Tippurin tutkiminen ja hoito

Tippuria esiintyy yhä enemmän

Suomessa on 2000-luvulla Tippuritartuntojen määrä lisääntynyt voimakkaasti, sitä on alkanut esiintyä myös nuorilla ja naisilla, sekä yhdessä klamydiatartuntojen kanssa. Vuonna 2021 ilmoitettujen tippuritartuntojen määrä oli yli 500.

Tippuri voi olla täysin oireeton

Tippuri on Neisseria gonorrhea – bakteerin aiheuttama seksiteitse leviävä tulehdus. Tippuri voi aiheuttaa kohdunkaulan, peräsuolen, nielun tai silmän sidekalvon tulehduksen. Tippuri tarttuu suojaamattoman seksin välityksellä. Käsien välityksellä voi tartunnan saada silmiin. 

Kuten muutkin sukupuolitaudit, tippuri on usein täysin oireeton. Jos oireita esiintyy, ovat muutaman päivän tai viikon päästä tartunnasta alkavat virtsavaivat kaikkein tyypillisimmät. Myös valkovuotoa, alavatsakipuja, peräsuolen kirvelyä, kurkkukipua ja silmien punoitusta ja rähmimistä esiintyy, tartuntapaikasta riippuen.

Miten tippuri testataan?

Tippuri seulotaan oireettomilta miehiltä ensivirtsanäytteestä ja naisilta limakalvon tikkutestillä helposti samanaikaisesti klamydiatestin kanssa. Tikkunäyte voidaan ottaa kaikista mahdollisista tartuntakohdista. Mikäli epäillään tippuritartuntaa oireiden tai muiden tietojen perusteella on syytä ottaa suoraan tarkempi tippuriviljely. Naisilta tarvittavat näytteet voidaan ottaa gynekologin vastaanotolla.

Miten tippuria hoidetaan?

Tippuri hoidetaan antibiootein. Jos tippuri todetaan, otetaan ennen hoidon aloittamista ottaa vielä viljelynäyte. vastustuskykyisten bakteerikantojen löytämiseksi ja hoidon onnistumisen varmistamiseksi.

Ajanvaraus

Lähetteen testeihin saa lääkäriltä. Varaa aika esimerkiksi yleislääkärille tai gynekologille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Klamydia/tippuritestiin sekä HIV-testiin voi hakeutua Aavassa myös suoraan laboratorioon ilman lääkärin lähetettä.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Yksityinen_sairaala_Aava

Lämminhenkinen yksityinen sairaala – 8 syytä valita Aava

Aava on suomalainen perheyritys, jonka sairaala sijaitsee ydinkeskustassa Helsingissä Aava Kampin yhteydessä. Arvoihimme kuuluu, että sinua hoidetaan kokonaisvaltaisesti ja lämmöllä ja saat tukea, jos leikkaus jännittää. Käyntisi jälkeenkään et jää yksin, vaan lääkäri seuraa toipumistasi. On monta syytä valita Aavan sairaala – tässä niistä kahdeksan.
Lue lisää
aurinkoihottuma-punoittaa-ja-kutisee

Aurinkoihottuma – Mikä siihen auttaa ja kenelle sopii valohoito?

Kutittaa, punoittaa ja näppylöitäkin nousee – aivan kuin iho olisi allerginen auringolle! Aurinkoihottuma vaivaa jossain vaiheessa jopa joka viidettä suomalaista. Paras keino välttyä siltä on suojata iho auringolta, mutta myös siedätyshoitoa on tarjolla. Lääkärikeskus Aavan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Katariina Mähönen kertoo, mitä läiskille ja näpyille voi tehdä.
Lue lisää
rustovaurio

Rustovaurion etenemistä voi ehkäistä – Tiesitkö nämä 7 asiaa rustovammoista?

Jos rusto on kerran vaurioitunut, se ei yleensä enää parane. Hyvä uutinen on se, että liikunta ja painonhallinta vähentävät kipuja ja voivat ehkäistä rustovaurion pahenemista ja äitymistä nivelrikoksi asti. Lääkärikeskus Aavan tuki- ja liikuntaelinsairauksien vastuulääkäri Joakim Lindfors jakaa tärkeimmät faktat rustovaurioista ja kertoo, millaisesta hoidosta voi olla apua.
Lue lisää