Gynekologisten laskeumien hoito

Mikä on gynekologinen laskeuma?

Gynekologisilla laskeumilla tarkoitetaan kohdun ja/tai emättimen seinämien tukikudosten pettämistä, joka usein oireilee lantionpohjan ja emättimen painontunteena, pullotuksena ja kipuna. Laskeumat voivat aiheuttaa myös virtsaamis- ja/tai ulostamisvaivaa. Vähintään viidennekselle naisista ilmaantuu elämän aikana laskeumia, joita voidaan pitää eräänlaisina gynekologisina tyrinä. Lantionpohjan laskeumat ovat yleisiä synnyttäneillä naisilla, ja ne lisääntyvät iän myötä. Myös ylipaino, ummetus ja krooninen yskä lisäävät riskiä laskeumille. Laskeumien hoidon kannalta on tärkeää, että selvitetään laskeumatyyppi sekä sen vaikeusaste.

Miten gynekologista laskeumaa voidaan hoitaa?

Lantionpohjan lihasten kuntoutuksesta on hyötyä lievissä laskeumissa, kuten myös niiden ehkäisyn kannalta. Erityisesti synnytyksen jälkeen lantionpohjan lihasharjoittelu on tärkeää, jotta lantionpohjan tukikudokset palautuvat ennalleen estäen laskeumien kehittymistä. Tähän voi saada apua fysioterapiasta, missä asiantuntevat fysioterapeutit ohjeistavat oikeaoppisen harjoittelun, tarvittaessa apuvälineiden kanssa.

Jo kehittyneitä laskeumia voidaan hoitaa myös konservatiivisesti eli ilman leikkausta. Tärkeää on huolehtia emättimen limakalvojen hyvästä kunnosta, mikä vaihdevuosien jälkeen tapahtuu paikallisestrogeenihoidolla emättimeen. Lisäksi voidaan käyttää emätintukea, tyypillisesti laskeumarengasta tai -kuutiota. Emätintukea voidaan käyttää myös väliaikaisesti ennen leikkaushoitoa, jolloin se toimii samalla testinä, että suunniteltu leikkaushoito poistaa laskeumaoireet.

Vaikeammissa laskeumissa tarvitaan yleensä leikkaushoitoa ja laskeumaleikkaus onkin kohdunpoiston jälkeen toiseksi yleisin gynekologinen leikkaus. Laskeumaleikkaukset tehdään pääsääntöisesti emättimen kautta. Mikäli on kyse kohdun laskeumasta, usein laskeutunut kohtu poistetaan. Emättimen seinämien pullistumat voivat olla virtsarakon ja/tai peräsuolen puolella, sekä emättimen pohjukassa. Tyypillisesti leikkaus suoritetaan omien kudosten avulla kiristämällä ja tukemalla seinämää, mutta on myös mahdollista käyttää tukiverkkoja hankalissa tai uusiutuvissa laskeumissa, jolloin leikkaus suoritetaan joko emättimen kautta tai tähystysleikkauksena vatsaontelon kautta. Koska verkkomateriaalien käytöstä on vielä melko vähän pitkäaikaisseurantoja, niiden käyttö rajataan erityistapauksiin.

Lue lisää

Gynekologisten laskeumien leikkaushoito
Lantionpohjan
fysioterapia odottaville ja synnyttäneille

Ajanvaraus

Mikäli kärsit gynekologiseen laskeumaan viittaavista oireista, kannattaa tilanteen selvittely aloittaa gynekologin vastaanotolta. Varaa aika gynekologille soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838 tai nettiajanvarauksen kautta.

Gynekologisen laskeuman diagnostiikassa ja hoidossa voidaan asiantuntevan gynekologin lisäksi tarvita moniammatillista yhteistyötä urologien, gastrokirurgien ja lantionpohjan fysioterapeuttien välillä hyvän lopputuloksen saamiseksi.

Maksuvaihtoehdot

Tutustu kattaviin maksuvaihtoehtoihimme, mm. korottomaan Aava-tiliin.

Asiantuntijat

Näytä Aavan asiantuntijat, jotka tarjoavat tätä palvelua.

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa