Sydämen ultraäänitutkimus

Sydämen ultraäänitutkimuksella saadaan arvokasta tietoa sydämen toiminnasta. Sitä käytetään sekä sydänsairauksien diagnostiikassa että etenkin läppävikojen seurannassa. Tutkimus on potilaalle helppo ja nopea eikä vaadi esivalmisteluja.

Sydämen ultraääni- eli kaikututkimus on sydämen rakenteita ja toimintaa monipuolisesti kuvaava kivuton tutkimus, jossa ei altistuta röntgensäteilylle. Tutkimuksen tekee sydäntautien erikoislääkäri.

Milloin sydämen ultraäänitutkimus on tarpeen?

Tärkeimpiä ultraäänitutkimuksen syitä ovat:

  • sydämen vajaatoiminta ja sen epäily
  • sivuäänet
  • sydänlihassairauksien tai –tulehduksen epäily
  • sydänpussin sairaudet
  • erilaiset rytmihäiriöt


Sydämen ultraäänitutkimusta käytetään paitsi sydänsairauksien diagnostiikassa, myös  erityisesti läppävikojen seurannassa. Ultraäänitutkimus on yksi tavallisimmista sydämen tutkimuksista.

Mitä sydämen ultraäänitutkimuksen aikana tapahtuu?

Sydäntautien erikoislääkäri tekee sydämen ultraäänitutkimuksen liikuttelemalla ultraäänianturia rintakehäsi päällä, kun makaat vasemmalla kyljelläsi. Tutkimukseen ei liity mitään epämiellyttäviä tuntemuksia.

Sydämen ultraäänitutkimus kestää 10-15 minuuttia. Sen jälkeen voit heti palata kotiin, töihin tai harrastuksiisi.

Ajanvaraus

Varaa aika sydämen ultraäänitutkimukseen nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838. Lääkäri arvioi tutkimuksen tarpeellisuuden.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
influenssarokotus

Influenssakausi lähenee – Iäkkäille saatavilla nyt aiempaa tehokkaampi rokote

Uusi, korkea-annoksinen influenssarokote on suunniteltu 60 vuotta täyttäneille. Se antaa tavanomaista rokotetta paremman suojan influenssaa ja jälkitauteja vastaan. Rokotetta on saatavilla Lääkärikeskus Aavasta viikosta 40 alkaen.
Lue lisää
hpv_kondylooma

Papilloomavirus ja kondylooma – 5 faktaa, jotka rauhoittavat mieltäsi

Voiko papilloomavirustartunnan ehkäistä? Aiheuttaako kondylooma kohdunkaulansyöpää? Entä miksi kohdunkaulansyövän seulonnoissa käydään vain viiden vuoden välein? Lääkärikeskus Aavan naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Heidi Sarajuuri-Scheperjans kertoo, miksi huoli papilloomaviruksesta ja kohdunkaulansyövästä on usein turha.
Lue lisää
nainen_pohtii

Herpes – 11 kysymystä ja vastausta huuliherpeksestä ja genitaaliherpeksestä

Huuliherpes taas tuloillaan, pitäisikö siis välttää suutelemista? Voiko herpes tarttua suuseksissä? Entä pitääkö genitaaliherpeksestä kertoa seksikumppanille? Lääkärikeskus Aavan naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Heidi Sarajuuri-Scheperjans vastaa yleisiin kysymyksiin herpeksestä. Päivitä tietosi tästä!
Lue lisää