Sydämen ultraäänitutkimus (ECHO)

Sydämen ultraäänitutkimuksella saadaan arvokasta tietoa sydämen toiminnasta. Sitä käytetään sekä sydänsairauksien diagnostiikassa että etenkin läppävikojen seurannassa. Tutkimus on potilaalle helppo ja nopea eikä vaadi esivalmisteluja.

Sydämen ultraääni- eli kaikututkimus on sydämen rakenteita ja toimintaa monipuolisesti kuvaava kivuton tutkimus, jossa ei altistuta röntgensäteilylle. Tutkimuksen tekee sydäntautien erikoislääkäri.

Milloin sydämen ultraäänitutkimus on tarpeen?

Tärkeimpiä ultraäänitutkimuksen syitä ovat:

  • sydämen vajaatoiminta ja sen epäily
  • sivuäänet
  • sydänlihassairauksien tai –tulehduksen epäily
  • sydänpussin sairaudet
  • erilaiset rytmihäiriöt


Sydämen ultraäänitutkimusta käytetään paitsi sydänsairauksien diagnostiikassa, myös  erityisesti läppävikojen seurannassa. Ultraäänitutkimus on yksi tavallisimmista sydämen tutkimuksista.

Mitä sydämen ultraäänitutkimuksen aikana tapahtuu?

Sydäntautien erikoislääkäri tekee sydämen ultraäänitutkimuksen liikuttelemalla ultraäänianturia rintakehäsi päällä, kun makaat vasemmalla kyljelläsi. Tutkimukseen ei liity mitään epämiellyttäviä tuntemuksia.

Sydämen ultraäänitutkimus kestää 10-15 minuuttia. Sen jälkeen voit heti palata kotiin, töihin tai harrastuksiisi.

Ajanvaraus

Varaa aika sydämen ultraäänitutkimukseen nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838. Lääkäri arvioi tutkimuksen tarpeellisuuden.

Asiantuntijana kardiologian erikoislääkäri Annamari Hekkala.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
timo-vanttinen-aava

Aavan työterveyden liiketoimintajohtaja Timo Vänttinen jättää tehtävänsä 1.4.2024

Pitkän uran Aavan johtotehtävissä tehnyt Timo jatkaa keväällä työterveyden ammatinharjoittajalääkärinä: ”Nykyisessä tehtävässäni kilometrit tulivat täyteen, mutta sydämeni pysyy Aavassa ja Pikkujätissä.”
Lue lisää
Jäbät&Tunteet_yhteistyö

Miesten mielenterveyden asialla: Aava yhteistyökumppanina Jäbät & Tunteet -tapahtumassa

Jäbät & Tunteet -yhteisö järjestää miehille suunnatun keskustelutilaisuuden mielenterveysviikolla 21.11. Aava toimii tapahtuman virallisena yhteistyökumppanina.
Lue lisää
tenniskyynärpää

Tenniskyynärpää on kivulias kumppani

Tenniskyynärpää on kyynärvarren yläosan rasitussairaus, joka voi hankaloittaa arkea suuresti. Pahimmillaan ei pysty nostamaan edes kahvikuppia. Käsikirurgian erikoislääkäri Joakim Lindfors selvittää, mitkä ovat vaivan oireet ja miten sitä voidaan hoitaa.
Lue lisää