Varhaisraskauden ultraäänitutkimus

Mikäli erityisiä vaivoja tai huolta ei ole, on suomalaisessa äitiysneuvolassa ensimmäinen ultraääni viimeistään ensimmäisen kunnallisen sikiöseulonnan yhteydessä raskausviikolla 11-13. 

Voinko hakeutua alkuraskauden ultraäänitutkimukseen jo aiemmin?

Kyllä voit, moni haluaa varmistaa raskauden normaaliuden ja elonmerkit jo aiemmin. Tällöin suosittelemme että varhaisraskauden ultraan kannattaa hakeutua esimerkiksi kun säännölliset kuukautiset ovat 3-4 viikkoa myöhässä. Sikiön elonmerkit (sydämen syke) nähdään normaalissa raskaudessa useimmiten jo raskausviikolla 6 (kuukautiset 2 viikkoa myöhässä), mutta viimeistään raskausviikolla 7-8 (kuukautisten ollessa 3-4 viikkoa myöhässä). Ultraan hakeutumista kannattaa tästä syystä usein siirtää hiukan eteenpäin, kovin aikaisin tehdyssä ultraäänitutkimuksessa löydös voi jäädä epäselväksi ja aiheuttaa näin turhaa huolta. Jos ennen ensimmäistä kunnallista sikiöseulaa ns. I-seulaa (H11-13) halutaan tehtäväksi yksi ultraääni, on suositeltavin ajankohta kuukautisten ollessa 4-5 viikkoa myöhässä (raskausviikko H8-9).

Milloin on syytä hakeutua alkuraskauden ultraäänitutkimukseen?

Alkuraskauden verinen vuoto, kivut tai epäily kohdunulkoisesta raskaudesta ovat selkeitä aiheita hakeutua tutkimukseen.

Jos raskaustesti on positiivinen, mutta on täysin epäselvää milloin raskaus on alkanut, kannattaa tilannearvioon ja raskaudenkeston määritykseen hakeutua pikimmiten.

Mitä ultraäänitukimuksella varmistetaan?

Ultraäänitutkimuksella varmistetaan raskauden sijainti ja sekä löydetään mahdolliset kaksos- ja muut monisikiöiset raskaudet. Ultraäänitutkimuksella varmistetaan myös raskaudenkesto.  

Epänormaalit raskaudet voidaan ultraäänellä tunnistaa. Tuulimunaraskaus  ("ovum abortivum") on tilanne, jossa alkionkehitys on pysähtynyt niin varhain, että ultraäänellä ei alkiota pystytä lainkaan erottamaan, raskauspussi on tyhjä tai sisältää pelkän rengasmaisen ruskuaispussin. Alkion kehitys voi myös pysähtyä myöhemmin ja tällöin ultraäänessä nähdään raskausviikkoja pienempi alkio, jossa sydämensykettä ei nähdä ("missed abortion", "abortus inhibitus").

Jos ultraäänessä nähdään pieni alkio, mutta ei sydämensykettä, voidaan tilanne tarkistaa uudestaan 1–2 viikon kuluttua. Tutkimuksen tekevä lääkäri osaa arvioida seurannan ja toimenpiteiden tarpeen kussakin tilanteessa. Tarvittaessa tehdään lähete jatkohoitoon naistentautien poliklinikalle, jossa tilanne vielä uudestaan arvioidaan.

Kaikki varhaisraskauden ultraäänitutkimukset eivät ole kelakorvattavia, joten niistä ei saa Kelan suorakorvausta. Korvausta voi hakea Kelasta jälkikäteen.

Minne varhaisraskauden ultraääneen voi hakeutua?

Kaikki Aavan gynekologit tekevät vastaanotoillaan alkuraskauden ultraäänitutkimuksia. Aavassa raskauden seurannan erikoisosaajat löydät Aava Raskausklinikalta.

Ajanvaraus

Varaa aika Aava Raskausklinikan gynekologille tai perinatologille tai Aavan gynekologille soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838 tai nettiajanvarauksen kautta.

Maksuvaihtoehdot

Tutustu kattaviin maksuvaihtoehtoihimme, mm. korottomaan Aava-tiliin.

Hinnasto

Varhaisraskauden ultraäänitutkimus sisältäen gynekologin käyntimaksun enintään 20 min mukaan
alk.
216.00 €
Alkuraskauden seurantakäynti ultraäänitutkimuksineen
alk.
269.00 €

Asiantuntijat

Näytä Aavan asiantuntijat, jotka tarjoavat tätä palvelua.

Kysy lisää

Kiireellisissä asioissa otathan yhteyttä puhelimitse.

Ensisijainen yhteydenottotapa