
Suonikohjut
Suonikohjut on syytä hoitaa, jos niihin liittyy häiritseviä oireita, kuten kipua, öisiä kramppeja, kutinaa tai näkyviä ihomuutoksia. Joskus laskimoissa voi olla vajaatoimintaa myös ilman näkyviä suonikohjuja. Mikäli epäilet suonikohjutautia tai haluat tietoa sinulle parhaasta hoitovaihtoehdosta, hakeudu arvioon Aavan osaaville laskimokirurgeille. Oireettomatkin kohjut voidaan hoitaa kosmeettisen haitan vuoksi.
- Mistä suonikohjut johtuvat?
- Altistavat tekijät
- Suonikohjujen oireet
- Voivatko suonikohjut olla vaarallisia?
- Suonikohjujen itsehoito
- Milloin lääkäriin?
- Suonikohjujen RF-lämpökatetrihoito
- Suonikohjujen vaahtoruiskutushoito
- Suonikohjuleikkaus
- Suonikohjujen ehkäisy
- Ajanvaraus
Mistä suonikohjut johtuvat?
Suonikohjut johtuvat alaraajalaskimoiden vajaatoiminnasta. Laskimovajaatoiminnassa laskimoihin muodostuu ylipainetta. Ylipaine syntyy yleensä siitä, että laskimoläpät eivät enää toimi normaalisti. Se tarkoittaa, että ne eivät kuljeta verta ylöspäin, vaan veri virtaa taaksepäin. Tästä puhutaan takaisinvirtauksena. Kun veri pakkautuu raajaan, laskimopaine nousee. Silloin pintalaskimotkin alkavat laajeta ja syntyy suonikohju.
Joskus vajaatoiminnan syynä on se, ettei veri pääse etenemään, koska syvässä laskimojärjestelmässä on krooninen tukos. Lisäksi lihastoiminnan häiriöt ja liikkumattomuus voivat aiheuttaa laskimovajaatoimintaa.
Yleisimmin suonikohjuja on pohkeessa, sääressä, reidessä, polvitaipeessa ja nilkassa.
Altistavat tekijät
Suonikohjut ovat varsin tavallisia. Niitä on noin 30-40 prosentilla väestöstä, useammin naisilla kuin miehillä. Naissukupuoli onkin yksi suonikohjuille altistavista tekijöistä. Muita riskiä lisääviä tekijöitä ovat
- Ikä. Ikääntyessä laskimoiden seinämät ja läpät heikentyvät, mikä altistaa suonikohjuille.
- Sairauden esiintyminen suvussa. Taipumus suonikohjuihin on jossain määrin perinnöllistä.
- Lihavuus. Vatsaontelon lisääntynyt paine aiheuttaa laskimopaineen lisääntymistä alaraajoissa. Seurauksena alaraajojen laskimopaluu heikkenee.
- Raskaus. Raskauden aikana vatsaontelon paine lisääntyy kasvavan vauvan takia. Siksi suonikohjujen ilmaantuminen ja paheneminen on raskausaikana tavallista. Joskus kohjuja voi olla jopa häpyhuulissa. Kun vatsaontelon paine pienenee raskauden jälkeen, kohjut saattavat lähes kadota.
Lisäksi pitkäaikainen seisominen tai istuminen voi jossain määrin altistaa suonikohjuille, koska tuolloin alaraajoihin tulee korostunutta laskimopainetta eivätkä lihaspumput ole töissä. Myös toistuvat mekaaniset iskut sääreen – esimerkiksi jalkapalloa pelatessa – tuhoavat laskimoläppiä ja saattavat lisätä suonikohjujen riskiä. Tieteellistä näyttöä näistä seikoista ei kuitenkaan ole.
Suonikohjujen oireet
Suonikohjujen näkyvin merkki ovat pullistumat ja paksut sinertävät pintaverisuonet reisissä ja säärissä. Tosin aina näitä pullistumia ei ole. Tavallisin oireon alaraajojen turvotus. Se usein pahenee päivän mittaan. Illalla jalat voivat olla jopa niin turvoksissa, etteivät kengät meinaa mahtua jalkaan. Laskimovajaatoimintaa ja suonikohjuja voi esiintyä vain toisessa alaraajassa tai molemmissa samaan aikaan.
Muita oireita voivat olla
- teleangiektasiat eli ihon sisäiset pienet suonikohjut (kansankielellä luuta- tai hämähäkkisuonet johtuen siitä, että ne näkyvät ulospäin seittimäisinä, sinertävän violetteina pintasuonina). Aina teleangiektasiat eivät kuitenkaan ole merkki laskimovajaatoiminnasta, vaan niitä voi tulla myös ihon ikääntyessä esimerkiksi polvitaipeisiin ilman merkittävää laskimovajaatoimintaa. Kun taustalla on laskimovajaatoiminta, teleangiektasioita on yleensä laaja-alaisemmin.
- jalkojen särky joko paikallisesti venyttyneiden suonien kohdalla tai yleinen turvotuksesta johtuva särky koko raajassa. Suonikohjut voivat olla hyvinkin kipeät.
- painon ja kiristyksen tunne raajassa.
- öiset jalkakrampit.
- levottomat jalat.
- kutina sekä näkyvät ihomuutokset, kuten laskimoekseema eli ihottuma ja hyperpigmentaatio eli ihon pysyvä tummeneminen, pitkälle edenneessä taudissa. Pahimmassa tapauksessa ihomuutoksen seurauksena voi kehittyä säärihaava.
Voivatko suonikohjut olla vaarallisia?
Suonikohjut voidaan luokitella karkeasti komplisoitumattomaan ja komplisoituneeseen laskimovajaatoimintaan. Komplisoitumattomassa vajaatoiminnassa voi olla turvotusta, muttei vielä ihomuutoksia. Komplisoituneessa vajaatoiminnassa on jo ihomuutoksia sekä ihonalaiskudoksen kovettumista. Seurauksena riski saada säärihaava on kohonnut.
Komplisoituneeseen suonikohjutautiin liittyy usein myös paikallisen verihyytymän eli veritulpan riski. Mitä hankalampi tauti on, sitä suurempi riskikin on. Joskus pintalaskimotukos voi edetä syvään laskimojärjestelmään ja aiheuttaa syvälaskimotukoksen. Alaraajaan ilmaantuva kipeä juoste tai muu äkillinen oire on aina syy hakeutua pikaisesti lääkäriin.
Suonikohjujen itsehoito
Suonikohjujen oireita voi helpottaa seuraavilla keinoilla:
- Tukisukat. Vievät turvotusta pois ja helpottavat paineen tunnetta. Jos potilaalla on normaali valtimoverenkierto, valitaan lääkinnällinen kakkosasteen polvi- tai reisipituinen hoitosukka. Jos alaraajoissa on muita verenkiertohäiriöitä, sopivasta kompressioasteesta pitää aina neuvotella lääkärin kanssa.
- Jalkojen koholla pito.
- Suonikohjuvoide. Apteekista ilman reseptiä saatavat suonikohjugeelit ja -voiteet lievittävät suonikohjujen kuumotusta ja kipua. Levitä voidetta kohjujen päälle.
- Liikunta
- Painonpudotus
Huomioithan, että itsehoitokonstit eivät paranna suonikohjuja, ne ainoastaan lievittävät oireita.
Milloin lääkäriin?
Jos suonikohjut huolettavat, haittaavat arkea tai häiritsevät kosmeettisesti, kannattaa hakeutua verisuonikirurgin vastaanotolle. Taudin vaikeusastetta on hankala itse ulkoisten oireiden perusteella arvioida – lääkärikään ei pysty määrittämään taudin kliinistä luokitusta täysin ilman Doppler-ultraäänitutkimusta. Sillä nähdään myös taudin laajuus ja voidaan suunnitella sopiva hoitomuoto. Useimmiten sairaus on päälaskimorungoissa, joko reiden tai säären alueella, mutta joskus vika voi olla yhdyssuonissa.
Ensisijainen hoitomenetelmä pinnallisessa päärungon vajaatoiminnassa on Käypähoito-suosituksen mukaisesti radiofrekvenssi- eli RF-lämpökatetrihoito tai laserkatetrihoito. Pieniä suonikohjuja voidaan hoitaa vaahtoruiskutushoidolla. Sitä voidaan käyttää myös uusiutuvassa taudissa, jonka hoitoon RF-lämpökatetrihoito ei aina sovellu.
Joskus parhaan lopputuloksen saamiseksi käytetään molempia menetelmiä. Avoleikkaushoitoa käytetään vain hankalissa tapauksissa, ja sekin voidaan tarvittaessa yhdistää RF-lämpökatetrihoitoon.
Ikärajaa kajoaville hoidoille ei ole, mutta yleinen terveydentila vaikuttaa asiaan.
Suonikohjujen RF-lämpökatetrihoito
RF-lämpökatetrihoito perustuu sairaan laskimon kuumentamiseen ja tuhoamiseen radioaalloilla. Radiofrekvenssikatetrin avulla tuotetaan lämpöenergiaa suonen seinämään. Sen seurauksena seinämä kutistuu ja suoni sulkeutuu tiiviisti. Kummatkin jalat voidaan hoitaa samalla kertaa. Hoito toteutetaan yleensä polikliinisesti paikallispuudutuksessa ultraääniohjauksessa.
Hoidon jälkeen jalassa voi esiintyä kipua ja punoitusta, mutta tavallisesti se menee ohi 3-14 vuorokauden aikana. Reisimittaista hoitosukkaa käytetään yleensä 1-2 viikon ajan.
Suonikohjujen vaahtoruiskutushoito
Vaahtoruiskutuksessa sairaaseen laskimoon ruiskutetaan ultraääniohjauksessa vaahdotettua lääkeainetta. Lääkevaahto aiheuttaa voimakkaan reaktion hoidettavaan suoneen, mikä johtaa sen vähittäiseen arpeutumiseen ja kuihtumiseen pois. Veri pääsee virtaamaan terveissä laskimoissa oikealla tavalla, alaraajassa ylöspäin.
Toimenpiteen päätteeksi jalkaan vedetään tukisukka. Sitä käytetään 1-2 viikon ajan. Hoidettu kohta saattaa aristaa ensimmäisen viikon aikana, mutta sairauslomaa ei yleensä tarvita.
Suonikohjuleikkaus
Suonikohjuleikkauksessa viallisen pinnallisen laskimon yhteys syviin laskimoihin suljetaan ja viallinen laskimorunko nyhtäistään pois. Leikkauksen jälkeen jalkaan puetaan reisipituinen hoitosukka. Se ehkäisee turvotusta ja parantaa verenkiertoa. Hoitosukkaa pidetään ympäri vuorokauden kahden viikon ajan. Sairausloman tarve on 2-3 viikkoa.
Suonikohjujen ehkäisy
Suonikohjuriskiä voi jossain määrin vähentää seuraavilla keinoilla:
- Liiku säännöllisesti. Liikunta parantaa jalkojen verenkiertoa.
- Pidä kilot kurissa. Painonhallinta vähentää laskimoihin kohdistuvaa painetta.
- Nosta jalat ylös. Levätessä jalat kannattaa nostaa sydämen yläpuolelle.
- Käytä tukisukkia. Sukat vähentävät jalkojen turvotusta. Lentomatkoilla tukisukkia kannattaa käyttää, vaikkei oireita olisi, etenkin jos lennät jatkuvasti tai tekemäsi lennot ovat pitkiä.
- Vältä pitkäaikaista seisomista ja istumista. Liiku ja vaihtele asentoa päivän aikana.
Ajanvaraus
Varaa aika verisuonikirurgin vastaanotolle hoitoarvioon nettiajanvarauksesta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838. Suonikohjuja voidaan hoitaa myös kosmeettisista syistä.
Suonikohjujen hoidon hinta riippuu hoitomuodosta. Voit tiedustella alustavaa arviota asiakaspalvelustamme.
Asiantuntijana kirurgian erikoislääkäri Elina Sihvola.


