Sydämen ultraäänitutkimus (ECHO)

Sydämen ultraäänitutkimuksella saadaan arvokasta tietoa sydämen toiminnasta. Sitä käytetään sekä sydänsairauksien diagnostiikassa että etenkin läppävikojen seurannassa. Tutkimus on potilaalle helppo ja nopea eikä vaadi esivalmisteluja.

Sydämen ultraääni- eli kaikututkimus on sydämen rakenteita ja toimintaa monipuolisesti kuvaava kivuton tutkimus, jossa ei altistuta röntgensäteilylle. Tutkimuksen tekee sydäntautien erikoislääkäri.

Milloin sydämen ultraäänitutkimus on tarpeen?

Tärkeimpiä ultraäänitutkimuksen syitä ovat:

  • sydämen vajaatoiminta ja sen epäily
  • sivuäänet
  • sydänlihassairauksien tai –tulehduksen epäily
  • sydänpussin sairaudet
  • erilaiset rytmihäiriöt


Sydämen ultraäänitutkimusta käytetään paitsi sydänsairauksien diagnostiikassa, myös  erityisesti läppävikojen seurannassa. Ultraäänitutkimus on yksi tavallisimmista sydämen tutkimuksista.

Mitä sydämen ultraäänitutkimuksen aikana tapahtuu?

Sydäntautien erikoislääkäri tekee sydämen ultraäänitutkimuksen liikuttelemalla ultraäänianturia rintakehäsi päällä, kun makaat vasemmalla kyljelläsi. Tutkimukseen ei liity mitään epämiellyttäviä tuntemuksia.

Sydämen ultraäänitutkimus kestää 10-15 minuuttia. Sen jälkeen voit heti palata kotiin, töihin tai harrastuksiisi.

Ajanvaraus

Varaa aika sydämen ultraäänitutkimukseen nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838. Lääkäri arvioi tutkimuksen tarpeellisuuden.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
epävakaa-persoonallisuus

Epävakaa persoonallisuushäiriö aiheuttaa kärsimystä ja heikentää toimintakykyä

Epävakaa persoonallisuushäiriö ilmenee mielialan ja tunnetilojen sekä käyttäytymisen haitallisena epävakaisuutena, joka vaikuttaa omaan toimintaan ja vuorovaikutukseen muiden kanssa. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo häiriön synnystä, erityispiirteistä sekä hyvän hoidon tärkeydestä. Yli puolella oireet lievittyvät viidessä vuodessa niin, etteivät diagnostiset kriteerit enää täyty.
Lue lisää
mielenterveys-aava

Kaksisuuntainen mielialahäiriö on monimuotoinen sairaus – tunnista oireet

Kaksisuuntainen mielialahäiriö sisältää vaihtelevasti masennus- sekä vauhdikkaita mania- tai hypomaniajaksoja. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo, millaisia ongelmia oireilusta voi seurata. Hoidon kulmakivi ovat mielialaa tasaavat lääkkeet, mutta myös elintavoilla on voinnille merkitystä.
Lue lisää
Vastuullisuustyö_Aava

Miten tärkeää on liiketoiminnan eettisyys tai asiakkaan kohtelu? – Vastaa Aavan vastuullisuuden olennaisuusanalyysiin

Aavassa on aloitettu vastuullisuuden kehitysohjelma. Sen ensimmäisenä vaiheena on olennaisuusanalyysi, jolla selvitämme, mitkä vastuullisuuden osa-alueet ovat toiminnassamme kaikkein tärkeimpiä.
Lue lisää