HPV ja kondylooma

Ihmisen papilloomavirukset (HPV) ovat hyvin yleisiä. Virustyyppejä on kymmeniä, ja lähes jokainen seksiä harrastanut on jossakin elämänsä vaiheessa saanut virustartunnan. Suurin osa viruksista on täysin oireettomia ja menevät ohi itsellään.

Kondyloomat

Tietyt virukset (yleensä niin sanotut matalan riskin tyypit 6 ja 11) voivat aiheuttaa syylämäisiä kondyloomia. Kondyloomat tarttuvat seksin välityksellä, mutta tartunta käsienkin kautta on mahdollinen. Kondomi ei täysin suojaa tartunnalta.

Vähäoireisia yksittäisiä kondyloomia ei tarvitse hoitaa millään tavalla. Papilloomavirustartuntaan ei ole parantavaa hoitoa, mutta niiden aiheuttamien kondyloomien oireita voidaan lievittää ja elimistön omaa tervehtymistä nopeuttaa erilaisin hoidoin (paikalliset lääkkeet, kirurginen poisto, laserhoito, kryo- eli jäädytyshoito). Kondyloomat todetaan yleensä helposti tavallisessa lääkärin tutkimuksessa.

HPV ja kohdunkaulan syöpä

Osa papilloomaviruksista pitkittyneen tulehduksen aiheuttaessaan altistaa kohdunkaulan syövälle sekä emätin ja ulkosynnytinsyövälle. Tälläisen ns. korkean riskin papilloomaviruksen kantajuus on yli 30 vuotiailta mahdollista testata. Jos testi näyttää positiivista kuuluu nainen kohonneen syöpäriskin vuoksi erityisseurannan piiriin. Tupakointi kannattaa lopettaa, koska tupakka voimistaa papilloomavirusten syövälle altistavaa vaikutusta.

HPV-tartunta ja kondyloomatkin ovat usein täysin oireettomia. On hyvä muistaa, että mahdolliset oireet voivat johtua myös samanaikaisesta muusta seksitaudista tai gynekologisesta tulehduksesta. Asiantunteva tilannearvio auttaa oikean hoidon valitsemisessa.

HPV virukset altistavat myös monelle muulle syövälle. Toistaiseksi tiedetään HPV:n aiheuttavan osan ainakin pään ja kaulan alueen,  peräsuolen ja miesten sukuelinten syövistä. 

Papilloomaviruksia vastaan voi rokottautua. Näiden rokotusten teho on paras, kun ne otetaan ennen yhdyntöjen aloittamista. Rokottautuminen on mahdollista myöhemminkin. Kondomi suojaa papilloomaviruksilta hyvin, mutta ei täydellisesti. Virukset voivat yhdynnässä tarttua kivesten iholta ulkosynnyttimien iholle (ja päinvastoin) kondomista huolimatta.

Ajanvaraus

Jos nainen epäilee kondyloomaa, on hänen järkevää hakeutua gynekologille tutkittavaksi. Miehen tutkimuksessa parhaat asiantuntijat ovat ihotautilääkärit. Varaa aika soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838 tai nettiajanvarauksen kautta.

Maksuvaihtoehdot

Tutustu kattaviin maksuvaihtoehtoihimme, mm. korottomaan Aava-tiliin.