Kaikki kutina ei ole hiivaa – Tunnista hiivatulehdus ja hoida se oikein

Julkaistu 7.2.2020

Hiivatulehdus on yleinen vaiva, josta suurin osa naisista kärsii jossain vaiheessa elämäänsä. Lääkärikeskus Aavan naistentautien ja synnytysten erikoistuva gynekologi Heidi Sarajuuri-Scheperjans kertoo, millaisista oireista tunnistat hiivatulehduksen, miten hiivaa hoidetaan ja milloin kannattaa varata aika lääkärille. 

Hiivatulehduksen oireet ja merkit?

  • Alapään kutina on hiivatulehduksen yleisin oire. Jos kutinaa ei hoida, se saattaa yltyä sietämättömäksi.
  • Myös runsas ja kokkareinen valkovuoto voi kertoa hiivatulehduksesta.
  • Joskus hiivatulehdukseen liittyy polttelua häpyhuulten ja emättimen aukon limakalvoilla sekä kosketusarkuutta.
  • Jos sen sijaan valkovuoto on juoksevaa, vaahtomaista, harmaata, keltaista tai pahanhajuista, niin kyse ei yleensä ole hiivatulehduksesta. 

Mistä hiivatulehdus johtuu? 

Emättimessä elää luonnostaan lukemattomia erilaisia mikrobeja, joista hiivasieni on yksi. Hiiva siis kuuluu osaksi naisen mikrobistoa.  

Niin kauan kuin emättimen pH on hapan ja sen mikrobisto ja hormonit ovat tasapainossa, hiiva ei aiheuta oireita. Tätä tasapainoa ylläpitävät emättimen hyvät maitohappobakteerit. 

Joskus emättimen tasapaino kuitenkin järkkyy. Tällöin hiivasieni pääsee valtaamaan ylimääräistä tilaa. Syntyy hiivatulehdus. 

Emättimen tasapainon järkkymisen syynä voi olla: 

• Antibioottikuurit ja jotkin paikallisesti emättimessä käytettävät antibiootit 

• Stressi 

• Paljon sokeria sisältävä ruokavalio 

• Immuniteettiä heikentävä tila, kuten diabetes, raskaus tai HIV 

• Immuunijärjestelmää lamaavat lääkkeet, joita käytetään esimerkiksi nivelreuman ja MS-taudin hoidossa 

• Vierasesine, kuten kierukka tai ehkäisyrengas 

• Ehkäisypillerit ja muut hormonaaliset ehkäisyvalmisteet, erityisesti estrogeenia sisältävät  

• Uusi partneri. Kyse ei ole kumppanin likaisuudesta vaan ihobakteerien yhteensopivuudesta. Tilanne rauhoittuu yleensä ajan myötä. 

Hiivatulehduksen hoito? 

Jos oireet ovat selvät, eli kutinaan liittyy kokkareinen valkovuoto tai antibioottikuurin jälkeen alapäätä kutittaa, niin hiivatulehduksen voi hoitaa emättimeen laitettavilla voiteilla ja kapseleilla, joita saa apteekista ilman reseptiä.  

Yleensä hiivatulehdus rauhoittuu niillä muutamassa päivässä. 

Jos hiivatulehdus toistuu tai pitkittyy, suun kautta otettava hiivalääke auttaa. Silloin yksi kapseli riittää usein poistamaan oireet. Myös näitä lääkkeitä saa apteekista ilman reseptiä.  

Milloin hiivatulehduksen takia kannattaa varata aika lääkärille? 

Varaa aika lääkärille, jos hiivatulehdus toistuu vuoden aikana neljästi tai useammin tai hiiva ei taltu käsikauppalääkkeillä. Silloin tarvitset lääkärin määräämän lääkkeen. 

Lääkäri tekee sinulle gynekologisen tutkimuksen ja haastattelee sinut, jotta tulehduksen aiheuttaja saadaan selville. Samalla varmistutaan, että kyseessä on varmasti hiivatulehdus, eikä jokin muu vaiva. Toistuvissa tulehduksissa on viisasta, että lääkäri selvittää oireidesi syyn, etkä ota turhaan hiivalääkkeitä.  

Varaa aika Lääkärikeskus Aavan gynekologille tästä.

Hiivan estolääkitys – voinko saada sellaisen? 

Jos hiiva on hyvin hankalaa laatua ja infektioita tulee usein, lääkäri voi joskus myös määrätä hiivan estolääkityksen. Silloin hänen pitää kuitenkin olla varma, että oireidesi aiheuttaja on hiiva.  

Estolääkitys on melko harvinainen hoito, sillä useimmiten hiiva saadaan kuriin muilla konsteilla. 

Voiko hiivatulehdukseen vaikuttaa itse elämäntavoilla? 

Terveellisillä elintavoilla voi vaikuttaa hiivatulehdukseen. 

• Vältä sokeria ja makeaa, jos hiivatulehdus uusiutuu usein. Sokerinsietokykysi saattaa olla silloin heikentynyt. Kun syöt paljon sokeria, kudosten sokeripitoisuus nousee ja hiivalla on otolliset olosuhteet kasvaa. 

• Älä pese alapäätäsi pesuaineilla – edes intiimialueenpesuun tarkoitetuilla. Ne voivat järkyttää emättimen tasapainoa. Vesipesu riittää. 

• Harkitse, voisitko antaa alapään karvojen kasvaa. Karvattomuus on nykyisin trendikästä, mutta luonto on mahdollisesti ajatellut, että karvoilla on jonkinlainen suojaamistehtävä. Niillä saattaa olla vaikutusta emättimen mikrobiomiin. 

• Anna alapään hengittää. Vältä tiukkoja housuja, keinokuituisia vaatteita sekä siteitä. Nuku ilman alushousuja.  

Onko kaikki emättimen kutina hiivaa? 

Kaikki kutina ei ole hiivaa. Yleisin lievän kutinan syy on kuivuus, ja näitä kutinoita hoidetaan usein turhaan hiivalääkkeillä. Koska hiivavoiteissa on rasvaa, niin kutina lievittyy. Silloin ajatellaan, että hiivaahan se oli, kun lääke auttoi.  

  • Lievän kutinan ensimmäiseksi hoidoksi kannattaa aina kokeilla kutisevan alueen pesua vedellä ja hyvää hoitoa perusvoiteella tai ihoöljyllä.  

  • Erilaisia limakalvovaivoja ja kutinaa aiheuttavat myös hormonitasapainon muutokset imetyksen ja vaihdevuosien aikaan. Jos lähestyt vaihdevuosi-ikää tai olet jo ohittanut ne, kokeile kutinan helpottamiseksi myös paikallista estrogeenia, jota saat apteekista ilman reseptiä.  

  • Kutina voi myös olla seurausta jostain muusta emättimen infektiosta, kuten bakteerivaginoosista.  

Miksi toiset saavat hiivatulehduksen usein ja toiset eivät ikinä? 

75 prosenttia naisista saa ainakin yhden hiivatulehduksen ennen 40 vuotta täytettyään. Kyseessä on siis hyvin yleinen vaiva. Lisäksi prosentti tai pari kärsii toistuvista hiivatulehduksista. 

Eri ihmisillä on erilainen vastustuskyky ja geenit. Toiset vain ovat alttiimpia saamaan toistuvia hiivatulehduksia. Samasta syystä osa naisista saa hiivatulehduksessa voimakkaat oireet ja toisten oireet ovat lievät. 

Jos saat jatkuvasti hiivatulehduksia, niiden syy kannattaa kuitenkin selvittää. Varaa silloin aika lääkärille. 

Toistuva hiivatulehdus? Varaa aika Lääkärikeskus Aavan gynekologille tästä.

Voiko miehellä olla hiivatulehdus? 

Hiivatulehdus voi tarttua mieheen, mutta se on miehillä paljon harvinaisempi kuin naisilla. Jos nainen on hiivatulehduskierteessä, joskus hoidetaan silti varmuuden vuoksi myös kumppani, vaikkei hänellä olisi oireita. 

Asiantuntijoina Lääkärikeskus Aavan naistentauteihin ja synnytyksiin erikoistuva gynekologi Heidi Sarajuuri-Scheperjans ja Lääkärikeskus Aavan naistentautien erikoislääkäri Päivi Tommola

 

Aava hiivatulehduksen hoito

Lue lisää aiheesta

Jaa tämä kaverillekin

Aavan uutiskirje

Piditkö tästä artikkelista? Tilaa Aavan uutiskirje, niin saat ajankohtaiset juttumme ja uutisemme säännöllisesti suoraan sähköpostiisi.