Neuropsykologin vastaanotto

Neuropsykologi tutkii erilaisten aivojen sairauksien, aivovammojen ja kehityksellisten häiriöiden aiheuttamia tiedonkäsittelyn sekä käyttäytymisen- ja tunnesäätelyn muutoksia. Aavassa neuropsykologi palvelee sinua Kampin, Pasilan ja Tampereen toimipisteissä.

Mitä neuropsykologi tekee?

Neuropsykologia on tieteenala, joka tutkii erilaisten aivosairauksien, aivovammojen sekä kehityksellisten häiriöiden aiheuttamia henkisen toimintakyvyn muutoksia.

Neuropsykologi on neuropsykologiaan erikoistunut psykologi. Hän tekee neuropsykologisia tutkimuksia sekä voi tarvittaessa antaa neuropsykologista kuntoutusta.

Milloin neuropsykologille?

Neuropsykologin vastaanotolle tullaan yleensä lääkärin lähetteellä. Syitä ovat muun muassa

  • neurologisten sairauksien, esimerkiksi aivoverenkiertohäiriöiden, aivokasvaimen, MS-taudin tai epilepsian, sekä aivovammojen aiheuttamien oireiden tutkiminen
  • muistihäiriöiden diagnostiikka
  • kehityksellisiin neuropsykiatrisiin häiriöihin (ADHD ja autismikirjon häiriö) liittyvien neuropsykologisten oirekuvien tutkiminen
  • kehityksellisten oppimisvaikeuksien tutkiminen
  • psykiatrisiin sairauksiin liittyvien tiedonkäsittelyongelmien arvioiminen

Neuropsykologinen tutkimus voidaan tehdä myös osana työkyvyn arviointia tai kuntoutustarpeen arvioimiseksi.

Neuropsykologinen tutkimus

Neuropsykologisessa tutkimuksessa kartoitetaan kognitiivisia- eli tiedonkäsittelyn toimintoja sekä tunnesäätelyä ja käyttäytymistä. Tutkimus sisältää haastattelun. Tarvittaessa voidaan haastatella myös läheisiä asiakkaan luvalla.

Kognitiivisten toimintojen, kuten esimerkiksi muistin, päättelykyvyn ja tarkkaavuuden mittaamiseen käytetään neuropsykologisia testimenetelmiä. Nämä neuropsykologiset testit eivät vaadi valmistautumista etukäteen.

Osana tutkimusta arvioidaan myös esimerkiksi neuropsykologisen kuntoutuksen tarvetta.

Neuropsykologi kirjoittaa tutkimuksesta lausunnon lähettävälle lääkärille. Lausunto löytyy myös Oma Aavasta ja OmaKannasta.

Neuropsykologinen kuntoutus

Neuropsykologisen kuntoutuksen käynnistäminen edellyttää aina neuropsykologista tutkimusta sekä lääkärin laatimaa kuntoutussuunnitelmaa.

Neuropsykologisella kuntoutuksella pyritään lievittämään neuropsykologisia oireita, parantamaan työ- tai toimintakykyä ja ehkäisemään toimintakyvyn haittoja. Usein vaikeissakin tilanteissa on paljon tehtävissä.

Ajanvaraus

Aavassa neuropsykologin vastaanotto on käytettävissäsi Kampin, Pasilan ja Tampereen toimipisteissä.

Varaa aika neuropsykologille nettiajanvarauksestamme tai asiakaspalvelustamme 010 380 3838.

Suurin osa hakeutuu neuropsykologin vastaanotolle työterveyslääkärin tai neurologin lähetteellä. Neuropsykologin vastaanotolle voi tulla myös ilman lähetettä. Tällöin käynneistä ei saa Kela-korvausta.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa Outi Surma-aho.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
ALS ALS pelottaa – kuka on riskissä sairastua?
ALS-tauti on musertava uutinen, koska lihasrappeumasairaus vie edetessään sekä liikunta- että puhe- ja nielemiskyvyn ja päättyy kuolemaan. Neurologian erikoislääkäri, dosentti Filip Scheperjans kertoo, mitkä tekijät voivat altistaa sairastumiselle ja mitkä ovat ALS:n ensioireet.
Lue lisää
shutterstock_2069562029 MS-taudin hoito on kehittynyt merkittävästi – Tiesitkö nämä faktat MS-taudista?
MS-tauti yleistyy, mutta onneksi myös sen hoito on kehittynyt valtavasti. Usein lääkkeet pitävät taudin niin hyvin aisoissa, ettei MS-tauti juuri vaikuta arkeen tai elämänlaatuun. Aavan neurologian erikoislääkäri, dosentti Filip Scheperjans kertoo, mitä MS-taudista kannattaa tietää – ja miksi pelkkä puutuminen ei useinkaan kerro sairaudesta.
Lue lisää
shutterstock_1977447137 Onko läheiselläsi Alzheimerin tauti? Neurologimme kertoo, mitä omaisen on hyvä ymmärtää
Unohteleeko läheisesi hetki sitten käymiänne keskusteluja ja lähipäivien tapahtumia? Onko uusien asioiden oppiminen hänelle vaikeaa? Aavan neurologian erikoislääkäri, dos. Filip Scheperjans kertoo, millaisia Alzheimerin ensioireet ovat, kuinka Alzheimerin tauti todetaan ja miksi oman muistin pätkimisestä ei yleensä tarvitse huolestua.
Lue lisää