Yrittäjä, oletko järjestänyt itsellesi työterveyshuollon?

Fiksu yrittäjä ennakoi myös työkykyyn ja terveyteen liittyviä riskejä. Työterveyshuolto on yrittäjälle parhaimmillaan tärkeä riskienhallinnan kumppani ja sparraaja.

Työnantajan täytyy järjestää työntekijöille työterveyshuolto, mutta yrittäjää itseään laki ei velvoita. Työterveyshuolto puuttuukin etenkin usealta yksinyrittäjältä. Esimerkiksi Elon Yrittäjämittariin vastanneista 2 300 yrittäjästä vain hieman alle puolet oli hankkinut itselleen työterveyshuollon.

Etenkin nuorilla yrittäjillä työterveyshuollon järjestäminen voi jäädä, koska se ei tunnu vielä ajankohtaiselta. Valitettavan moni havahtuukin avun tarpeeseen vasta silloin, kun ongelmat ovat jo kärjistymässä.

Omaa työkykyä kannattaisi johtaa samalla tavalla kuin liiketoimintaa.

- Yrittäjä suunnittelee esimerkiksi strategiaa ja ennakoi verotukseen liittyviä asioita, mutta helposti unohtuu, että hyvään yrityssuunnitteluun kuuluisi myös oman työkyvyn ja terveyden riskien ennakointi. Yrityksen menestyshän on yrittäjän työkyvyn ja panoksen varassa, työhyvinvoinnin kehittämispäällikkö Salme Honkanen Elosta muistuttaa.

Salme Honkanen ja työterveyden palvelujohtaja Hannele Helenius-Salo Lääkärikeskus Aavasta kokosivat yhteen työterveyshuollon edut ja vinkkaavat, kuinka saada siitä paras mahdollinen hyöty.

Seuraako kukaan työkykyriskejäsi?

”Pääsen lääkärille ilman työterveyshuoltoakin tai järjestän itselleni työterveyshuollon sitten, jos isompia terveyshuolia tulee.”

Työterveyshuolto ei ole pelkkää sairaanhoitoa, vaan siinä on mukana ennaltaehkäisevä puoli: ammattilaiset seuraavat terveydentilaa ja työskentelyolosuhteita sekä ohjaavat eteenpäin, jos työkyky tarvitsee erityistukea.

- Työterveyshuoltoyhteistyön käynnistyessä laaditaan työpaikkaselvitys, jossa työterveyden ammattilainen tutustuu konkreettisesti työhön ja työympäristöön sekä tunnistaa mahdolliset työhön  liittyvät riskit, joita lähdetään seuraamaan ja joiden perusteella laaditaan suunnitelma tarvittavista toimenpiteistä. Riskit työssä voivat liittyä esimerkiksi psykososiaalisiin tekijöihin, ergonomiaan, fyysiseen rasitukseen, aisteja kuormittaviin tekijöihin tai herkistäviin aineisiin, Hannele-Helenius Salo kuvaa.

Työterveyshuollon toimintasuunnitelmaan kirjataan tavoitteet toiminnalle sekä käytännön toimenpiteet, joilla tavoitteisiin edetään. Jos työ muuttuu, yrittäjä voi ja hänen kannattaa hyödyntää työterveyden ammattilaista työpaikkaselvityksen päivittämiseen.

Ennaltaehkäisevää työtä ovat myös esimerkiksi terveystarkastukset. Niiden avulla voidaan edistää yrittäjän työkykyä ja ehkäistä työperäisiä sairauksia sekä huomata salakavalasti ilmaantuneita vaivoja, kuten kohonnutta verenpainetta. Juuri yrittäjän työhön liittyy kuitenkin riskejä, kuten pitkät työpäivät, työskentely paineen alaisena ja usein riittämätön palautuminen.

Mieti, mistä maksat

Työterveyshuollon hankkiminen voi jäädä, koska se tuntuu vaikealta. Moni työterveyshuollon palveluntuottaja tarjoaa erilaisia valmiita palvelupaketteja. Pakettien erilainen sisältö voi kuitenkin myös hämmentää ja omia tarpeita on vaikea hahmottaa.

- Liian usein ostajalta häviää rohkeus kysyä ja ihmetellä ääneen. Haasta työterveyden ammattilaista pohtimaan kanssasi, mitä sinä oikeasti tarvitset ja mitkä ovat tavoitteet. Silloin myös tiedät, että et maksa mistään, mikä tuntuu turhalta tai ylimääräiseltä. Paras ratkaisu on räätälöity tarpeidesi mukaan, kannustaa Salme Honkanen.

Yhteistyön alussa tehtävä työterveyshuollon toimintasuunnitelma ei ole myöskään kiveen hakattu vaan pikemminkin dynaaminen dokumentti, jota päivitetään säännöllisesti, jotta se vastaa parhaiten kulloisiakin tarpeita.

Entä sitten kustannukset? Muista, että Kela korvaa yrittäjälle työterveyshuollon kustannuksia, kun hänellä on YEL- tai MYEL-vakuutus. Edellytyksenä on, että yrittäjä on tehnyt kirjallisen sopimuksen ja toimintasuunnitelman työterveyshuollon palveluntarjoajan kanssa ennen kuin hankkii työterveyshuollon palveluja. Kela korvaa osan sekä lakisääteisen ennaltaehkäisevän työterveyshuollon kustannuksista että yleislääkäritasoisen sairaanhoidon ja muun terveydenhuollon kustannuksista.

Kokonaisuuden hoitoa oireen sijaan

Sairaanhoidossa työterveyshuollon etuna on oma nimetty työterveyshoitaja ja -lääkäri. Yrittäjän sairastuessa hoitohenkilöstö tuntee hänen taustansa eikä vaivoja hoideta vain yksittäisinä miettimättä esimerkiksi, mitä vaikutuksia niillä voi olla työkykyyn pidemmällä aikavälillä.

Parhaimmillaan työterveyshoitajan ja yrittäjän välille syntyy luottamuksellinen suhde.

- Akuutin sairauden voi toki hoitaa kuka tahansa terveydenhuollon ammattilainen, mutta ei jaksamisesta puhuta satunnaisella sairauskäynnillä uuden henkilön luona. Etenkin moni nuori yrittäjä voisi oikeasti ajoittain tarvita kumppania, jonka kanssa sparrata terveysasioita, jotta se oma akku kestää yrittäjän hektisen arjen, Salme Honkanen toteaa.

- Nuoren yrittäjän perusterveydentila ja veriarvot ovat useimmiten kunnossa. Työkykyyn vaikuttavaa kuormitusta voi kuitenkin olla esimerkiksi yrityksen menestymiseen, työn ja perheen yhteensovittamiseen tai perheen talouteen liittyen. Tällaisessa tilanteessa olisi hyvä voida keskustella jonkun kanssa ja saada sitä kautta tukea omaan jaksamiseen. Pyrimmekin aina tapaamisessa tunnistamaan myös niitä hiljaisia signaaleja ja kysymään, miten aidosti jaksat ja mitä yritykseesi kuuluu, nyökkää Hannele Helenius-Salo.

Näin liikkeelle työterveyshuollon hankinnassa

  • Selvitä vaihtoehtoja työterveyshuollon järjestämiseen paikkakunnallasi. Voit ostaa palvelut terveyskeskuksesta tai yksityiseltä lääkäriasemalta.
  • Kilauta kaverille: Kannattaa hyödyntää yrittäjätuttavien kokemuksia. He osaavat kertoa, mikä palvelu omalla paikkakunnallasi toimii hyvin ja mikä ei.
  • Monet palveluntuottajat tarjoavat yrittäjille valmiita paketteja. Kun olet yhteydessä palveluntarjoajaan, kysy ja ihmettele ääneen. Ei kannata ostaa mitään, minkä sisällöstä ei ole varma. Paras ratkaisu on räätälöity tarpeidesi mukaan.
  • Valitun kumppanin kanssa tehdään aina kirjallinen sopimus, johon lisätään työterveyshuollon toimintasuunnitelma.
  • Toimintasuunnitelmaan kirjataan toiminnan tavoitteet ja sopimukseen sisältyvät palvelut. Muista, että toimintasuunnitelmaa voi aina tilanteiden ja tarpeiden muuttuessa päivittää.
  • Katso Kelan sivuilta, mitä kustannuksia Kela korvaa ja kuinka voit hakea korvauksia: www.kela.fi/tyoterveyshuolto-yrittaja.

Työterveyshuollon TOP 3 -hyödyt yrittäjälle

  • Saat käyttöösi nimetyn työterveyshoitajan ja lääkärin, joiden palvelumaksuista Kela korvaa osan.
  • Työssäsi erityisesti kuormittavat tekijät kartoitetaan etukäteen, niihin vaikutetaan suunnitelmallisesti ja toimenpiteiden vaikuttavuutta arvioidaan säännöllisesti.
  • Sairastuessasi vastaanotolle pääsy nopeutuu ja asioit oman yhteyshenkilösi kanssa – tällöin hoitohenkilökunnalla on kattavat taustatiedot terveydestäsi ja mahdollisesta hoitohistoriasta.

Tutustu Lääkärikeskus Aavan yrittäjän työterveyshuoltoon

Yrittäjän oma hyvinvointi on tärkeää niin yrittäjän itsensä kuin koko yrityksen liiketoiminnan kannalta. Työterveyshuoltomme palvelee yrittäjää huolehtien hänen hyvinvoinnistaan ja jaksamisestaan. Yrittäjä on vastuussa yrityksensä toiminnasta, henkilöstöstä ja taloudesta, jolloin hänen hyvinvointinsa vaikuttaa koko työyhteisön hyvinvointiin ja yrityksen tuottavuuteen. Lue lisää.

Pyydä työterveyshuollon tarjousta tästä.

Teksti: Outi Lappi / Työeläkeyhtiö Elo
Kirjoitus on julkaistu alun perin Fennia-lehdessä 3/2015.