Rintojen magneettikuvaus

Mikä on rintojen magneettikuvaus ja milloin se on syytä tehdä?

Rintojen magneettikuvaus (MRI) on säteetön tutkimus, joka hyvissä käsissä löytää rintasyövän herkemmin kuin perinteinen mammografia ja rintojen ultraääni.

Magneettikuvaus on mammografiaa ja ultraäänitutkimusta herkempi näyttämään rintasyövät, etenkin jos naisella on hyvin tiivis rintarauhaskudos. Magneetti näyttää muita kuvantamistutkimuksia paremmin myös rintasyövän koon ja mahdolliset muut syöpäpesäkkeet muualla rinnoissa, mikä on tärkeä tieto ennen rintasyöpäleikkausta. Aina syövän esiasteet eivät magneetissa näy, mutta saattavat mikrokalkkeina kuvantua mammografiassa, joten nämä tutkimukset täydentävät toisiaan. Useimmat magneettitutkimuksessa löytyvät muutokset voidaan jatkotutkia ultraääniohjatulla neulanäytteenotolla.

Epäily silikoni-implantin rikkoutumisesta?

Uudenlainen kipu rinnassa tai kainalossa ja rinnan muodon muuttuminen voivat olla merkkejä rintaimplantin rikkoutumisesta. Magneettikuvaus on ainoa kuvausmenetelmä, jolla luotettavasti voidaan implantin rikkoutuminen selvittää. Lyhennetty ja normaalitutkimusta edullisempi kuvaustapa on suunnattu nimenomaan implantin tutkimiseen ja siksi tehosteainetta ei tarvitse pistää. Mikäli radiologi löytää rintakudoksesta tai rintakehältä muuta epäilyttävää, voidaan tutkimusta myöhemmin jatkaa mammografialla / ultraäänellä tai varjoainetehosteisella magneettikuvauksella. Kuvat tulkitsee asiantunteva rintaradiologi, jolla pitkä kokemus rintojen magneettitutkimuksista.

Magneettikuvauksen hyödyt

Magneettikuvaus on erinomainen tutkimusmenetelmä turvallisuutensa, kivuttomuutensa ja tarkkuutensa vuoksi. Magneettikuvauksessa ei käytetä röntgensäteilyä.

Tutkimukseen valmistautuminen

Hormonaalisesti aktiivinen kudos voi aiheuttaa erotusdiagnostisia ongelmia, tämän vuoksi ennen vaihdevuosi-ikää rintojen magneettitutkimus on paras tehdä kierron toisella tai kolmannella viikolla (1-2 viikkoa kuukautisten alkamisesta). Mikäli hormonikorvaushoito on käytössä, se on hyvä tauottaa muutamaksi viikoksi ennen kuvausta.

Rinnan leikkauksen tai sädehoidon jälkeen pidetään mielellään noin kuuden kuukauden väli ennen magneettitutkimusta.

Raskaana oleville tai imettäville naisille rintojen magneettikuvaus ei sovellu. Myöskään rintatulehduksen aikaan ei magneettikuvausta kannata tehdä.

Ennen magneettikuvausta täytetään esitietolomake, jossa kartoitetaan kehonsisäiset metalliesineet (proteesit, stentit, metallin sirut, lääkeainepumput jne).

Ota mukaan magneettikuvaukseen tullessasi:

  • Kela-kortti
  • Lääkärin kirjoittama tutkimus- tai hoitomääräys
  • Mahdollinen maksusitoumus

Metalliesineet, elektroniikka, kellot, korut, pankki- ja luottokortit sekä kuulolaitteet jätetään kuvaushuoneen ulkopuolelle pukuhuoneeseen.

Tutkimuksen kulku

Magneettitutkimuksessa rintoja ei puristeta, joten se on kivuton. Kuvauksen aikana potilas makaa liikkumatta vatsallaan kädet pään yläpuolella noin 30 minuutin ajan, rinnat on asetettu niin sanottuihin "rintakeloihin". Kuvaus perustuu pääasiassa tehosteaineen kertymiseen rinnan kasvaimiin, joten potilaalle ruiskutetaan laskimoon Gadolinium-tehosteainetta (tehosteaine ei sisällä jodia).

Rintojen magneettikuvausten luotettava tulkinta vaatii pitkää kokemusta ja perehtyneisyyttä. Magneettilaitteiston säädöt ohjelmoidaan näitä tutkimuksia varten kuvauksista vastaavan radiologin johdolla.

Magneettikuvauslaitteessa on kuvaustunneli, joka on ilmastoitu, valaistu ja avoin molemmista päistä. Kuvauslaitteesta kuulu ajoittain melko voimakasta ääntä, joten kuvattavalle annetaan kuulosuojaimet, joista voi kuunnella radiota tai omaa mielimusiikkiaan mukana tuomaltaan CD:ltä.

Röntgenhoitajaan saa tarvittaessa yhteyden koko tutkimuksen ajan. Saattaja voi olla mukana tutkimushuoneessa.

Tutkimuksen jälkeen

Magneettikuvaus ei vaadi jälkihoitoa.

Magneettikuvauksen lausuu aina potilaan ongelma-alueeseen perehtynyt radiologian erikoislääkäri. Kuvat ja lausunto lähetetään Aavassa sähköisesti tutkimukseen lähettävälle lääkärille, joka tekee jatkohoitosuunnitelman.

Ajanvaraus

Ohjaus magneettikuvaukseen tapahtuu hoitavan erikoislääkärin kautta, joka arvioi kuvantamistarpeen potilaskohtaisesti ja tekee lähetteen. Kuvaustarpeesta omalla kohdalla kannattaa keskustella esimerkiksi oman gynekologin kanssa. Oma lääkärisi voi aina konsultoida myös Aavan rintatutkimuksia tekeviä radiologeja ja näin yhdessä suunnitella kunkin potilaan tilanteeseen parhaiten soveltuva kuvantamismuoto.

Rintojen magneettitutkimukset tehdään Aava Magneetissa. Mammografia ja rintojen ultraääni ohjelmoidaan tämän jälkeen tehtäväksi Aava Kampissa, löydökset tulkitsee ja lausunnot antaa rintojen magneettikuvauksiin ja rintatutkimuksiin perehtynyt radiologi, joka ottaa ultraääniohjauksessa kudosnäytteet mikäli magneettitutkimus on epäilyttävä.

Varaa aika magneettikuvaukseen soittamalla Aava Magneettiin 010 380 5520.

Maksuvaihtoehdot

Tutustu kattaviin maksuvaihtoehtoihimme, mm. korottomaan Aava-tiliin.

Kela-korvaus magneettikuvauksesta

Saadakseen Kela-korvauksen magneettikuvauksesta asiakkaalla tulee olla erikoislääkärin allekirjoittama tutkimus- ja hoitomääräys sekä voimassa oleva Kela-kortti.

Hinnasto

Vahvakenttälaite (3,0T), rinnan magneettikuvaus: epäily silikoni-implantin rikkoutumisesta

Omavastuu 470,00 €

Asiantuntijat

Näytä Aavan asiantuntijat, jotka tarjoavat tätä palvelua.

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa