Sydämen ultraäänitutkimus (ECHO)

Sydämen ultraäänitutkimuksella saadaan arvokasta tietoa sydämen toiminnasta. Sitä käytetään sekä sydänsairauksien diagnostiikassa että etenkin läppävikojen seurannassa. Tutkimus on potilaalle helppo ja nopea eikä vaadi esivalmisteluja.

Sydämen ultraääni- eli kaikututkimus on sydämen rakenteita ja toimintaa monipuolisesti kuvaava kivuton tutkimus, jossa ei altistuta röntgensäteilylle. Tutkimuksen tekee sydäntautien erikoislääkäri.

Milloin sydämen ultraäänitutkimus on tarpeen?

Tärkeimpiä ultraäänitutkimuksen syitä ovat:

  • sydämen vajaatoiminta ja sen epäily
  • sivuäänet
  • sydänlihassairauksien tai –tulehduksen epäily
  • sydänpussin sairaudet
  • erilaiset rytmihäiriöt


Sydämen ultraäänitutkimusta käytetään paitsi sydänsairauksien diagnostiikassa, myös  erityisesti läppävikojen seurannassa. Ultraäänitutkimus on yksi tavallisimmista sydämen tutkimuksista.

Mitä sydämen ultraäänitutkimuksen aikana tapahtuu?

Sydäntautien erikoislääkäri tekee sydämen ultraäänitutkimuksen liikuttelemalla ultraäänianturia rintakehäsi päällä, kun makaat vasemmalla kyljelläsi. Tutkimukseen ei liity mitään epämiellyttäviä tuntemuksia.

Sydämen ultraäänitutkimus kestää 10-15 minuuttia. Sen jälkeen voit heti palata kotiin, töihin tai harrastuksiisi.

Ajanvaraus

Varaa aika sydämen ultraäänitutkimukseen nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838. Lääkäri arvioi tutkimuksen tarpeellisuuden.

Asiantuntijana kardiologian erikoislääkäri Annamari Hekkala.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Max_x_Aava Poikkeuksellinen yhteistyö syntyi rohkeudesta – dokumenttisarja Max Senestä yhteistyössä Aavan kanssa
Lääkärikeskus Aava, rap-artisti Max Sene (Sexmane) ja Marmori Entertainment julkaisevat yhteistyössä Lucas Senen ohjaaman viisiosaisen dokumenttisarjan mielenterveydestä huolehtimisen normalisoimiseksi.
Lue lisää
petteri Onko henkilöstön hyvinvointi yrityksellenne strateginen asia?
Eri toimialojen yrityksillä on mietinnässä yhtenevät haasteet: Miten saamme pidettyä osaavat henkilöt ja mistä saamme rekrytoitua uusia? Entä miten henkilöstömme voisi paremmin ja olisi innostunut – myös työstään? Kokonaisuus edellyttää strategista lähestymistä, hyvinvointistrategiaa.
Lue lisää
Aava Edenneen Parkinsonin taudin hoitovalikoima laajenee – Uusi hoitomuoto käyttöön ensimmäisenä Suomessa Lääkärikeskus Aavassa
Ihonalainen levodopainfuusiohoito aloitettiin ensimmäisenä Suomessa Lääkärikeskus Aavassa 22.4.2024.
Lue lisää