HPV-rokote eli papilloomavirusrokote

FacebookTwitterLinkedIn

HPV-rokotus eli papilloomavirusrokote suojaa kohdunkaulan syöpää ja sen esiasteita vastaan. Rokote antaa parhaan suojan, kun se annetaan ennen seksielämän aloittamista. Se suojaa myös monilta muilta syöviltä. Rokotusohjelman ulkopuolella annettava rokote suojaa myös kondyloomilta. Voit rokottautua Aavassa nopeasti ja vaivattomasti sairaanhoitajan tai ehkäisyneuvojan vastaanotolla.

Mikä on HPV?

Papilloomavirukset ovat hyvin yleisiä ja ne tarttuvat iho- ja limakalvokontaktissa. Yleisimpänä tartuntareittinä on seksikontakti.

Koska papilloomavirus tarttuu myös iholta iholle, ei kondomikaan suojaa siltä täysin.

Korkean riskin papillomavirus altistaa kohdunkaulan syövälle ja sen esiasteille, sekä monelle muulle syöpätyypille, kuten ulkosynnyttimien, emättimen, peräaukon, peräsuolen sekä pään ja kaulan alueen syöville.

Papilloomavirusrokote eli HPV-rokote, mikä se on?

HPV-rokotus suojaa korkeanriskin papilloomaviruksilta, kohdunkaulan syövältä ja muilta syöviltä, joille HPV altistaa.

Rokotusohjelman ulkopuolella ja Aavasta saatava Gardasil-9 rokote suojaa myös visvasyyliä eli kondyloomia vastaan. 

Parhaan suojan papilloomavirusrokotteesta saa, kun rokotukset annetaan ennen seksielämän aloittamista, mutta myöhemmästä rokottautumisesta on myös hyötyä. 

Sinun ei tarvitse testauttaa itseäsi mahdollisen tartunnan suhteen ennen rokotusta, eikä jo todettu papilloomavirus ole este rokotukselle.

Annetaanko HPV-rokote myös miehille?

Myös pojat ja miehet voivat ottaa papilloomavirusrokotteen ja suojautua siten papilloomaviruksia ja kondyloomaa vastaan.

HPV-rokotus antaa miehelle suojaa peniksen, peräaukon, nielurisojen sekä pään ja kaulan alueen syöpiä vastaan. 

Rokotus suojaa välillisesti myös omia tulevia seksikumppaneita, koska rokotuksen saanut saa tartunnan harvemmin ja hän myös tartuttaa haitallisia viruksia eteenpäin vähemmän.

Onko HPV-rokotteelle yläikärajaa?

HPV-rokotteelle ei ole yläikärajaa. Rokote ei kuitenkaan anna suojaa sellaisia virustyyppejä vastaan, joita elimistössä jo on. Rokottautumista kannattaa kuitenkin harkita tarvittaessa vanhemmallakin iällä, sillä rokote antaa suojaa uusia tartuntoja vastaan.

Onko rokote turvallinen?

HPV-rokotetta on annettu noin 300 miljoonaa annosta ympäri maailman ja se kuuluu nykyään kymmenien maiden rokoteohjelmiin.

Rokote on osoitettu turvalliseksi ja tehokkaaksi erittäin laajoissa seurantatutkimuksissa. 

Tyttöjen ja naisten papilloomavirusrokotukset tulivat osaksi kansallista rokotusohjelmaa Suomessa vuonna 2013 ja poikien rokotukset lisättiin rokotusohjelmaan vuonna 2020.

Aavassa kannustetaankin kaikkia nuoria osallistumaan rokotusohjelmaan.

Virallisessa rokotusohjelmassa oleva rokote, Cervarix, suojaa hyvin kohdunkaulan syöpää ja sen esiasteita vastaan, mutta se ei anna merkittävää suojaa kondyloomaa vastaan. 

Rokotusohjelman ulkopuolella voi valita Gardasil 9 -rokotteen, joka antaa hyvän suojan myös kondyloomia vastaan.

Rokottautuminen Aavassa on helppoa

Jos et ikäsi puolesta kuulu rokotusohjelmaan tai et ole ottanut rokotetta, voit rokottautua omakustanteisesti Aavassa.

Rokotteita tarvitaan kolme yhden vuoden kuluessa. Toinen rokote voidaan antaa kahden kuukauden päästä ensimmäisestä.

Rokotteen tarjoama suoja papilloomaviruksia vastaan on saavutettu, kun olet saanut kaksi ensimmäistä rokotetta.

Rokotusaikataulun mukaisesti otettu kolmas rokote varmistaa pitkäaikaisen suojan. 

Rokottautuminen on Aavassa mahdollista myös ilman erillistä reseptiä ehkäisyneuvojan tai rokostushoitajan vastaanotolla. 

Aava Kampissa ja Aava Tapiolassa on aina saatavilla papilloomavirusrokotteita (Gardasil 9 -rokote), muissa toimipisteissä asioidessa kannattaa aina varmistaa rokotteiden saatavuus ennakkoon.

Jos kaipaat lisätietoja rokottamisesta, ota yhteys asiantuntijoihimme. Gynekologimme ja seksuaalineuvojamme vastaavat mahdollisiin kysymyksiisi.

Miten varaan ajan rokotukseen?

Varaa aika HPV-rokotukseen soittamalla puhelinajanvaraukseemme 010 380 3838. Huomaathan, että rokotetta on tarjolla ainoastaan Aava Espoo Tapiolan ja Aava Helsinki Kampin lääkärikeskuksissa (Naisten Aava Kamppiin voit varata ajan myös nettiajanvarauksesta seksuaalineuvoja Mari Päiväniemelle). Muissa toimipisteissä voit tuoda rokotteen mukanasi ja tulla pistettäväksi hoitajan vastaanotolle.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Annakaija Lappalainen.

Artikkelit ja tiedotteet
Tunne Aava Kerava löytyy nyt uudesta osoitteesta – myös Pikkujätti avasi ovensa
Löydät Aavan kaikki henkilö- ja yritysasiakkaiden palvelut sekä Pikkujätin lastenlääkärit jatkossa saman katon alta.
Lue lisää
magneetti Magneettikuvauksia nyt myös Aava Järvenpäässä
Aava laajentaa kuvantamisen palveluitaan ja 1.4.2025 alkaen Aava Kampin lisäksi magneettikuviin pääsee myös Järvenpään toimipisteessä.
Lue lisää
Kuopio_pääkuva/ Lääkärikeskus Aavassa hyvä työilmapiiri syntyy ilosta ja inhimillisyyden sallimisesta
Inhimillisyyden arvostaminen ja lupa vaikuttaa omaan työhönsä – siinä pari tärkeää työhyvinvoinnin kulmakiveä Lääkärikeskus Aavassa. Lämpimästä työilmapiiristään tunnetun Aava Kuopion työntekijät kertovat, millaisista tekijöistä koostuu hyvä tunnelma töissä. Iloinen ja ystävällinen henki välittyy asiakkaille asti.
Lue lisää