Hankaavat ripset

Silmän pintaa hankaavat ripset kannattaa hoitaa, koska ne ärsyttävät silmää ja voivat pahimmillaan jopa uhata näköä. Vaihtoehtoja on monia laserhoidosta leikkaukseen. Ongelman syynä on usein hoitamatta jäänyt krooninen luomitulehdus.

Mistä hankaavat ripset johtuvat ja mitä haittaa niistä on?

Silmäripset saattavat kääntyä kasvamaan väärään suuntaan ja hangata silmää. Yleisin syy tähän on krooninen luomitulehdus. Se on joko jäänyt toteamatta, tai hoito on ollut liian vähäistä. Krooninen luomitulehdus vaatii puhdistushoitoa koko loppuelämän ajan. Muuten vuosien saatossa voi ilmaantua ripsiongelmia.

Hankaavien ripsien taustalla voi myös olla glaukoomalääkitys. Se voi joskus ylläpitää ärsytystä, joka saattaa johtaa ripsien virheasentoon. Joskus kyse voi olla leikkauksen jälkitilasta.

Hankaavat ripset aiheuttavat koko ajan vaivaa: tuntuu kuin silmässä olisi jatkuvasti roska. Ne voivat tehdä myös silmänpintaan haavauman, joka voi tulehtua ja arpeutua ja sitä kautta uhata näköä. Pintahaavasta voi seurata myös syvempi silmänsisäinen tulehdus.

Miten hankaavia ripsiä voidaan hoitaa?

Hankaavia silmäripsiä voidaan hoitaa laserilla tai polttamalla, jos vain muutama ripsi on väärässä asennossa. Jos hankaavia ripsiä on enemmän, tarvitaan leikkausta tai jäädytyshoitoa. Tavoitteena on, ettei hankaavien ripsien tilalle kasva uusia ripsiä, jotka alkaisivat jälleen hangata silmänpintaa.

Hoitomenetelmästä päätetään tapauskohtaisesti esitutkimuksessa, joka edeltää aina hoitoa. Mikäli päädytään leikkaukseen, se suunnitellaan yksilöllisesti lähtötilanteen mukaan ja tehdään paikallispuudutuksessa. Ripsiä ei saa nyppiä pois kuuteen viikkoon ennen leikkausta. Näin kaikki hankaavat ripset ovat näkyvissä ja voidaan hoitaa leikkaushetkellä.

Jälkihoito

Hankaavien ripsien jälkihoito riippuu hoitomenetelmästä. Laser-, poltto-, jäädytys ja leikkaushoidon jälkeen käytetään silmätippoja tai -voiteita 1-2 viikon ajan. Mahdolliset ompeleet poistetaan 1-2 viikon päästä leikkauksesta. 

Saat tarkat ohjeet hankaavien ripsien jälkihoitoon silmälääkäriltäsi. Voit saapua hoitoon turvallisin mielin. Aavan kokeneet ammattilaiset pitävät sinusta hyvää huolta.

Väärään asentoon kasvaneiden ripsien hoito saattaa joskus vaatia muutaman hoitokerran, jotta mahdollisimman vähän normaaleja ripsiä häviää.

Ajanvaraus

Varaa aika hankaavien ripsien esitutkimusta varten internetajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838. Lähetettä ei tarvita.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Kynsisieni

Miten kynsisieni taltutetaan? 7 kysymystä lääkärille

Kynsisieni on sitkeä riesa, jonka hoito vaatii kärsivällisyyttä ja pitkää pinnaa. Ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski vastaa tavallisimpiin vaivaan liittyviin kysymyksiin. Hän myös neuvoo, millä konsteilla sieni-infektiolta voi suojautua.
Lue lisää
epävakaa-persoonallisuus

Epävakaa persoonallisuushäiriö aiheuttaa kärsimystä ja heikentää toimintakykyä

Epävakaa persoonallisuushäiriö ilmenee mielialan ja tunnetilojen sekä käyttäytymisen haitallisena epävakaisuutena, joka vaikuttaa omaan toimintaan ja vuorovaikutukseen muiden kanssa. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo häiriön synnystä, erityispiirteistä sekä hyvän hoidon tärkeydestä. Yli puolella oireet lievittyvät viidessä vuodessa niin, etteivät diagnostiset kriteerit enää täyty.
Lue lisää
mielenterveys-aava

Kaksisuuntainen mielialahäiriö on monimuotoinen sairaus – tunnista oireet

Kaksisuuntainen mielialahäiriö sisältää vaihtelevasti masennus- sekä vauhdikkaita mania- tai hypomaniajaksoja. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo, millaisia ongelmia oireilusta voi seurata. Hoidon kulmakivi ovat mielialaa tasaavat lääkkeet, mutta myös elintavoilla on voinnille merkitystä.
Lue lisää