Akillesjänne poikki
Poikki mennyt akillesjänne vaatii pikaista hoitoa. Hoitomuotoja on kaksi: leikkaus ja konservatiivinen hoito. Lisäksi tarvitaan pitkäjänteistä kuntoutusta. Toipumisaika voi kestää jopa vuoden. Vamman ehkäisyssä tärkeintä on vahvistaa jännettä eksentrisillä lihasharjoitteilla sekä välttää sen liiallista rasittamista.
- Miksi akillesjänne menee poikki?
- Akillesjänne poikki - oireet
- Akillesjänne poikki - hoito
- Akillesjänne poikki - kuntoutus
- Akillesjänne poikki- sairausloma
- Akillesjänteen repeämän ennaltaehkäisy
- Ajanvaraus Aavaan
Miksi akillesjänne menee poikki?
Akilles- eli kantajänne kiinnittää pohkeen suuret lihakset kantaluuhun. Jänne voi napsahtaa poikki äkillisen ponnistuksen, iskun tai venytyksen seurauksena, esimerkiksi urheilusuorituksen aikana. Tällöin puhutaan akillesjänteen repeämästä.
Tyypillisiä lajeja, joissa repeämä voi tapahtua, ovat esimerkiksi sulkapallo, tennis ja koripallo. Repeämään altistavia tekijöitä ovat riittämätön lämmittely ennen liikuntaa, heikko lihasten hallinta, vääränlaiset kengät sekä jalkaterän rakenteelliset poikkeamat, kuten korkeaholvinen jalka tai säären lihasten epätasapaino.
Akillesjänteen repeämä on yleisin keski-ikäisten miesten urheiluvamma. Naisilla akillesjänteen repeämä on harvinaisempi.
Akillesjänne poikki - oireet
Poikki menneen akillesjänteen oireet ovat usein hyvin tunnistettavissa. Oireita ovat:
- Äkillinen, voimakas kipu pohkeen alaosassa.
- Naksahduksen tai pamahduksen ääni, joka kuuluu repeämisen hetkellä.
- Jänteen kohdalla oleva kuoppa, joka voi olla havaittavissa tai tunnettavissa.
- Kyvyttömyys ponnistaa jalalla tai kävellä varpaillaan.
- Turvotus ja mustelmat alueella muutaman tunnin tai päivän kuluessa.
Akillesjänne poikki - hoito
Akillesjänteen poikki meneminen on vakava vamma, mutta oikeanlaisella ja mahdollisimman pikaisesti aloitetulla hoidolla ja kuntoutuksella siitä on mahdollista toipua hyvin. Vamman täydellinen parantuminen voi kuitenkin viedä jopa vuoden. Hoitomuotoja on kaksi:
1. Leikkaus
Leikkaushoitoa suositellaan usein nuorille ja aktiivisille henkilöille, joilla on tavoitteena palata tavoitteelliseen urheiluun. Leikkauksessa repeytyneet jänteen päät yhdistetään, ja jalka kipsataan tai lastoitetaan paranemisen ajaksi. Leikkaushoidon etuja ovat:
- Alhaisempi uusintarepeämän riski.
- Parempi toiminnallinen lopputulos aktiivisille liikkujille.
Leikkaushoitoon liittyy kuitenkin aina komplikaatioiden, kuten infektioiden ja hermovaurioiden, vaara.
2. Konservatiivinen hoito
Konservatiivisessa hoidossa poikki mennyt akillesjänne hoidetaan ilman leikkausta. Se tarkoittaa, että jalka pidetään liikkumattomana jalkaan puettavan apuvälineen eli ortoosin avulla. Jalan kuormitusta lisätään asteittain fysioterapeutin ohjauksessa.
Konservatiivinen hoito on osoittautunut yhtä tehokkaaksi kuin leikkaus, kunhan hoito aloitetaan niin nopeasti, etteivät jänteen päät ehdi arpeutua tai vetäytyä kauas toisistaan. Siksi on tärkeää mennä lääkäriin heti, kun akillesjänne vammautuu.
Akillesjänne poikki - kuntoutus
Kuntoutus on olennainen osa sekä leikkaus- että konservatiivista hoitoa. Sen myötä toipuminen nopeutuu ja lopputulos on parempi.
Kuntoutusohjelma sisältää:
- Asteittain lisääntyvää liikuntaa, joka keskittyy pohjelihaksen vahvistamiseen ja nilkan liikkuvuuden palauttamiseen.
- Fysioterapeutin ohjaamat harjoitukset, kuten eksentriset lihasharjoitteet ja vesiliikunta. Eksentrinen harjoittelu tarkoittaa sellaista liikuntaa, jossa lihas pitenee samanaikaisesti, kun se tuottaa voimaa. Toisin sanoen lihas jarruttaa liikettä.
- Kipua lievittävät hoidot, kuten tulehduskipulääkkeet ja kylmähoito.
- Kuntoutus kestää yleensä 3-6 kuukautta, ja täyteen toimintakykyyn palaaminen voi viedä jopa vuoden. Aluksi on tärkeää välttää raskasta ponnistelua ja varmistaa, että jänteen vetolujuus on palautunut ennen kuin siirrytään vaativampiin liikuntamuotoihin.
Akillesjänne poikki - sairausloma
1. Leikkaushoidon jälkeinen sairausloma
Leikkauksen jälkeen jalka laitetaan tavallisesti ortoosiin tai kipsataan ja liikkumisen tueksi saa kyynärsauvat. Yleensä haava tarkastetaan ja ompeleet poistetaan kahden viikon kuluttua. Ortoosihoito jatkuu tyypillisesti 6-8 viikkoa leikkauksesta. Kevyeen toimistotyöhön voi usein palata ompeleiden poiston jälkeen, mutta mikäli työ on fyysisesti raskasta, sairausloman kesto voi olla 3-6 kuukauttakin.
2. Konservatiivisen hoidon jälkeinen sairausloma
Myös konservatiivisen hoidon jälkeen tarvitaan monesti sairauslomaa. Ortoosia käytetään noin kahdeksan viikkoa ja sinä aikana liikkuminen on rajoitettua. Kevyeen toimistotyöhön voi usein palata jo ortoosihoidon aikana, mutta myös tässä tapauksessa täysi toipuminen kestää useita kuukausia.
Akillesjänteen repeämän ennaltaehkäisy
Akillesjänteen vammojen ennaltaehkäisyyn kuuluu:
- Riittävä lämmittely ennen liikuntaa.
- Asianmukaiset jalkineet, jotka tarjoavat hyvän tuen.
- Lihasten vahvistaminen eksentrisillä harjoitteilla. Esimerkiksi porrasjumppa on hyvä harjoitus.
- Monipuolinen liikunta, joka vähentää jänteen ylirasituksen riskiä.
Ajanvaraus Aavaan
Mikäli epäilet akillesjänteen repeämää, voit varata ajan Aava Kampin päivystykseen, jonka kautta tarvittavat lisätutkimukset ja hoidot ohjelmoidaan. Mikäli akillesjänne on repeytynyt, hoito tapahtuu ortopedin toimesta. Kaikilla Aavan ortopedeillä on vahva osaaminen akillesjänteen vammojen hoidossa. Myös Aavan fysioterapeuteilla on niiden hoidosta pitkä kokemus, joten kuntoutus onnistuu osaavissa käsissä.
Vakuutus voi korvata akillesjänteen repeämän hoitokustannukset, mutta tämä riippuu vakuutuksen tyypistä ja ehdoista.
Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan ortopedian vastuulääkäri Joakim Lindfors. Tekstin tuottamisessa on käytetty apuna tekoälyä.