Osteoporoosin tutkiminen ja hoito

Osteoporoosi on sairaus, jossa luun kalkkipitoisuus on alentunut. Luumassa kehittyy huippuunsa 20–30 ikävuoteen mennessä. Tämän jälkeen luuta menetetään yleensä tasaisesti, joskin naisilla luumassa pienenee erityisesti vaihdevuosi-iän jälkeen estrogeenitason laskiessa. Osteoporoosista puhutaan, kun luuntiheys on alentunut 25–30 prosenttia huipputasosta.

Ketkä kuuluvat riskiryhmään?

Osteoporoosiriskiä lisääviä tekijöitä ovat muun muassa lähisuvussa todetut osteoporoosi, vähäinen kalsiumin ja D-vitamiinin saanti, selvä alipaino, tupakointi ja runsas alkoholin käyttö, vähäinen liikunta, tietyt lääkkeet, anoreksia, naisilla myös kuukautisten epäsäännöllisyys ja varhainen poisjäänti.

Miten osteoporoosia tutkitaan?

Osteoporoosia tutkitaan luuntiheysmittauksella. Luotettavin ja tarkin menetelmä tällä hetkellä on luuntiheysmittaus niin sanotulla DEXA-menetelmällä, joka perustuu matalaenergisen röntgensäteen käyttöön. Uusien tiheysmittareiden mittausajat ovat hyvin lyhyet (1-6 minuuttia) ja sädeannos entistä pienempi. Esivalmisteluja mittaukseen ei tarvita. Mittaustulokset voidaan analysoida odottaessa, jolloin selviää heti mahdollinen jatkohoidon tarve.

Tämän lisäksi laboratoriokokeilla voidaan selvittää jo todetun osteoporoosin syitä ja seurata hoidon tehoa.

Miten osteoporoosia voidaan ehkäistä ja hoitaa?

Ehkäisyn perustana ovat riittävä kalsiumin ja D-vitamiinin saanti, säännöllinen luustoa rasittava liikunta ja tupakoinnin välttäminen. Osteoporoosiin on saatavilla myös tehokkaita lääkkeitä, joilla voidaan vaikuttaa luuston kuntoon. Fysioterapiaa käytetään sekä osteoporoosin ehkäisyssä että kuntoutuksessa.

Ajanvaraus

Varaa aika sisätautilääkärille soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838 tai nettiajanvarauksen kautta.

Maksuvaihtoehdot

Tutustu kattaviin maksuvaihtoehtoihimme, mm. korottomaan Aava-tiliin.

Asiantuntijat

Näytä Aavan asiantuntijat, jotka tarjoavat tätä palvelua.

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa