Medikaali eli ilmailulääkärintodistus

Lentäjät, lennonjohtajat ja purjelentäjät tarvitsevat säännöllisesti uusittavan ilmailulääkärintodistuksen eli medikaalin. Todistusta varten tehdään laboratoriokokeita sekä tutkitaan näkö ja kuulo.

Aavassa ilmailulääkärintodistuksia kirjoittavat liikenteen turvallisuusviraston (TraFi) ilmailulääketieteen yksikön nimeämät tarkastavat lääkärit (AME). Muiden lääkäreiden todistukset eivät kelpaa.

Aava Ilmailulääketieteen keskuksesta medikaalin voivat saada

  • Ammattilentäjät
  • Yksityislentäjät
  • Lennonjohtajat
  • Purjelentäjät
  • Matkustamohenkilökunta

Alku- ja uusintatarkastukset

Ilmailulääkärintarkastuksina tehdään harrastus- ja yksityislentäjän (AME 2 lääkärit) sekä ammattilentäjien ja lennonjohtajien alku- ja uusintatarkastuksia (AME 1 lääkärit). Tarkastuksiin sisältyvät vaaditut laboratoriotutkimukset ja lausunnot lähetetään suoraan ilmailuviranomaiselle.

Kuinka kauan medikaali on voimassa?

Medikaali on voimassa puolesta vuodesta viiteen vuoteen, eikä ilman voimassa olevaa medikaalia saa lentää. Trafi voi edellyttää ilmailulääketieteellisen keskuksen kannanottoa henkilön lentokelpoisuudesta myös vakavampien sairauksien tai operaatioiden jälkeen.

Milloin medikaalin voi uusia?

Medikaalin voi uusia jo 45 päivää ennen sen vanhentumista, joten suosittelemme, että tulet lääkärintarkastukseen ajoissa. Jos medikaali on ehtinyt vanhentua, lentäjälle tehdään aina alkutarkastuksen mukaiset tutkimukset.

Kuinka paljon ilmailulääkärintodistus maksaa?

Ilmailulääkärintodistuksen hintaan vaikuttaa muun muassa haettavan kelpoisuustodistuksen luokka, hakijan ikä ja se, onko kyseessä alkutarkastus vai uusintatarkastus. Laskurimme avulla saat arvion siitä, kuinka paljon medikaali maksaa. Tarkan hinnan saa ilmailuhoitajaltamme soittamalla Aava Ilmailulääketieteen keskukseen 010 380 2350. Siirry laskuriin tästä.

Ajanvaraus

Varaa aika ilmailulääkärin tarkastukseen soittamalla Aava Ilmailulääketieteen keskukseen 010 380 2350. Ajanvarauksen yhteydessä varmistamme Trafin Empic-tietokannasta, mitkä tutkimukset uuteen medikaaliin vaaditaan. Kun varaamme tarvittavat tutkimukset etukäteen, pääset ripeästi takaisin siiville.

Maksuvaihtoehdot

Tutustu kattaviin maksuvaihtoehtoihimme, mm. korottomaan Aava-tiliin.

Asiantuntijat

Näytä Aavan asiantuntijat, jotka tarjoavat tätä palvelua.

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa