Raskauden seurantakäynti ja ultraäänitutkimus

Keskiraskauden ultraäänitutkimuksella selvität helposti, miten vauvasi voi. Osassa Aavan toimipisteitä voidaan käyttää myös 3D/4D-ultraääntä.

Raskausaikana vauvan vointia ja kasvua sekä esimerkiksi mahdollisia kohdun poikkeamia voi seurata ultraäänitutkimuksin raskauden seurantaan perehtyneiden lääkäreiden vastaanotolla. Rakennetutkimuksen (raskausviikko 20–21) jälkeen neuvolasta ei rutiinisti enää ultraäänitutkimuksia tehdä.

Jos sinulla on huoli vauvan voinnista, kasvusta, liikkeistä tai raskauden aikana esiintyy jotain muuta poikkeavaa (esim. supistuksia, kipuja, vereslimaista vuotoa) mikä herättää sinussa huolta, on ultraäänitutkimus aiheellinen.

Sikiön voinnin ja kasvun seurannassa ultraääni tehdään aina vatsanpeitteiden päältä ja kohdunkaulakanava tutkitaan emättimen kautta.

Mitä keskiraskauden ultraäänessä selvitetään?

Keskiraskauden ultraäänitutkimuksen avulla selvitetään sikiön kasvu ja painoarvio sekä arvioidaan lapsivedenmäärä ja istukan toimintaa tarvittaessa erilaisin virtausmittauksin.

Sikiön painoarvio suhteutetaan sikiön kasvukäyrille ja sen mukaan arvioidaan, onko syytä seurata kasvua normaalia tarkemmin. Lääkäri tarkastelee myös aina jokaisen ultraäänitutkimuksen yhteydessä sikiön muitakin rakenteita ja tarvittaessa puuttuu poikkeaviin löydöksiin ja antaa perheelle niistä informaation.

Keskiraskaudessa perheen toivoessa, voidaan laitteiston salliessa tehdä myös 3D/4D-kuvannus, jossa voidaan mahdollisesti nähdä jo vauvan kasvojen piirteitä. 3D/4D-kuvantamiseen liittyy enemmän rajoitteita kuin normaaliin 2D-kuvantamiseen. Parhaimman näkyvyyden saamiseksi sikiön pään asento (kasvot kohti kuvantamisanturia) ja riittävä lapsivedenmäärä kasvojen edessä ovat tärkeitä.   

Ennenaikaisen synnytyksen riskin arviointi

Ennenaikaisen synnytyksen riskin arvioimiseksi samalla tutkimuskerralla voidaan tutkia myös kohdunkaulakanava.

Tutkimus tehdään emättimen kautta ja siinä arvioidaan kohdunkaulakanavan pituus, avoimuus ja mahdollinen lyhenemä. Tutkimuksen tekee aina lääkäri, jolla on riittävä perehtyneisyys asiaan ja he osaavat antaa myös tiedon löydöksistä.

Ajanvaraus

Keskiraskauden seurantaan ja ultraäänitutkimukseen voit varata ajan nettiajanvarauksestamme tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 380 3838.

3D/4D-ultraääni vaatii erityislaitteiston, joka on saatavilla Raskausklinikan lääkärillä Aavassa Helsingin Kampin, Hämeenlinnan, Kuopion ja Turun toimipisteissä.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri, Dos, LT Leena Rahkonen.

FacebookTwitterLinkedIn