Influenssa vai flunssa?

Flunssa eli lentsu on puhekielen nimitys nuhakuumeelle eli lievälle ylähengitystien infektiosairaudelle. Influenssa puolestaan on influenssavirusten aiheuttama äkillinen ja nuhakuumetta vakavampi ylempien hengitysteiden tulehdus.

”Influenssaan kuuluu nopeasti nouseva korkea kuume, kurkkukipu, lihassärky ja kuiva yskä. Nuha ei ole influenssassa keskeinen oire. Flunssan oireet taas painottuvat selkeästi ylähengitysteihin eli oireisiin kuuluu kova nuha, tukkoisuus, kurkun karheus, päänsärky, joskus lievä lämmön nousu ja lievä yskä”, kertoo Aavan työterveyshuollon ylilääkäri Timo Vänttinen.

”Influenssan hoitoon on olemassa viruslääkkeitä, jotka helpottavat taudin oireita ja lyhentävät taudin kestoa, jos hoito päästään aloittamaan 1-2 päivän kuluessa ensioireista. Flunssan voi aiheuttaa noin 200 eri virusta eikä siihen ole “täsmälääkettä”, vaan hoito on edelleenkin vain oireita lievittävää.”

Suojaudu kausi-influenssalta ajoissa

Kausi-influenssavirukset saapuvat Suomeen yleensä joulu-huhtikuussa. Influenssaan sairastunut voi tartuttaa taudin toiseen henkilöön joko yskiessään tai käsien välityksellä. Tauti leviää helposti ahtaissa tiloissa, kuten varuskunnissa, kouluissa ja julkisissa liikennevälineissä.

”Kausi-influenssa on helposti ihmisestä toiseen tarttuva tauti. Influenssaa vastaan on käytössä rokote, jonka koostumusta vaihdellaan vuosittain virustyyppien mukaan. Rokote on suhteellisen tehokas ja harmiton. Ottamalla rokotuksen ja hygieenisellä käyttäytymisellä jokainen voi vähentää tartunnan mahdollisuutta ja vaikuttaa epidemian etenemiseen”, kertoo Vänttinen.

Lue lisää influenssarokotteesta ja varaa aika Lääkärikeskus Aavaan tästä.

Jos kuitenkin sairastut influenssaan

”Jos oireet eivät ole kovin ankarat, influenssaa hoidetaan kotona samoilla periaatteilla kuin mikä tahansa kuumetauti: sairaana ollaan levossa ja juodaan riittävästi. Kuumetta ja särkyä voi lievittää tulehduskipulääkkeillä tai parasetamolilla. Jos sairaalle lapselle ei maistu ruoka, energiaa saa sokeripitoisesta juomasta. Useimmiten influenssa paranee noin viikon kotilevolla. Muut samassa kodissa asuvat voivat pienentää tartuntariskiä välttämällä lähikosketusta sairastuneen kanssa ja pesemällä kädet usein”, kertoo Vänttinen.

”Kun sairastuu influenssaan, on paras jäädä kotiin lepäämään. Päiväkotiin, kouluun tai töihin ei pidä mennä ennen kuin kuume on poissa ja muut oireet vähenemässä.”

Milloin kannattaa hakeutua lääkäriin?

”Jos epäilee influenssaa ja kuuluu riskiryhmiin eli on raskaana tai on jokin pitkäaikaissairaus kuten astma, sokeritauti, sydäntauti tai jokin vastustuskykyä alentava sairaus, lääkäriin kannattaa lähteä herkästi. Hoitoon tulee hakeutua myös, jos lapsella on hengitysvaikeuksia, tihentynyt hengitys, lapsi ei juo riittävästi, on poikkeavan ärtyisä tai menee veltoksi, niin ettei herää ja reagoi hitaasti. Aikuisilla hälyttäviä oireita ovat vaikeus hengittää, tihentynyt hengitys, korkea kuume, rintakipu ja äkillinen sekavuus, joka voi olla vanhuksilla ainoa oire. Lääkäriin kannattaa myös hakeutua, jos influenssan parannuttua kuume ja esimerkiksi yskä alkavat uudestaan”, neuvoo Vänttinen.

Influenssarokote suojaa vuoden

Influenssavirukset saapuvat Suomeen yleensä joulu-huhtikuussa. Rokote tulisi ottaa ennen influenssakauden alkua, sillä suojan kehittymiseen menee pari viikkoa. Rokote ei välttämättä ennätä estää sairastumista, jos epidemia on jo alkanut.

Influenssarokotusta suositellaan erityisesti riskiryhmiin kuuluville, mutta rokotteen voi kuitenkin ottaa, jos haluaa suojautua influenssatartunnalta esimerkiksi tartunnalle altistavan työn takia.

Influenssarokotus on voimassa vuoden kerrallaan. Lisäksi on hyvä muistaa, että influenssarokote voi suojata vain influenssavirusten aiheuttamilta taudeilta, ei tavallista flunssaa tai nuhakuumetta aiheuttavilta viruksilta.

Varaa aika influenssarokotukseen

Varaa 10 min aika omalle työterveyshoitajallesi tai sairaanhoitajalle Aavan nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla asiakaspalveluun 010 380 3838.