

Testosteronipitoisuuden laskeminen on normaali ikääntymiseen liittyvä ilmiö eikä se välttämättä aiheuta minkäänlaisia oireita tai hoidon tarvetta. Joskus kuitenkin testosteroniarvon laskuun sopivat oireet haittaavat elämää ja seksuaalitoimintoja. Pitkäaikainen matala testosteronitaso voi heikentää miehen yleisterveyttä ja lisätä sairastuvuutta. Yleisimmät hoitoa vaativat testosteronivajeen oireet ovat erektio-ongelmat ja seksuaalitoimintojen häiriöt ja jaksamattomuus.
Testosteronipitoisuuden lasku ei aina aiheuta minkäänlaisia oireita. Jos kuitenkin huomaat oireita, jotka haittaavat elämääsi, kannattaa hakeutua urologin vastaanotolle tutkimuksiin.
Hoitoa vaativaan testosteronivajeeseen voi viitata seuraavat oireet:
Noin 40 ikävuoden jälkeen miehen seerumin testosteronipitoisuus laskee. Tämä hormonipitoisuuden lasku on normaali ikääntymiseen liittyvä ilmiö, eikä välttämättä aiheuta minkäänlaisia oireita.
Huomattava ylipaino häiritsee normaalia kives-aivolisäke -akselin toimintaa, vähentäen kivesten testosteronituotantoa. Ylipainon merkitys testosteronitason laskuun on merkittävämpi kuin jopa ikääntymisen.
Monilla yleissairauksilla ja elämäntavoilla sekä elämäntilanteilla on vaikutusta normaaliin testerosteronieritykseen. Unihäiriöt ja stressi vaikuttavat vahvasta testosteronieritykseen.
Myös synnynnäisestä kromosomipoikkeavuudesta johtuvassa Klinefelterin oireyhtymässä testosteronipitoisuus on matala. Klinefelterin oireyhtymä todetaan usein jo lapsuudessa, mutta joskus se saattaa löytyä vasta aikuisiällä esimerkiksi lapsettomuustutkimuksen yhteydessä.
Noin puolet miehistä kokee testosteronivajeeseen sopivia oireita, vaikka heidän testosteronitasonsa on normaali.
Testosteroni- ja hormonivajetta voidaan tutkia laboratoriokokeilla.
Testosteronitaso mitataan vähintään kahdessa eri mittauksessa ja usein tutkitaan myös aivolisäke- ja kilpirauhahormonien tasot.
Lääkäri määrää tutkimukset kokemiesi oireiden ja tekemiensä kliinisten löydösten perusteella.
Joskus diagnoosivaiheessa tarvitsee tehdä myös aivolisäkkeen ja aivojen kuvantamistutkimukset.
Testosteronivajetta hoidetaan joko geelimäisellä tai pistettävällä testosteronivalmisteella, minkä myötä testosteronivajeesta johtuvat oireet yleensä helpottuvat.
Korvaushoitoa harkitessa arvioidaan aina potilaan ikä, muut sairaudet ja mahdollinen hedelmällisyystoive.
Testosteronin korvaushoito lamauttaa kivesten oman testosteroni- ja siittiötuotannon. Korvaushoito kestää yleensä miehen loppuelämän.
Mikäli testosteronivajeen taustalla on ylipaino, ensisijaiseksi hoitomuodoksi suositellaan elämäntapamuutoksia ja painonhallintaa. Myös uniapnea tulee poissulkea ja hoitaa ennen korvaushoidon aloittamista.
Sukurauhasen vaikeassa vajaatoiminnassa testosteronikorvaushoito on KELA:n erityiskorvattavaa hoitoa aina 60 ikävuoteen saakka.
Varaa aika urologin tai andrologin lähi- tai etävastaanotolle nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.
Asiantuntijana urologian erikoislääkäri Riitta Rönkä.