Lantionpohjan lihasten kuntokartoitus

Lihasten toimintakykyä ja voimaa voidaan luotettavasti tutkia EMG/biopalautelaitteilla. Testi tehdään emättimen tai peräaukon kautta tarkoitukseen sopivalla elektrodilla, jonka voit itse asettaa paikalleen. Lantionpohjan lihaksiston kuntoa voidaan testata lepotilassa ja liikkeessä, samalla saadaan selville osaatko harjoitella oikein. Tuloksen perusteella saat henkilökohtaiset harjoitteluohjeet, ohjauksen lihastesi kunnon ylläpitämiseen ja parantamiseen tai ohjausta mahdollisiin jatkotoimenpiteisiin.

Lantionpohjan lihasten kuntokartoitukseen voit tulla kun:

  • haluat tietää lantionpohjan lihasten toimintakyvyn ja kunnon
  • haluat varmistaa, että harjoittelet oikein
  • haluat harjoitella lantionpohjan lihaksesi hyvään kuntoon ja oireettomiksi
  • haluat oppia käyttämään lantionpohjan lihaksiasi paremmin normaalissa arjessa, jolloin tarve erilliseen harjoitteluun vähenee

Oireina lantionpohjan lihasten toimintahäiriöistä voivat olla virtsan, ilman tai ulosteen karkailu, tuntohäiriöt ja yhdyntäkivut. Myös selkävaivojen ja orgasmivaikeuksien ollessa kysymyksessä on usein hyvä tarkistaa lantionpohjan lihasten toimintakyky.

Helpot lantionpohjan lihasten harjoitteluohjeet

Lantionpohjan lihakset heikkenevät liian helposti. Yksi syy heikkenemiseen on se, että nämä lihakset usein jäävät liian vähälle käytölle näkymättömyytensä takia.

Hyväkuntoiset lantionpohjan lihakset ovat voimakkaat ja niiden rentouttaminen onnistuu tarvittaessa. Ne toimivat yhteistyössä muiden lihasten kanssa ja ne aktivoituvat ennen pinnallisia lihaksia ponnistustilanteissa.  Hyvän ryhdin hallinta ja yleiskunnosta huolehtiminen ovat tärkeitä kuntouttamista tukevia seikkoja.

Helpot harjoitteluohjeet kotiin

Aloita lantionpohjan lihasten harjoittelu niin, että löydät oikean ja eriytyneen supistuksen. Pidä vatsa- ja pakaralihakset rentoina. Muista samalla hengittää mahdollisemman normaalisti. Kokeile harjoittelua seisten, istuen ja maaten seuraavalla tavalla:

  • imaise lantionpohjaa sisään ja ylöspäin (rypistä peräaukkoa tai imaise emätintä ylös)
  • supista lihaksia kevyesti (n. 50 %:n teholla)
  • pidä supistus 2 s ja pidä rentona 2 s
  • harjoittele 1 – 2 min ajan
  • harjoittele 4 kertaa päivässä

Opettele käyttämään lihaksia yhdessä muiden lihasten kanssa päivittäisessä elämässäsi mahdollisemman usein. Yhdistä tietoinen ja ennakoiva lihassupistus erilaisiin päivittäisiin toimiin, esim. yskäisyyn, nauruun, nostamiseen, istuutumiseen, juoksemaan pyrähtämiseen, voimisteluliikkeisiin jne.

Tee harjoitukset keskittyneesti ja kärsivällisesti. Lihasvoiman lisääntyminen voi kestää kolmesta kuuteen kuukauteen. Jos olet vähänkin epävarma harjoittelusta tai edistymistä ei alakaan tapahtua yksin harjoitellessa, silloin varaa aikaa asiaan perehtyneen fysioterapeutin vastaanotolle. Ohjattu harjoittelu on tehokasta.  Ohjattu harjoittelu on myös mielekästä ja harjoittelu etenee asteittain etenemisesi mukaan.

Hinnasto

Lantionpohjan fysioterapia 60 min.

Hinta ei sisällä ultraäänilaitteen käyttöä eikä henkilökohtaisia harjoittelun apuvälineitä.

alk.
97.00 €
Nuorten Naisten Aavan lantionpohjan fysioterapia enintään 60 min

Ei sisällä mahdollista ultraäänen käyttömaksua (55€/käyntisarja) eikä mahdollisia henkilökohtaisia harjoittelun apuvälineitä.

83.00 €

Asiantuntijat

Näytä Aavan asiantuntijat, jotka tarjoavat tätä palvelua.

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa