Hermoratatutkimukset (ENMG ja SEP)

Hermoratatutkimuksella (ENMG) tarkoitetaan ääreishermojen ja lihasten sähköisen toiminnan mittaamista. Tutkimuksen syynä on useimmiten kipu, puutuminen tai lihasvoiman heikkous, jonka takana epäillään olevan ääreishermon puristustilan. Tutkimuksella voidaan diagnosoida myös yleistyneitä ääreishermoston sairauksia sekä lihassairauksia.

ENMG:ssä mitataan hermoimpulssien etenemistä eri hermoissa ihon pinnalle asetettavien elektrodien avulla. Tutkimus voi olla lievästi epämukava, mutta se on täysin vaaraton. Tutkimuksen kesto on noin puolesta tunnista tuntiin. 

Aavassa on käytössä myös ENMG-jitter-tekniikka. Kyseessä on erikoistekniikka, jonka avulla voidaan havaita myasthenia gravis -sairaus ja muita samantyyppisiä lihasheikkoutta aiheuttavia tiloja.

SEP-tutkimus eli tuntoherätevastetutkimus

SEP- eli tuntoherätevastetutkimuksessa selvitetään tuntohermoimpulssien kulkua käsistä ja jaloista aina tuntoaivokuorelle asti. SEP-mittauksella selvitetään ensisijaisesti tuntoratojen toimintaa. Tutkimus on tärkeä esimerkiksi MS-tautia epäiltäessä.

Miten hermoratatutkimuksiin pääsee?

Tutkimuksiin tarvitaan oman lääkärin lähete. Yleensä tutkimukseen pääsee viikon sisällä ajanvarauksesta, hyvin usein jo muutaman päivän kuluessa. Tutkimustuloksista laadittava lausunto toimitetaan lähettävälle lääkärille tai tarvittaessa annetaan asiakkaan mukaan heti tutkimuksen jälkeen.

Tutkimusta ei yleensä kannata tehdä ennen kuin oireiden alusta on kulunut 3-4 viikkoa, koska tietyt muutokset tulevat näkyviin vasta tuon ajan kuluttua.

Ajanvaraus

Varaa aika soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838 tai nettiajanvarauksen kautta.

Maksuvaihtoehdot

Tutustu kattaviin maksuvaihtoehtoihimme, mm. korottomaan Aava-tiliin.

Seuraavat vapaat ajat

Asiantuntijat

Näytä Aavan asiantuntijat, jotka tarjoavat tätä palvelua.

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa