Lapsivedenmeno

Lapsivettä voi tulla runsaasti tai tihkumalla vain pieniä määriä. Jos valkovuoto muuttuu kovin vetiseksi ja runsastuu, voi herätä epäily lapsivedenmenosta. Asia on helppo todeta ammattilaisen tekemällä testillä.

Mitä tarkoittaa lapsivedenmeno?

Lapsivedenmenosta puhutaan silloin, kun sikiökalvoihin tulee reikä eli ne puhkeavat ja lapsivettä alkaa valua emättimeen. Sikiökalvot voivat puhjeta missä vaiheessa raskautta vain, mutta yleensä puhkeaminen tapahtuu vasta synnytyksen lähestyessä.

Ennenaikainen lapsivedenmeno

Jos lapsivettä alkaa tulla ennen raskausviikkoja 37, puhutaan ennenaikaisesta lapsivedenmenosta.

Tilanne edellyttää aina synnytyssairaalassa annettavaa antibioottihoitoa.

Lapsivedenmeno ja synnytys

Täysiaikaisissa raskauksissa lapsivedenmeno tapahtuu 10–12 %:lle synnyttäjistä ennen synnytyssupistusten alkamista. Näistä synnyttäjistä 60–80 %:lla synnytyssupistukset käynnistyvät spontaanisti 24–48 tunnin sisällä.

Loput synnytyksistä käynnistetään viimeistään vuorokauden kuluttua lapsivedenmenosta.

Lapsivesi tihkuu – mistä tietää, onko lapsivesi mennyt?

Lapsivedenmeno tai veden tihkuminen on helppo todeta testillä, joka kertoo vain lapsivedessä olevien proteiinien esiintymisestä emättimessä. Testin tulkinta ja mahdolliset jatkotoimet edellyttävät asiaan perehtyneisyyttä, joten testejä tekevät vain asiaan perehtyneet ammattilaiset.

Lapsivettä voi tulla runsaasti tai tihkumalla vain pieniä määriä. Jos valkovuoto muuttuu kovin vetiseksi ja runsastuu, voi herätä epäily lapsivedenmenosta. Alkuun kotona voi laittaa alushousuihin terveyssiteen ja seurata, kastuuko side.

Mitä tehdä, jos lapsivesi menee?

Jos epäilet lapsivedenmenoa, voit ottaa yhteyttä Aava Raskausklinikkaan, josta aika järjestyy sinulle nopeasti. Ajan voi varata joko kätilölle tai lääkärille.

Raskausklinikan kätilö voi tehdä lapsivesitestin ja tarkistaa samalla sikiön sykkeen. Raskausklinikan kätilöt työskentelevät tiiviissä yhteistyössä lääkäreiden kanssa, joita he konsultoivat tarpeen vaatiessa.

Jos lapsiveden meno todetaan Aava Raskausklinikalla, saat asianmukaisen jatkohoito- ja seurantaohjauksen ja jatkohoito järjestyy synnytyssairaalassa.

Ajanvaraus

Voit varata ajan nettiajanvarauksestamme tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 380 3838 Aava Raskausklinikan lääkärille. Kätilön aika on varattavissa puhelimitse arkisin 050 414 6704.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri, Dos, LT Leena Rahkonen.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Tinnitus.,Profile,Of,Sick,Female,Middle,Aged,Blonde,Woman,Having/ Tinnitus on ikävä vaiva, joka voi haitata työntekoa
Tinnitus on tavallinen vaiva, joka voi joskus muuttua elämää häiritseväksi. Silloin se saattaa vaikuttaa työntekoon. Työterveyteen kannattaa hakeutua, jos tinnitus aiheuttaa huolta tai siihen liittyy muita oireita, kuten korvan kipua tai lukkoisuutta, kuulon heikkenemistä tai huimausta.
Lue lisää
Jari Inhimillisyys ja yhteisön voima auttaa niin yritystä kuin Atlantin yli soutajaa
Aavan inspiroiva Resurssi vai ihminen -aamupalakiertue rantautui 27.11. Tampereelle. Tilaisuudessa kuultiin johtamisen asiantuntija Paula Kilpistä, työterveyslääkäri Eira Roosia sekä valtamerisoutaja Jari Saariota. 
Lue lisää
Aava Prinsiipit organisaation hyvinvointiin
Usein esihenkilö kuulee työntekijän jaksamisen ongelmista siinä vaiheessa, kun tämä on saanut kolme viikkoa sairauslomaa. Mitä johtaja voi tehdä saadakseen työntekijät, tiimit ja koko organisaation voimaan aidosti hyvin?
Lue lisää