Gastroskopia eli mahalaukun tähystys

Gastroskopia eli mahalaukun tähystys on ruokatorven, mahalaukun ja pohjukaissuolen tähystystoimenpide. Sitä käytetään erilaisten ylävatsaoireiden syyn selvittämiseksi. Lisäksi sillä voidaan seurata tiettyjen sairauksien paranemista. Tutkimus saattaa jännittää, mutta se pyritään tekemään kivuttomasti. Tarvittaessa voidaan antaa rauhoittavaa lääkitystä.

Milloin mahalaukun tähystys on syytä tehdä?

Gastroskopia tehdään taipuisalla tähystimellä, jonka avulla lääkäri pääsee tutkimaan yläruoansulatuskanavaa. 

Mahalaukun tähystys voi olla tarpeen, jos ilmenee

  • toistuvaa oksentelua tai pahoinvointia
  • nielemisvaikeutta tai -kipua
  • veristä oksentelua
  • laihtumista
  • anemiaa
  • runsasta tulehduskipulääkkeiden käyttöä
  • epäselvää rintakipua
  • jatkuvaa tai toistuvaa närästystä
  • epäily keliakiasta

Gastroskopiaa käytetään kontrollitutkimuksena keliakian, mahahaavan ja vaikean ruokatorvitulehduksen paranemisen varmistamisessa sekä tiettyjen yläruoansulatuskanavan sairauksien seuraamisessa. Jos helikobakteerin häätöhoito on toistuvasti epäonnistunut, voidaan gastroskopian yhteydessä ottaa näytteet helikobakteeriviljelyä varten. Helikobakteeri-infektio aiheuttaa mahatulehduksen, joka voi johtaa pohjukaissuoli- tai mahahaavan kehittymiseen. Se lisää myös mahasyövän riskiä.

Mahalaukun tähystykseen valmistautuminen

Käyntiin varataan aikaa noin 30 minuuttia, mutta itse tähystys kestää noin 10 minuuttia. Tutkimus pyritään aina tekemään kivuttomasti. Sen aikana voit tarvittaessa saada rauhoittavaa lääkitystä suonensisäisesti. Silloin autolla ajo on kielletty ja saattajan mukanaolo on suotavaa.

Tarkemmat potilasohjeet löytyvät täältä. Saat tutkimukseen tullessasi tarkat ohjeet henkilökohtaisesti lääkäriltä tai hoitajalta.

Mahalaukun tähystyksen kulku

Gastroskopiassa taipuisa tähystin viedään nielun kautta ruokatorveen, josta edetään mahalaukkuun ja pohjukaissuoleen. Yleensä tutkimukseen liittyy koepalojen otto, jolloin koepalat tutkitaan laboratoriossa. Mahalaukun pinnalla ei ole tuntoaistia, joten koepalojen otto on kivutonta.

Tähystyksen aikana mahalaukkuun puhalletaan ilmaa tähystimen kautta. Se voi tuntua turvotuksen tunteena. Tutkimuksen päätteeksi valtaosa ilmasta saadaan imettyä pois.

Mahalaukun tähystys ei tyypillisesti ole lainkaan kivulias, mutta nieluärsytyksen aiheuttaman yökkäilyn vuoksi se voi tuntua epämiellyttävältä. Tarvittaessa annettava suonensisäinen lääkitys auttaa tähän. Tutkimus voidaan tehdä myös nukutuksessa.

Mahalaukun tähystyksen jälkeen

Noin 30 minuuttia tutkimuksen jälkeen voit juoda ja syödä normaalisti. Nielu saattaa tuntua aluksi aralta ja kipeältä, mutta tunne on ohimenevä. Myös ylävatsa voi olla hieman kipeä ja sieltä saattaa nousta ilmaa. Röyhtäily on normaalia. Se johtuu siitä, että mahalaukkua on laajennettu tutkimuksessa ilmalla. Jos olet saanut suonensisäistä lääkitystä, autolla ajaminen on kielletty.

Mahdollisten näytteiden tutkimustulokset valmistuvat noin kahden viikon kuluessa.

Ajanvaraus

Aava Kamppi
puh. 010 380 3838

Aava Järvenpää
puh. 010 380 3838

Aava Turku Hansa
puh. 010 380 3850

Asiantuntijana palvelukuvauksessa sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Jari Koskenpato.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
hanna Hanna Kankainen-Aho Aavan ja Pikkujätin liiketoimintajohtajaksi – ”Yritys tuottaa, kun ihmiset voivat hyvin”
Aavassa Kankainen-Ahoa houkutteli suomalaisuus, arvopohjalta johdettu perheyritys ja mahdollisuus kehittää työterveyden palveluita vastaamaan asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin.
Lue lisää
Aava60 Lääkärikeskus Aava täyttää 60 vuotta – keräämme historiikkiin asiakkaidemme muistoja vuosien varrelta
Aavan 60-vuotinen historia pistetään kirjoihin ja kansiin. Historiikkiin toivotaan mukaan muistoja niin henkilöstöltämme kuin asiakkailtamme.
Lue lisää
sikiön Miltä sikiön liikkeet tuntuvat? – 7 kysymystä lääkärille
Sikiön liikkeet tuntuvat ensimmäisen kerran raskauden puolivälissä. Ensisynnyttäjän voi kuitenkin olla vaikea tunnistaa esimerkiksi epämääräistä kuplintaa vauvan aiheuttamaksi. Naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri Leena Rahkonen vastaa odottajien mieltä askarruttaviin kysymyksiin.
Lue lisää