Korvahuuhtelu

Korvahuuhtelu on turvallinen toimenpide, jolla poistetaan korvakäytävästä liiallista korvavahaa eli vaikkua. Tämä on erityisen tärkeää, jos korvakäytävän tukkeutuminen aiheuttaa kuulon heikkenemistä tai muita oireita. Tällaisessa tilanteessa huuhtelu kannattaa toteuttaa terveydenhuollon ammattilaisella. Muuten se onnistuu myös kotona.

Korvavahan tehtävät

Korvakäytävän rauhaset tuottavat muun muassa rasvoista, kuolleista ihosoluista ja pienistä korvaan kerääntyvistä hiukkasista koostuvaa korvavahaa eli vaikkua. Se suojaa korvaa bakteereilta, sieniltä ja vierailta aineksilta, kuten pölyltä ja hyönteisiltä.

Korvavaha auttaa myös ylläpitämään korvakäytävän ihon kosteustasapainoa estäen sen kuivumisen ja halkeilun. Se on tärkeää, sillä kuiva iho voi olla alttiimpi vaurioille ja infektioille.

Miksi korvakäytävä tukkeutuu?

Normaalisti korvavaha ja siihen tarttuneet hiukkaset kulkeutuvat itsestään ulos korvasta. Se on osa korvan luonnollista puhdistusprosessia. Tietyissä tilanteissa vahaa voi kuitenkin kertyä liikaa ja se voi muodostaa jopa kuulon heikkenemistä aiheuttavan vahatulpan.

Korvakäytävän tukkeutumisen taustalla on monia syitä, kuten nappikuulokkeiden jatkuva käyttö tai korvien vääränlainen puhdistus. Korvavahan määrään vaikuttavat myös ikä, ympäristötekijät sekä yleinen terveydentila. Joillekin vahaa kertyy yksilöllisistä ominaisuuksista johtuen enemmän kuin toisille.

Korvahuuhtelu kotona korvahuuhteluruiskulla

Korvahuuhtelu voidaan tehdä kotona tai terveydenhuollossa. Kotihuuhtelu on yleensä turvallista, kunhan olet varovainen ja huolellinen ja noudatat tarkasti ohjeita.

Ohjeet omatoimiseen korvahuuhteluun:

Valmistelu

  • Varmista, ettei korvassasi ole infektiota tai tärykalvon vaurioita.
  • Hanki apteekista korvatippoja tai -suihkeita, jotka pehmittävät vaikkua ennen huuhtelua. Näitä valmisteita saa ilman reseptiä.

Pehmittäminen

  • Pehmitä korvavahaa valitsemallasi tuotteella pakkausohjeiden mukaan. Tämä vaihe voi kestää useita tunteja tai jopa yön yli, riippuen tuotteesta.

Huuhtelu

  • Täytä korvahuuhteluruisku tai -pullo kädenlämpöisellä vedellä tai suolaliuoksella. Varo käyttämästä liian kuumaa tai kylmää vettä, sillä äärimmäiset lämpötilat voivat aiheuttaa huimausta.
  • Kallista päätäsi niin, että tukkoinen korva on ylöspäin. Vedä korvalehteä varovasti taakse- ja ylöspäin, jotta korvakäytävä avautuu.
  • Aseta huuhdeliuosta sisältävä pullo tai ruisku korvakäytävän suulle ja suihkuta liuosta varovasti korvaan. Vahan ja lian pitäisi alkaa valua ulos korvasta.
  • Toista tarvittaessa, mutta vältä liiallista huuhtelua.
  • Kuivaa korva huuhtelun jälkeen varovasti pyyhkeellä.

Korvahuuhtelu sairaanhoitajan tai lääkärin vastaanotolla

Käänny terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos:

  • itsehoidosta ei ole apua
  • korvassa on kipua
  • kuulosi on merkittävästi heikentynyt
  • korva erittää tai siitä vuotaa verta. Tämä voi olla merkki vakavammasta infektiosta tai vammasta.
  • sinua huimaa. Huimaus korvahuuhtelun yhteydessä voi viestiä sisäkorvan ongelmasta.
  • epäilet vierasesinettä korvassa. Korvaan joutunutta vierasesinettä ei tule koskaan yrittää poistaa itse.

Lääkärin tai sairaanhoitajan suorittamassa korvahuuhtelussa käytetään korvahuuhtelulaitetta. Sillä lämmin vesi tai suolaliuos saadaan suihkutettua korvakäytävään tarkasti ja turvallisesti.

Usein korvakäytävä myös tarkastetaan otoskoopilla eli korvantähystimellä. Tämä auttaa lääkäriä arvioimaan vahatukoksen laajuuden ja mahdolliset riskit ennen huuhtelun aloittamista.

Korvahuuhteluita tekevät yleensä sairaanhoitajat ja terveydenhoitajat sekä tarvittaessa myös yleislääkärit.

Korvavahan poisto imulla

Korvan puhdistus voidaan tehdä vaihtoehtoisesti myös imulla. Korvan imupuhdistuksia tekevät korvalääkärit.

Imumenetelmä voi olla hyödyllinen, jos korvavahaa on paljon, kärsit toistuvista korvatulehduksista tai muut korvien puhdistusmenetelmät eivät sovi sinulle.

Imupuhdistus tulee kyseeseen myös aina silloin, kun korvahuuhtelua ei voida tehdä. Esteitä korvahuuhtelun tekemiselle ovat kuume ja korvasärky, tärykalvon reikä sekä korvanlehden punoitus ja korvan aristus korvanlehteä vedettäessä.

Imumenetelmässä korvalääkäri imee korvakäytävässä olevan ylimääräisen vahan hellävaraisesti pois imulaitteen avulla.

Sattuuko korvahuuhtelu?

Korvahuuhtelu on yleisesti ottaen kivuton toimenpide, kunhan se tehdään kotona oikein. Toki korvakäytävään ruiskutettava lämmin vesi tai suolaliuos voi tuntua korvassa hieman oudolta ja joskus epämiellyttävältäkin, jos korva on kovin tukossa.

Myöskään sairaanhoitajan tai lääkärin tekemä korvahuuhtelu ei ole tavallisesti kivulias. Mikäli kipua esiintyy, se voi johtua korvassa olevasta tulehduksesta. On tärkeää, että kerrot kivusta heti. Tarvittaessa kipua voidaan lievittää, tai hoitoa voidaan muuttaa sopivammaksi arkaan korvaan.

Korvahuuhtelu lapselle

On suositeltavaa, että pienten lasten ja erityisesti vauvojen korvahuuhtelun toteuttaa terveydenhuollon ammattilainen. Lapsella korvakäytävät ovat herkemmät ja kapeammat kuin aikuisilla, mikä vaatii korvahuuhtelun tekijältä taitoa ja varovaisuutta.

Isompien lasten korvahuuhtelu onnistuu yleensä kotonakin. Ennen sitä on hyvä varmistaa, ettei lapsella ole korvatulehdusta tai tärykalvovaurioita. Silloin korvahuuhtelu voi olla kivulias tai siitä voi olla jopa haittaa. Jos lapsi kokee korvahuuhtelun epämukavaksi, se on syytä heti keskeyttää.

Vinkkejä korvahuuhtelun jälkeiseen hoitoon

Korvahuuhtelun jälkeen on tärkeää pitää korva kuivana ja välttää tarpeetonta korvien kaivelua esimerkiksi pumpulipuikolla. Puikko työntää vaikkua syvemmälle korvaan ja edesauttaa uuden vahatulpan syntyä. Se voi myös ärsyttää herkkää korvakäytävän ihoa ja johtaa infektioihin tai vahingoittaa korvakäytävää. Vaikun liiallista kertymistä voi myös ehkäistä välttämällä pitkäaikaista nappikuulokkeiden käyttöä.

Huuhtelun jälkeen kannattaa kiinnittää huomiota siihen, palautuuko kuulo normaaliksi. Jos se ei palaa ennalleen tai korvasi soivat, on hyvä ottaa yhteyttä lääkäriin. Myös huuhtelun jälkeinen kipu, korvan turvotus tai korvan erittäminen ovat syitä varata aika terveydenhuollon ammattilaiselle.

Korvahuuhtelun hinta

Korvahuuhtelun hinnat lääkärin tai sairaanhoitajan vastaanotolla vaihtelevat hieman eri palveluntarjoajien kesken. Lääkärikeskus Aavan hinnoista voit kysellä numerosta 010 380 3838.

Ajanvaraus Aavaan

Varaa aika korvahuuhteluun asiakaspalvelumme 010 380 3838 tai internetajanvarauksemme kautta. Aavassa korvahuuhteluita tekevät sairaanhoitajat, terveydenhoitajat ja yleislääkärit. Jos haluat varata ajan imupuhdistukseen, varaa aika korvalääkärille.

Asiantuntijana yleislääketieteen erikoislääkäri Mikko Oikkonen. Tekstin tuottamisessa on hyödynnetty tekoälyä.

FacebookTwitterLinkedIn