Tippuri – oireet ja hoito

Tippuri on sukupuolitauti, joka leviää seksiteitse. Sen hoitaminen on tärkeää, sillä hoitamattomana se voi johtaa vakaviin jälkitauteihin. Tippuri voi olla täysin oireeton, joten jos epäilet saaneesi tippuritartunnan, kannattaa hakeutua testiin. Lähetteen testiin saat lääkäriltä. Voit hakeutua Aavassa myös suoraan laboratorioon ilman lääkärin lähetettä. 

Mikä on tippuri?

Tippuri on Neisseria gonorrhea –bakteerin aiheuttama tulehdus. Tippuri voi aiheuttaa kohdunkaulan, peräsuolen, nielun tai silmän sidekalvon tulehduksen.  

Tippuritartuntojen määrä on lisääntynyt voimakkaasti Suomessa 2000-luvulla ja sitä on alkanut esiintyä myös nuorilla ja naisilla, yhdessä klamydiatartuntojen kanssa. Vuonna 2021 ilmoitettujen tippuritartuntojen määrä oli yli 500. 

Tippurin oireet

Kuten muutkin sukupuolitaudit, tippuri voi olla täysin oireeton. Jos oireita esiintyy, ovat muutaman päivän tai viikon päästä tartunnasta alkavat virtsavaivat kaikkein tyypillisimmät.  

Tippurin oireet naisilla: 

  • alavatsakipu 
  • epämääräinen valkovuoto 
  • kirvelyä virtsatessa 

Tippurin oireet miehillä: 

  • kellertävä vuoto virtsaputkesta 
  • kirvely virtsatessa 
  • tihentynyt virtsaamistarve 

Jos tippuri on nielussa, se voi aiheuttaa kirvelyä suussa tai kurkkukipua. Peräaukossa tippuritartunta voi aiheuttaa limaista vuotoa ja kirvelyä. Silmässä tippurin aiheuttama tulehdus voi aiheuttaa punoitusta ja silmän rähmimistä. 

Tippuri voi olla oireeton myös nielussa ja peräaukossa. 

Tippurin hoitaminen on tärkeää, sillä se voi aiheuttaa levitessään miehille lisäkivestulehduksen ja naisille sisäsynnytintulehduksen. Sisäsynnytintulehdus voi pahimmillaan aiheuttaa lapsettomuutta. 

Miten tippuri tarttuu? 

Tippuri tarttuu muiden seksitautien tapaan limakalvokontaktissa. 

Tippuri tarttuu: 

  • suojaamattomassa emätinyhdynnässä 
  • suojaamattomassa anaaliyhdynnässä  
  • suojaamattomassa suuseksissä 
  • tartunta voi kulkeutua käsien välityksellä myös silmiin 

Tippurin itämisaika 

Tippurin itämisaika on lyhyempi miehillä kuin naisilla. Miehillä tippurin itämisaika on muutama vuorokausi, kun taas naisilla tippuri voi itää jopa pari viikkoa. 

Miten tippuri testataan? 

Kaikki sukupuolitaudit voivat olla oireettomia, niin myös tippuri. Tippuri kuten muutkin sukupuolitaudit voidaan todeta sukupuolitautitestillä.  

Jos tippuri on oireeton, se seulotaan miehiltä ensivirtsanäytteestä ja naisilta limakalvon tikkutestillä samanaikaisesti klamydiatestin kanssa. Tikkunäyte voidaan ottaa kaikista mahdollisista tartuntakohdista.  

Jos sinulla epäillään tippuritartuntaa oireiden tai muiden tietojen perusteella, tehdään tarkempi tippuriviljely. Naisilta tarkemmat näytteet voidaan ottaa gynekologin vastaanotolla. 

Tippuritestiin voit mennä aikaisintaan viiden vuorokauden kuluttua mahdollisesta tartuntahetkestä, mutta testiin kannattaa hakeutua matalalla kynnyksellä, jos epäilet tippuritartuntaa tai olet ollut suojaamattomassa seksikontaktissa. 

Miten tippuria hoidetaan? 

Tippuri hoidetaan antibiootein.  

Jos sinulla todetaan tippuri, lääkärisi ottaa ennen hoidon aloittamista ottaa vielä viljelynäytteen vastustuskykyisten bakteerikantojen löytämiseksi ja hoidon onnistumisen varmistamiseksi. 

Jälkitarkastus tehdään noin 3-4 viikon kuluttua hoidosta, jotta hoidon tehoaminen ja tippurin paraneminen voidaan varmistaa. 

Hoidon ensimmäisen viikon aikana ei tule harrastaa seksiä ja sen jälkeen tulee käyttää kondomia jälkitarkastukseen asti. 

Jälkitarkastusta suositellaan tehtäväksi noin 3-4 viikkoa hoidon jälkeen, jotta hoidon tehoaminen ja tippurin paraneminen voidaan varmistaa.

Tartunnan jäljittäminen

Tippuri on tartuntatautilain mukainen valvottava tartuntatauti. Laki määrittää tartunnanjäljityksestä, jotta oireettomat taudinkantajat löytyisivät.

Oireettomien nykyistä runsaampi testaaminen olisi tippurin kohdalla erittäin tärkeää. Klamydiatestin yhteydessä tulisikin aina testata myös tippuri.

Ajanvaraus 

Lähetteen tippuritestiin saat lääkäriltä. Varaa aika yleislääkärille tai gynekologille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.  

Voit hakeutua tippuritestiin Aavassa myös suoraan laboratorioon ilman lääkärin lähetettä.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Ajanvaraus

Ajan peruminen tai siirto muuttuu 1.1.2024 alkaen 24 tuntiin ennen varattua aikaa

Ajan voi perua tai siirtää Aavassa 1.1.2024 alkaen aiemman 12 h sijasta 24 h ennen varattua aikaa.
Lue lisää
timo-vanttinen-aava

Aavan työterveyden liiketoimintajohtaja Timo Vänttinen jättää tehtävänsä 1.4.2024

Pitkän uran Aavan johtotehtävissä tehnyt Timo jatkaa keväällä työterveyden ammatinharjoittajalääkärinä: ”Nykyisessä tehtävässäni kilometrit tulivat täyteen, mutta sydämeni pysyy Aavassa ja Pikkujätissä.”
Lue lisää
Jäbät&Tunteet_yhteistyö

Miesten mielenterveyden asialla: Aava yhteistyökumppanina Jäbät & Tunteet -tapahtumassa

Jäbät & Tunteet -yhteisö järjestää miehille suunnatun keskustelutilaisuuden mielenterveysviikolla 21.11. Aava toimii tapahtuman virallisena yhteistyökumppanina.
Lue lisää