Kapseliendoskopia eli ohutsuolen kapselikameratutkimus

Kapseliendoskopia paras menetelmä koko ohutsuolen tutkimiseksi. Tutkimus edellyttää, että  mahalaukun- ja paksusuolen tähystykset on jo tehty. Kapseliendoskopiassa niellään pikkuriikkinen pienoiskamera, joka kuvaa ohutsuolta. Kuvaus ei tuota kipua ja kamera poistuu elimistöstä luonnollisesti ulosteen mukana.

Milloin ohutsuolen kapselikameratutkimus on aiheellinen?

Ohutsuolen sairaudet voivat ilmetä ravintoaineiden imeytymishäiriöinä tai erilaisina vatsaoireina, joihin ei ole löytynyt syytä muissa tutkimuksissa. Tällaisia syitä voivat olla esimerkiksi Crohnin tauti tai ohutsuolen kasvaimet. Jos gastroskopian eli mahalaukun tähystyksen ja kolonoskopian eli paksusuolen tähystyksen tulokset ovat normaalit, mutta sinulla on todettu anemia, ulosteessasi on verta tai epäillään muusta syystä keskellä ohutsuolta sijaitsevaa poikkeavuutta, suositellaan tehtäväksi ohutsuolen kapselikameratutkimus. 

Tutkimukseen valmistautuminen

Ohutsuolen kapselikameratutkimusta edeltävänä päivänä tulee olla nestepaastolla. Tutkimuspäivänä saat juoda kahden tunnin ja syödä neljän tunnin päästä kapselin nielemisestä. Tutkimuksen aikana on vältettävä fyysistä rasitusta. 

Tarkemmat potilasohjeet löydät täältä.

Ohutsuolen kapselikameratutkimukseen tuleva saa aina tarkat ohjeet henkilökohtaisesti lääkäriltä tai Aava GastroLääkärit -osaston sairaanhoitajalta.

Ohutsuolen kapselikameratutkimuksen kulku

Tutkimuksessa omien vaatteiden päälle puetaan tallenninvyö sekä olkalaukkua muistuttava kapselikameralaite. Kapselilaitteisto mahtuu esimerkiksi ulkotakin tai pitkähihaisen hupparin alle piiloon. 

Nieltävä endoskopiakapseli on noin 2 cm kokoinen pienoiskamera. Se niellään pienen vesilasillisen kera sairaanhoitajan valvonnassa. 

Kapselikamera aloittaa kuvauksen välittömästi. Se ottaa noin 2-3 kuvaa sekunnissa edetessään mahasuolikanavan läpi. Kapseli siirtyy mahalaukusta ohutsuoleen yleensä noin 15 minuutissa, minkä jälkeen saa lähteä kotiin. Tavallisesti tutkimus kestää 6-10 tuntia riippuen kapselin etenemisnopeudesta. 

Tutkimuksen jälkeen

Kun ohutsuolen kapselikameratutkimus on päättynyt, voit riisua tutkimuslaitteiston ja ruokailla normaalisti. Endoskopiakapselin poistumista elimistöstä ei yleensä itse huomaa. Se poistuu ulosteen mukana tavallisesti kolmen vuorokauden kuluessa. 

Kapselilaitteisto palautetaan Aava Kamppiin sovittuna ajankohtana, usein seuraavana päivänä. Ohutsuolen kapselitutkimuksen kuvausmateriaali siirretään tietokoneelle, josta gastroenterologi pystyy sen analysoimaan. Kuulet tutkimustulokset etukäteen sovittuna ajankohtana hoitavalta lääkäriltäsi.

Ajanvaraus

Ohutsuolen kapselikameratutkimus voidaan tehdä Aava Helsinki Kampissa. Varaa aika soittamalla 010 380 5312 (ma-pe klo 9-15) tai sähköpostitse gastrohoitajat@aava.fi. Kapseliendoskopiaan on oltava lääkärin lähete.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
epävakaa-persoonallisuus

Epävakaa persoonallisuushäiriö aiheuttaa kärsimystä ja heikentää toimintakykyä

Epävakaa persoonallisuushäiriö ilmenee mielialan ja tunnetilojen sekä käyttäytymisen haitallisena epävakaisuutena, joka vaikuttaa omaan toimintaan ja vuorovaikutukseen muiden kanssa. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo häiriön synnystä, erityispiirteistä sekä hyvän hoidon tärkeydestä. Yli puolella oireet lievittyvät viidessä vuodessa niin, etteivät diagnostiset kriteerit enää täyty.
Lue lisää
mielenterveys-aava

Kaksisuuntainen mielialahäiriö on monimuotoinen sairaus – tunnista oireet

Kaksisuuntainen mielialahäiriö sisältää vaihtelevasti masennus- sekä vauhdikkaita mania- tai hypomaniajaksoja. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo, millaisia ongelmia oireilusta voi seurata. Hoidon kulmakivi ovat mielialaa tasaavat lääkkeet, mutta myös elintavoilla on voinnille merkitystä.
Lue lisää
Vastuullisuustyö_Aava

Miten tärkeää on liiketoiminnan eettisyys tai asiakkaan kohtelu? – Vastaa Aavan vastuullisuuden olennaisuusanalyysiin

Aavassa on aloitettu vastuullisuuden kehitysohjelma. Sen ensimmäisenä vaiheena on olennaisuusanalyysi, jolla selvitämme, mitkä vastuullisuuden osa-alueet ovat toiminnassamme kaikkein tärkeimpiä.
Lue lisää