Vesikivesleikkaus

Vesikiveksessä kivespussiin kiveksen ympärille kertyy nestettä. Tila on vaaraton, mutta joskus vesikives täytyy leikata tai hoitaa skleroterapialla. Aavan kokeneet urologit tekevät toimenpiteitä Aava Kampin sairaalassa.

Onko vesikives vaarallinen?

Vesikivekseksi kutsutaan tilaa, jossa kivespussiin kiveksen ympärille kertyy nestettä. Vesikives on vaaraton tila, joka voi syntyä tuntemattomasta syystä, vammasta tai tulehduksesta. Vesikivekset ovat kooltaan erilaisia.

Milloin vesikivesleikkaukseen?

Vesikives todetaan ultraäänitutkimuksella ja se vaatii harvoin leikkaushoitoa. Vesikivestä hoidetaan, jos se aiheuttaa paineoireita, on haittaavan suuri tai aiheuttaa kivespusiin ihon tai kiveksen tulehduksia.

Kookkaampi ja monilokeroinen vesikives vaatii aina leikkaushoitoa.

Skeloterapia

Pienikokoiset ja yksilokeroiset vesikivekset voidaan hoitaa ns. skleroterapialla, jossa kivespussista imetään neulalla ylimääräinen neste ja tilalle ruiskutetaan etoksiskleroliksi kutsuttua alkoholia.

Yleensä yksi käsittely riittää, joskus tarvitaan useampia hoitokäsittelyitä. 

Skreloterapiaan voidaan turvautua myös, jos potilaan leikkausriski on suuri.

Leikkaukseen valmistautuminen

Vesikivesleikkaukseen tullessa kivespussin ja nivusten ihon tulee olla ehjä, jotta vältytään leikkauksen jälkeisiltä haavatulehduksilta.

Mikäli sinulla on paljon ylipainoa, suosittelemme painonpudotusta ennen toimenpidettä. Myös tupakoimattomuus lyhentää toipumisaikaa.

Muistathan mainita lääkärille, jos käytät vertaohentavia tuotteita tai omegavalmisteita.

Leikkauksen kulku

Kivespussin leikkaukset tehdään päiväkirurgisesti joko selkäydinpuudutuksessa tai nukutuksessa.

Vesikivesleikkaukset tehdään Aava Sairaalassa.

Toimenpiteestä toipuminen

Leikkauksesta toipuminen kestää yleensä noin 2-4 viikkoa. Sairasloman tarve arvioidaan yksilöllisesti työnkuvan perusteella.

Ajanvaraus

Varaa aika Aavaan urologille toimenpiteen suunnittelua varten nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
epävakaa-persoonallisuus

Epävakaa persoonallisuushäiriö aiheuttaa kärsimystä ja heikentää toimintakykyä

Epävakaa persoonallisuushäiriö ilmenee mielialan ja tunnetilojen sekä käyttäytymisen haitallisena epävakaisuutena, joka vaikuttaa omaan toimintaan ja vuorovaikutukseen muiden kanssa. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo häiriön synnystä, erityispiirteistä sekä hyvän hoidon tärkeydestä. Yli puolella oireet lievittyvät viidessä vuodessa niin, etteivät diagnostiset kriteerit enää täyty.
Lue lisää
mielenterveys-aava

Kaksisuuntainen mielialahäiriö on monimuotoinen sairaus – tunnista oireet

Kaksisuuntainen mielialahäiriö sisältää vaihtelevasti masennus- sekä vauhdikkaita mania- tai hypomaniajaksoja. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo, millaisia ongelmia oireilusta voi seurata. Hoidon kulmakivi ovat mielialaa tasaavat lääkkeet, mutta myös elintavoilla on voinnille merkitystä.
Lue lisää
Vastuullisuustyö_Aava

Miten tärkeää on liiketoiminnan eettisyys tai asiakkaan kohtelu? – Vastaa Aavan vastuullisuuden olennaisuusanalyysiin

Aavassa on aloitettu vastuullisuuden kehitysohjelma. Sen ensimmäisenä vaiheena on olennaisuusanalyysi, jolla selvitämme, mitkä vastuullisuuden osa-alueet ovat toiminnassamme kaikkein tärkeimpiä.
Lue lisää