Rintojen tutkimukset

Rintasyöpään sairastuu jopa joka 8. suomalainen nainen

Jokaisen naisen kannattaa opetella tutkimaan rintansa itse. Pyydä myös gynekologiasi tutkimaan rinnat gynekologisen tarkastuksen yhteydessä ja tarvittaessa neuvomaan miten rintoja tutkitaan. Alle 40 vuoden ikäistä oireetonta naista on harvoin tarpeen tutkia rintojen kuvantamisella, mutta omatarkkailu on tärkeää kaiken ikäisille naisille. Kun rintasyöpä löydetään paikallisena, ovat hoitotulokset erittäin hyviä ja suurin osa sairastuneista parantuu täysin.

Kerro viiveettä lääkärille jos rintasi oireilee tai olet huomannut jotain epäilyttävää tai aikaisempaan nähden erilaista. Jos rinta oireilee, älä jää odottamaan seulontakuvausta.

Rintojen kuvantamistutkimukset

Rintasyöpä todetaan kuvantamistutkimuksilla ja kudosnäytteillä. Rintojen radiologisiin kuvantamistutkimuksiin tarvitaan lääkärin lähete.

Radiologisia tutkimuksia voidaan harkinnan mukaan tehdä myös oireettomille naisille, jos rintasyövän riski on suurentunut. 

Joukkoseulonta tehdään mammografialla 50-69 -vuotiaille

Suomessa 50-69 naiset kutsutaan ilmaiseen rintasyövän seulontaan, jossa oireettomille naisille tehdään mammografiakuvaus noin kahden vuoden välein julkisella puolella. Seulontakuvat tulkitaan jälkikäteen ja uudella käynnillä tehtäviin lisäselvityksiin (lisäkuvat, ultraääni, mahdolliset kudosnäytteet) kutsutaan ne naiset, joiden mammografiakuvissa on nähty jotain epäilyttävää.

Mammografia kannattaa täydentää aina ultraäänellä

Osa rintasyövistä näkyy vain ultraäänessä. Yhdistelmätutkimus (ns laaja mammografia) löytää siksi useamman syövän kuin pelkkä mammografia. Joukkoseulontaa voi aina täydentää mammografian jälkeen tehtävällä yksityisellä rintojen ultraäänitutkimuksella.  Kaikkein herkin kuvantamismuoto on rintojen magneetti, sitä käytetään erityisesti jos löydös on rintojen rakenteen tai muun syyn vuoksi vaikeasti tulkittavissa tai rintasyöpä riski on suuri. 

Aavassa saat kaikki tutkimukset kerralla

Yksityisesti Aavassa tehtävät mammografiakuvaukset täydennetään yleensä aina samassa yhteydessä rintojen ultraäänikuvauksella (ns laaja mammografia).

Nämä kuvaukset voidaan tehdä lääkärin lähetteellä myös seulontaiän (50-69v) ulkopuolella, kun se on oireiden tai kokonaisriskiarvion perusteella aiheellista. 

Rintojen magneetti on kaikkein herkin löytämään syövän

Mikäli rintojen tutkiminen on vaikeaa tai rintasyöpäriski on korkea rintojen tyypin tai sukualttiuden vuoksi, on mahdollista tehdä rintojen magneettitutkimus, johon ei liity säderasitusta. 

Tarjoamme lääkärin lähetteellä seuraavia rintatutkimuksiin perehtyneiden radiologien tekemiä tutkimuksia:

Jos Aavassa tehtävässä kuvauksessa todetaan tarvetta kudosnäytteelle epäillyn rintasyövän tai muun epäselvän löydöksen vuoksi, tehdään tarvittavat jatkotutkimukset radiologin toimesta yleensä saman tien. Kasvaimesta tai kiinteästä muutoksesta otetaan ultraääniohjauksessa kudosnäyte (paksuneulanäyte), kystasta imetään näyte ohutneulalla. Rintojen kudosnäytteet tutkitaan aina kiireellisinä rintasyöpään perehtyneen patologin toimesta. Nopeimmillaan vastaus on käytettävissä jo muutaman päivän päästä. Vastaukset saadaan omalta lääkäriltä uudella vastaanottokäynnillä tai muulla yhdessä sovitulla tavalla.

Neuvottele oman lääkärisi kanssa milloin lähete mammografiaan ja ultraääneen tai muihin rintojen tutkimuksiin on ajankohtainen. Koska mammografia ei yksin löydä kaikkia rintasyöpiä, kannattaa mammografiaa herkästi täydentää rintojen ultraäänellä. Nuorten naisten rinnat ovat säteilylle hyvin herkkiä ja mammografian tulkinta on nuorilla vaikeaa, siksi heitä tutkitaan ensisijaisesti pelkällä ultraäänellä.

Milloin ja kuinka usein tutkin itse rintani?

Tutki rinnat kerran kuussa. Tunnustele rintojasi alkuun viikottain, jotta opit miltä rintasi tuntuvat kuukautiskierron eri vaiheissa. Jos sinulla on säännölliset kuukautiset on paras ajankohta omatarkkailulle heti kuukautisvuodon loputtua.

Miten rinnat tutkitaan itse?

  1. Katsele rintoja peilin edessä sekä kädet alhaalla että ylösnostettuina, ensin suoraan edestä ja sitten molemmilta sivuilta. Katso myös rintojen alle. Huomioi muutokset rintojen koossa, muodossa, asennossa, ihossa ja nänneissä. Kokeile hellästi puristaen tuleeko kummastakaan nännistä eritettä.
  2. Tunnustele molemmat rinnat esimerkiksi selällään maaten. Tutki koko rinta painellen vastakkaisen puolen kädellä sormet suorina ja yhteen liitettyinä. Tee tunnustelu molempiiin rintoihin kolme kertaa: ensin rinnan puoleinen käsi suorana vartalon vieressä, sitten ojennettuna suorana sivulle sekä lopuksi käsi nostettuna pään yläpuolelle. Tunnustele myös kyljet ja kainalot.
  3. Reagoi jos huomaa muutoksen verrattuna aiempaan.

Ajanvaraus

Oman lääkärin, yleislääkärin tai gynekologin puoleen voi kääntyä kaikissa tilanteissa, joissa herää huoli rintojen terveydestä. Lääkäri tutkii rinnat ja arvioi minkälaiset jatkotutkimukset ovat tarpeen. 

Varaa aika soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838 tai nettiajanvarauksen kautta.

Maksuvaihtoehdot

Tutustu kattaviin maksuvaihtoehtoihimme, mm. korottomaan Aava-tiliin.

Seuraavat vapaat ajat

Hinnasto

Rintarauhasten laaja natiiviröntgen (mammografian ja rintojen ultraäänen yhdistelmätutkimus)

Hinta ei sisällä tarvittaessa otettavia neulanäytteitä eikä patologin lausuntoa.

217.60 €
Rintarauhasen ultraäänitutkimus
197.39 €
Gynekologin vastaanottokäynti enintään 30min
113.00 – 153.00 €

Asiantuntijat

Näytä Aavan asiantuntijat, jotka tarjoavat tätä palvelua.

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa