Suonikohjujen hoito vaahtoruiskutuksella

Suonikohjujen vaahtoruiskutushoidossa sairaaseen laskimoon ruiskutetaan usein ultraääniohjatusti vaahdotettua lääkeainetta. Lääkevaahto aiheuttaa voimakkaan reaktion hoidettavaan suoneen, mikä johtaa sen vähittäiseen arpeutumiseen ja kuihtumiseen pois. Veri pääsee virtaamaan terveissä laskimoissa oikealla tavalla, alaraajasta ylöspäin.

Mitä suonikohjut ovat ja miten ne oirehtivat?

Suonikohjut johtuvat jalkojen pintalaskimoiden vajaatoiminnasta. Heikentynyt verenkierto aiheuttaa laskimosuonissa painetta ja seurauksena suoneen tulee pullistumia. Kun paine lisääntyy, suoni turpoaa ja pääsuonen sivuhaarat laajentuvat. Ulospäin tämä näkyy muhkuroina ja pullistumina säärissä ja reisissä. Näitä pullistumia kutsutaan suonikohjuiksi.

Suonikohjut ovat hyvin yleisiä. Naisilla niitä on jossain vaiheessa elämäänsä 30 prosentilla ja miehillä noin 20 prosentilla. Taipumus suonikohjuihin on jossain määrin perinnöllistä.

Pullistumat ja paksut sinertävät pintaverisuonet ovat suonikohjujen näkyvin merkki. Iholla voi olla myös hämähäkin seittiä muistuttavia “luutasuonia”. Nekin viestivät laskimoiden vajaatoiminnasta.

Muita oireita voivat olla jalkojen turvotus ja kipu, yölliset suonenvedot sekä levottomat jalat. Pahimmillaan suonikohjut voivat aiheuttaa ihomuutoksia ja säärihaavoja. Laskimoperäisen säärihaavan ensioireita ovat ihottuma ja kovettumat.

Suonikohjujen itsehoito

Voit helpottaa paineen tunnetta tukisukilla. Myös säännöllisestä liikunnasta on apua, sillä se vilkastuttaa jalkojen verenkiertoa. Lisäksi voit kokeilla apteekista ilman reseptiä saatavia suonikohjuvoiteita. Ne lievittävät lievää tulehdusta. Muita hoitoja ei välttämättä tarvita. Itsehoitokonstit eivät kuitenkaan paranna suonikohjuja, ne vain vähentävät oireita.

Milloin lääkäriin?

Jos suonikohjut huolettavat tai haittaavat arkea, kannattaa hakeutua verisuonikirurgin vastaanotolle. Jos kohjuja harkitaan hoidettaviksi, kirurgi tutkii jalat ultraäänellä. Se on ainut keino, jolla nähdään laskimoiden läppien vajaatoiminta ja säären sisäiset suonikohjut. Sen avulla voidaan myös arvioida, mikä on paras hoitomuoto.

Pieniä ja keskisuuria suonikohjuja voidaan hoitaa vaahtoruiskutushoidolla. Kookkaita suonikohjuja hoidetaan lämpökatetrihoidolla. Joskus käytetään molempia menetelmiä parhaan lopputuloksen saamiseksi.

Miten valmistaudun vaahtoruiskutukseen?

Ennen vaahtoruiskutukseen tuloa sinun pitää käydä ostamassa itsellesi reisipituiset, lääkinnälliset tukisukat (puristusluokka 2/keskivahva), jotka otat mukaasi. Tarkemmat ohjeet sukkien ostoon saat toimenpiteen suunnittelukäynnillä. Muistathan myös käydä aamulla suihkussa, sillä pistoskohtia ei saa kastella vuorokauteen.

Suonikohjujen vaahtoruiskutushoidon kulku

Vaahtoruiskutuksessa makaat tutkimuspöydällä. Sairaaseen laskimoon ruiskutetaan ultraääniohjauksessa vaahdotettua lääkeainetta. Ultraääniohjaus varmistaa, että vaahto leviää vain hoidettavalle alueelle. Lääkevaahto aiheuttaa voimakkaan reaktion hoidettavaan suoneen, mikä johtaa sen vähittäiseen arpeutumiseen ja kuihtumiseen pois. Veri pääsee virtaamaan terveissä laskimoissa oikealla tavalla, alaraajasta ylöspäin.

Toimenpiteen päätteeksi vedät jalkaasi ennalta hankkimasi hoitosukan. Tukisukkaa pidetään 1-2 viikon ajan.

Vaahtoruiskutus on ohi nopeasti; se kestää vain noin 30-60 minuuttia. Kotiin pääset pian sen jälkeen. Hoidettu kohta saattaa aristaa ensimmäisen viikon aikana, mutta sairauslomaa ei tarvita.

Mahdollisen jälkitarkastuksen ajankohdasta sovit hoitavan lääkärisi kanssa. Huomioithan, että vaahtoruiskutus voidaan joutua joskus uusimaan 1-2 kertaa hyvän hoitotuloksen varmistamiseksi.

Sopiiko vaahtoruiskutus kaikille?

Suonikohjujen vaahtoruiskutus on moderni, tehokas ja turvallinen hoito. Siihen liittyy hyvin harvoin vakavia komplikaatioita.

Esteitä vaahtoruiskutushoidolle ovat

  • allergia toimenpiteessä käytettävälle lääkeaineelle
  • liian kookkaat kohjumuodostumat
  • vakava ylipaino
  • veren hyytymishäiriö
  • vakava sairaus tai todettu aukko sydämen väliseinässä
  • raskaus

Varaa aika vaahtoruiskutukseen

Varaa aika verisuonikirurgin vastaanotolle hoitoarvioon nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838. Suonikohjuja voidaan hoitaa myös kosmeettisista syistä.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa sydän-, keuhko- ja verisuonikirurgian erikoislääkäri Pekka Hämmäinen.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Tinnitus.,Profile,Of,Sick,Female,Middle,Aged,Blonde,Woman,Having/ Tinnitus on ikävä vaiva, joka voi haitata työntekoa
Tinnitus on tavallinen vaiva, joka voi joskus muuttua elämää häiritseväksi. Silloin se saattaa vaikuttaa työntekoon. Työterveyteen kannattaa hakeutua, jos tinnitus aiheuttaa huolta tai siihen liittyy muita oireita, kuten korvan kipua tai lukkoisuutta, kuulon heikkenemistä tai huimausta.
Lue lisää
Jari Inhimillisyys ja yhteisön voima auttaa niin yritystä kuin Atlantin yli soutajaa
Aavan inspiroiva Resurssi vai ihminen -aamupalakiertue rantautui 27.11. Tampereelle. Tilaisuudessa kuultiin johtamisen asiantuntija Paula Kilpistä, työterveyslääkäri Eira Roosia sekä valtamerisoutaja Jari Saariota. 
Lue lisää
Aava Prinsiipit organisaation hyvinvointiin
Usein esihenkilö kuulee työntekijän jaksamisen ongelmista siinä vaiheessa, kun tämä on saanut kolme viikkoa sairauslomaa. Mitä johtaja voi tehdä saadakseen työntekijät, tiimit ja koko organisaation voimaan aidosti hyvin?
Lue lisää