Rintojen tutkimukset

Rintasyöpään sairastuu jopa joka kahdeksas suomalainen nainen. Jos rintasyöpä löydetään ajoissa, hoitotulokset ovat erittäin hyviä ja suurin osa sairastuneista parantuu täysin. Voit kääntyä oman lääkärisi, yleislääkärin tai gynekologin puoleen kaikissa tilanteissa, joissa herää huoli rintojen terveydestä. Lääkäri tutkii rinnat ja arvioi minkälaiset jatkotutkimukset ovat tarpeen. Meiltä Aavasta saat kattavan rintojen tutkimuksen. 

Miten rintasyöpä oireilee?

Rintasyöpä on yleensä kivuton kyhmy.  Erilaiset tuntemukset ovat useimmiten hyvänlaatuisia, mutta jos ilmaantuu uusi oire, se on hyvä selvittää.

Rintasyövän ensioire voi olla:

 • kyhmy rinnassa tai kainalossa
 • rinnan kipu, kuumotus, kutina tai kihelmöinti
 • muutos rinnan koossa tai muodossa
 • ihomuutokset tai haavautumat
 • nännin vetäytyminen
 • nännin erite (erityisesti verinen tai kirkas)
 • rinnan värimuutos

Rintasyövän kunnallinen seulonta

Suomessa kaikki 50–69-vuotiaat naiset kutsutaan kuntien järjestämään ilmaiseen rintasyövän seulontaan kahden vuoden välein. Seulonta tapahtuu mammografiakuvauksella. 

Jos mammografiakuvissa näkyy jotain epäilyttävää, tutkimuksia jatketaan lisäkuvin, ultraäänitutkimuksella sekä mahdollisella kudosnäytteellä. 

Aavassa ei tehdä varsinaista rintasyövän joukkoseulontaa, vaan rintojen kuvauksiin tullaan lääkärin lähetteellä, kun selvitellään rintaoireita, epäillään rintasyöpää tai rintasyövän riski on kohonnut. 

Rintojen kuvantamistutkimukset Aavassa

Jos rintasi oireilevat tai olet huomannut muutoksia tai jotain epäilyttävää, sinun on tärkeää olla yhteydessä lääkäriin. Rintasyöpä todetaan kuvantamistutkimuksilla ja kudosnäytteillä. 

Laaja mammografia 

Rintojen radiologisiin kuvantamistutkimuksiin tarvitaan Aavassa aina lääkärin lähete. Radiologisia tutkimuksia voidaan harkinnan mukaan tehdä myös oireettomille naisille, jos rintasyövän riski on suurentunut. 

Osa rintasyövistä näkyy vain ultraäänitutkimuksessa. Mammografian ja ultraäänen yhdistelmätutkimuksen eli ns. laajan mammografian avulla voidaan löytää syöpä tehokkaammin kuin pelkän mammografian avulla.

Aavassa oireiden tai kohonneen syöpäriskin vuoksi tehtävät mammografiat tehdään aina laajana eli röntgentutkimusta täydennetään myös ultraäänitutkimuksella.

Rintojen ultraäänitutkimus

Toisinaan riittää pelkkä rintojen ultraäänitutkimus. 

Nuorempien naisten rinnat ovat säteilylle hyvin herkät ja mammografian tulkinta on nuorten kohdalla vaikeaa, siksi alle 35-vuotiaiden naisten tutkimuksissa käytetään ensisijaisesti pelkästään ultraääntä ja tutkimusta täydennetään mammografialla radiologin harkinnan perusteella. Mikäli epäillään rintasyöpää, mammografia ja kudosnäytteiden tutkimus tehdään aina.

Jos rintakudos on tiivistä mammografiakuvassa, täydentävän ultraäänitutkimuksen avulla on mahdollista löytää herkemmin poikkeavuudet tiiviin kudoksen seasta. 

Myös joukkoseulontaa voidaan aina täydentää seulonnan jälkeen tehtävällä yksityisellä rintojen ultraäänitutkimuksella.

Rintojen magneettitutkimus

Rintojen magneettitutkimus on kaikkein herkin rintojen tutkimusmenetelmä löytämään syövän. Mikäli rintojen tutkiminen on vaikeaa tai rintasyöpäriski on korkea rintojen tyypin tai sukualttiuden vuoksi, sinulle voidaan laittaa lähete rintojen magneettitutkimuksiin.

Aavassa saat kaikki tutkimukset kerralla

Yksityisesti Aavassa tehtävät oireiden ja epäilyjen perusteella tehdyt ns. kliiniset mammografiakuvaukset täydennetään aina samassa yhteydessä rintojen ultraäänitutkimuksella (ns. laaja mammografia).

Seulontaikäisen mammografiatutkimukset tehdään kunnallisessa seulontakeskuksessa. Laajoja mammografioita voidaan tehdä lääkärin lähetteellä Aavassa kaiken ikäisille kun se on oireiden tai kokonaisriskiarvion perusteella aiheellista.

Tarjoamme lääkärin lähetteellä seuraavia rintatutkimuksiin perehtyneiden radiologien tekemiä tutkimuksia:

 • rintojen ultraääni
  mammografia täydennettynä rintojen ultraäänellä
 • rintojen magneettikuvaus
 • rintojen duktografia eli varjoainemammografia

Jos Aavassa tehtävässä kuvauksessa todetaan tarvetta kudosnäytteelle epäillyn rintasyövän tai muun epäselvän löydöksen vuoksi, pyritään tarvittavat jatkotutkimukset radiologin toimesta tekemään yleensä saman tien. 

Kasvaimesta tai kiinteästä muutoksesta otetaan ultraääniohjauksessa kudosnäyte (paksuneulanäyte). Jos todetaan oireinen kookas kysta eli nesterakkula, se voidaan saman tien tyhjentää ultraäänitutkimuksen yhteydessä. Rintojen kudosnäytteet tutkitaan aina kiireellisinä rintasyöpään perehtyneen patologin toimesta. 

Nopeimmillaan vastaus on käytettävissä jo muutaman päivän kuluttua. Saat vastaukset omalta lääkäriltäsi uudella vastaanottokäynnillä tai muulla yhdessä sovitulla tavalla. Aavan kuvantamisyksikkö auttaa jatkoaikojen varaamisessa.

Noudata aina seulontakutsua, kun saat sellaisen. Neuvottele oman lääkärisi kanssa, milloin lähete mammografiaan ja ultraääneen tai muihin rintojen tutkimuksiin on muuten ajankohtainen. Koska pelkkä mammografia ei löydä kaikkia rintasyöpiä, kannattaa mammografiaa harkinnan mukaan täydentää rintojen ultraäänitutkimuksella. 

Nuorempien naisten rinnat ovat säteilylle hyvin herkät ja mammografian tulkinta on nuorten kohdalla vaikeaa, siksi alle 35-vuotiaiden naisten tutkimuksissa käytetään ensisijaisesti pelkästään ultraääntä ja tutkimusta täydennetään mammografialla radiologin harkinnan perusteella. Mikäli epäillään rintasyöpää, mammografia ja kudosnäytteiden tutkimus tehdään aina.

Ajanvaraus

Varaa aika nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Annakaija Lappalainen.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
epävakaa-persoonallisuus

Epävakaa persoonallisuushäiriö aiheuttaa kärsimystä ja heikentää toimintakykyä

Epävakaa persoonallisuushäiriö ilmenee mielialan ja tunnetilojen sekä käyttäytymisen haitallisena epävakaisuutena, joka vaikuttaa omaan toimintaan ja vuorovaikutukseen muiden kanssa. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo häiriön synnystä, erityispiirteistä sekä hyvän hoidon tärkeydestä. Yli puolella oireet lievittyvät viidessä vuodessa niin, etteivät diagnostiset kriteerit enää täyty.
Lue lisää
mielenterveys-aava

Kaksisuuntainen mielialahäiriö on monimuotoinen sairaus – tunnista oireet

Kaksisuuntainen mielialahäiriö sisältää vaihtelevasti masennus- sekä vauhdikkaita mania- tai hypomaniajaksoja. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo, millaisia ongelmia oireilusta voi seurata. Hoidon kulmakivi ovat mielialaa tasaavat lääkkeet, mutta myös elintavoilla on voinnille merkitystä.
Lue lisää
Vastuullisuustyö_Aava

Miten tärkeää on liiketoiminnan eettisyys tai asiakkaan kohtelu? – Vastaa Aavan vastuullisuuden olennaisuusanalyysiin

Aavassa on aloitettu vastuullisuuden kehitysohjelma. Sen ensimmäisenä vaiheena on olennaisuusanalyysi, jolla selvitämme, mitkä vastuullisuuden osa-alueet ovat toiminnassamme kaikkein tärkeimpiä.
Lue lisää