina ja aiempaa herkempi hengästyminen.

Rautainfuusioon valmistautuminen

Voit syödä normaalisti ennen rautainfuusiota. Verenpaineesi ja sykkeesi tarkistetaan ennen infuusiota sekä sen aikana. 

Rautaliuos annetaan suonensisäisesti tiputuksena. Infuusion antoon tarvittava aika riippuu sinulle määrätystä rauta-annoksesta. Yleensä  toimenpide kestää noin 30-45 minuuttia. Sen jälkeen lepäät osastolla vielä noin 30 minuuttia. 

Rautainfuusiohoidon toteutus 

Saavut Aavaan etukäteen sovittuna ajankohtana. Lääkäri haastattelee sinua ja laittaa tippakanyylin paikoilleen, yleensä kämmenselkääsi. Toimenpide toteutetaan ollessasi makuuasennossa valvontaosastolla. Voit luottaa, että Aavan ammattilaiset pitävät sinusta hyvää huolta.

Rautainfuusio on yleensä hyvin siedetty, mutta ohimenevää huimausta tai ”kihelmöintiä” voi esiintyä. Myös tavanomaiset tiputukseen liittyvät paikalliset ihoärsytykset ovat mahdollisia.

Vaatiiko rautainfuusio seurantaa?

Noin kahden viikon jälkeen tiputuksesta voinnissa alkaa yleensä tapahtua positiivisia muutoksia. Kontrolliverikokeet otetaan yleensä 1-2 kuukauden kuluttua. Infuusion yhteydessä voidaan sopia myös mahdollisista raudanpuutetta selvittävistä jatkotutkimuksista.

Yleensä ylläpitoraudaksi riittävät rautatabletit. Joskus rautainfuusio voidaan tarpeen vaatiessa joutua uusimaan.

Varaa aika

Suonensisäinen rautainfuusiohoito voidaan toteuttaa Aava Helsinki Kampissa. Varaa aika jättämällä soittopyyntö hoitajille numeroon 010 380 5312 (ma-pe klo 9-15).

Raskausajan rautainfuusioiden tarpeen arviointi ja ohjelmointi tapahtuu Aavassa raskauden seurannan ammattilaisten toimesta Aava Raskausklinikalla. Tiedustelut arkisin Aava Raskausklinikalta numerosta 050 414 6704.

Artikkelit ja tiedotteet
Yksityinen_sairaala_Aava/

Lämminhenkinen yksityinen sairaala – 8 syytä valita Aava

Aava on suomalainen perheyritys, jonka sairaala sijaitsee ydinkeskustassa Helsingissä Aava Kampin yhteydessä. Arvoihimme kuuluu, että sinua hoidetaan kokonaisvaltaisesti ja lämmöllä ja saat tukea, jos leikkaus jännittää. Käyntisi jälkeenkään et jää yksin, vaan lääkäri seuraa toipumistasi. On monta syytä valita Aavan sairaala – tässä niistä kahdeksan.
Lue lisää
aurinkoihottuma-punoittaa-ja-kutisee/

Aurinkoihottuma – Mikä siihen auttaa ja kenelle sopii valohoito?

Kutittaa, punoittaa ja näppylöitäkin nousee – aivan kuin iho olisi allerginen auringolle! Aurinkoihottuma vaivaa jossain vaiheessa jopa joka viidettä suomalaista. Paras keino välttyä siltä on suojata iho auringolta, mutta myös siedätyshoitoa on tarjolla. Lääkärikeskus Aavan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Katariina Mähönen kertoo, mitä läiskille ja näpyille voi tehdä.
Lue lisää
rustovaurio/

Rustovaurion etenemistä voi ehkäistä – Tiesitkö nämä 7 asiaa rustovammoista?

Jos rusto on kerran vaurioitunut, se ei yleensä enää parane. Hyvä uutinen on se, että liikunta ja painonhallinta vähentävät kipuja ja voivat ehkäistä rustovaurion pahenemista ja äitymistä nivelrikoksi asti. Lääkärikeskus Aavan tuki- ja liikuntaelinsairauksien vastuulääkäri Joakim Lindfors jakaa tärkeimmät faktat rustovaurioista ja kertoo, millaisesta hoidosta voi olla apua.
Lue lisää