Miehen sterilisaation purkaminen

Harkitsetko sterilisaation purkua?

Miehen sterilisaatio katsotaan pysyväksi ehkäisymenetelmäksi. Noin 6 % sterilisaation läpikäyneistä miehistä haluaa kuitenkin toimenpiteen purkamista. Miehen sterilisaation purkaminen on vaativa mikrokirurginen toimenpide, jonka vuoksi leikkauksen suunnittelu on tärkeää leikkaavan lääkärin kanssa. Leikkausta edeltävällä vastaanotolla arvioidaan, onko sterilisaation purkaminen teknisesti mahdollista, miehen hormonaalista tilaa ja mahdollisuuksia oman siittiötuotannon palautumiseen. Huomioitavaa on, että aiempi testosteronin tai anabolisten steroidien käyttö lamaa kivesten oman siittiötuotannon jopa palautumattomasti.

Sterilisaation purkaminen on teknisesti mahdollista noin 95 %:lle sterilisaation läpikäyneistä miehistä. On huomioitava, että jo lähtökohtaisesti sterilisaatio aiheuttaa siittiövasta-aineiden muodostumisen, mikä omalta osaltaan vaikuttaa sterilisaation purun jälkeiseen hedelmällisyyteen ja hedelmöittymiseen, vaikka siemenneste palautuisi normaaliksi. Sterilisaation jälkeiseen hedelmällisyyteen vaikuttaa lisäksi sterilisaatiosta kulunut aika, puolison ikä sekä aiempi hedelmällisyys.

Sterilisaation purkamisen jälkeen siemennesteessä voidaan todeta siittiöitä noin 75–95 %:lla leikatuista. Siemennesteen laatu voi siitä huolimatta olla heikentynyt kuten siittiöiden määrä ja liikkuvuus voi olla alentunut. Aiempien tutkimusten mukaan noin 30–75 %:lla on voitu todeta raskaus sterilisaation purkamisen jälkeen ilman hedelmöityshoitoja. Omat tuloksemme ovat vastaavaa luokkaa kuin kansainvälisten tutkimusten. Aavan urologi Riitta Rönkä on tehnyt useita kymmeniä sterilisaation purkuja. Raskauteen johtaneet sterilisaation purut on tehty pääsääntöisesti 6 vuotta sterilisaation jälkeen, jolloin raskauden todennäköisyys on yli 50 %. Huomioitava on, että sterilisaation purkamisen jälkeen, voidaan edelleen tarvita hedelmöityshoitoja.

Leikkauksen kulku

Toimenpide tehdään nukutuksessa Aava Sairaalassa. Toimenpide kestää noin 3-4 tuntia.

Leikkauksesta toipuminen

Leikkauksen jälkeen kivespussin alueella on turvotusta ja mustelmaa. Tämän vuoksi kaksi ensimmäistä viikkoa leikkauksen jälkeen tulee välttää ruumiillisesti raskasta työtä sekä rankkaa urheilua. Kivespussia on syytä tukea vartaloa vasten kiveksiä kannattavilla alushousuilla. Kivunhoito on oleellisen tärkeää leikkauksen jälkeen. Säännölliset siemensyöksyt ovat suositeltavia noin viikon kuluttua leikkauksesta. Siemennestenäyte kontrolloidaan noin kahden kuukauden kuluttua leikkauksen jälkeen. Tuloksesta keskustellaan aina leikanneen lääkärin kanssa.

Ajanvaraus

Mikäli harkitset sterilisaation purkamista, varaa 30–60 minuutin vastaanottoaika urologian erikoislääkäri, andrologi Riitta Röngän vastaanotolle nettiajanvarauksen kautta tai puhelimitse 010 380 3838.

Maksuvaihtoehdot

Tutustu kattaviin maksuvaihtoehtoihimme, mm. korottomaan Aava-tiliin. Toimenpide maksetaan aina ennen leikkausta.

Hinnasto

Miehen sterilisaation purkaminen
alk.

Asiantuntijat

Näytä Aavan asiantuntijat, jotka tarjoavat tätä palvelua.

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa