Sydämen ultraäänitutkimus

Sydämen ultraäänitutkimuksella saadaan arvokasta tietoa sydämen toiminnasta. Sitä käytetään sekä sydänsairauksien diagnostiikassa että etenkin läppävikojen seurannassa. Tutkimus on potilaalle helppo ja nopea eikä vaadi esivalmisteluja.

Sydämen ultraääni- eli kaikututkimus on sydämen rakenteita ja toimintaa monipuolisesti kuvaava kivuton tutkimus, jossa ei altistuta röntgensäteilylle. Tutkimuksen tekee sydäntautien erikoislääkäri.

Milloin sydämen ultraäänitutkimus on tarpeen?

Tärkeimpiä ultraäänitutkimuksen syitä ovat:

  • sydämen vajaatoiminta ja sen epäily
  • sivuäänet
  • sydänlihassairauksien tai –tulehduksen epäily
  • sydänpussin sairaudet
  • erilaiset rytmihäiriöt


Sydämen ultraäänitutkimusta käytetään paitsi sydänsairauksien diagnostiikassa, myös  erityisesti läppävikojen seurannassa. Ultraäänitutkimus on yksi tavallisimmista sydämen tutkimuksista.

Mitä sydämen ultraäänitutkimuksen aikana tapahtuu?

Sydäntautien erikoislääkäri tekee sydämen ultraäänitutkimuksen liikuttelemalla ultraäänianturia rintakehäsi päällä, kun makaat vasemmalla kyljelläsi. Tutkimukseen ei liity mitään epämiellyttäviä tuntemuksia.

Sydämen ultraäänitutkimus kestää 10-15 minuuttia. Sen jälkeen voit heti palata kotiin, töihin tai harrastuksiisi.

Ajanvaraus

Varaa aika sydämen ultraäänitutkimukseen nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838. Lääkäri arvioi tutkimuksen tarpeellisuuden.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
keliakiatutkimus

Haemme tutkittavia keliakialääkeainetutkimukseen

Saatat soveltua tutkimukseen, jos olet keliakiaa sairastava henkilö ja sinulla on suolisto-oireita gluteenittomasta ruokavaliosta huolimatta. Lääkärikeskus Aavassa tutkimusta tehdään Aava Helsinki Kampissa.
Lue lisää
melatoniini

Melatoniini – lempeä apu nukahtamiseen

Uni ei ota tullakseen tai se katkeaa kesken yön. Auttaisiko melatoniini? Mutta mikä on oikea annostus ja mihin aikaan valmiste pitää ottaa? Uni Aavan unilääkäri Henri Tuomilehto vastaa yhdeksään yleiseen kysymykseen melatoniinista.
Lue lisää
Aava:

Aava Kuopio muuttaa uusiin toimitiloihin Kuopion satamaan

Kuopion Aava palvelee uusissa toimitiloissa 9.1.2023 alkaen. Uusi toimipiste sijaitsee keskeisellä paikalla Kuopion Sataman Lääkäritalossa osoitteessa Koljonniemenkatu 2 (4. kerros).
Lue lisää