Synnytyksen käynnistymisen ja syntymäpainon arviokäynti

Synnytyksen luonnollista käynnistymistä voidaan yrittää edistää. Näin synnyttäjän ja sikiön hyvinvointi voidaan varmistaa ja samalla auttaa synnyttäjää valmistautumaan tulevaan.

Suomalaisista naisista yli 90 % tavoittelee normaalia alatiesynnytyksen käynnistymistä ja vain noin 7–8 % lapsista syntyy suunnitellusti keisarileikkauksella. Osa synnytyksistä, nykyisin jo joka kolmas synnytys, joudutaan käynnistämään joko sikiöstä tai äidistä johtuvista syistä.

Spontaani käynnistyminen on aina käynnistystä toivottavampi.

Synnytyksen luonnollisen käynnistymisen edistäminen

Synnytyksen luonnollista käynnistymistä voidaan yrittää edistää. Synnyttäjän henkisten voimavarojen vahvistaminen ja sikiön hyvinvoinnin varmistaminen auttaa synnyttäjää parhaiten valmistautumaan tulevaan.

Mikäli synnytyksen käynnistymiseen liittyy jännitystä tai pelkoa, Aavan raskausklinikalla voidaan järjestään yksilöllinen seuranta loppuraskauteen. Siten varmistutaan sekä sikiön että äidin hyvinvoinnista ja vahvistetaan äidin voimavaroja tulevaan synnytykseen.

Miten synnytyksen käynnistymistä edistetään?

Raskauden seurantakäynnillä, noin raskausviikoilla 39–41, lääkäri arvioi kohdunkaulakanavan kypsymisen eli onko kohdunkaulakanava jo avautumassa, lyhentynyt ja pehmentynyt.

Äidin jo toivoessa synnytyksen käynnistymistä lääkäri voi tarvittaessa irrotella kalvoja, jonka tarkoituksena on stimuloida omien synnytyshormonien tuotantoa. Tällä tavoitellaan synnytyksen luonnollista spontaanin käynnistymisen edistämistä.

Kalvojen irrottelun seurauksena erittyvät hormonit lisäävät kohdun supistelua ja kohdunsuun kypsymistä. Kalvojen irrottelu (membrane sweeping) on turvallista, kun sen tekee asian osaava ja raskauksien ja synnytysten hoitoon perehtynyt lääkäri.

Syntymäpainon arviointi

Lääkäri tarkistaa ultraäänitutkimuksella sikiön asennon, tarjonnan ja tekee sikiön painoarvion. Äidin lantion koko huomioidaan aina ja arvioidaan, onko vauvalla arvioidun koon mukaan riittävästi tilaa syntyä.

Ultraäänitutkimuksessa arvioidaan myös lapsivedenmäärä ja istukan toiminta. Mikäli tutkimuksissa todetaan poikkeavaa, lääkäri tekee lähetteen tarvittaessa jopa päivystyksellisesti, synnytyssairaalan synnytysvastaanotolle.

Ajanvaraus

Voit varata ajan nettiajanvarauksestamme Aava Raskausklinikan erityisosaajalle tai puhelimitse asiakaspalvelustamme 010 380 3838.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri, Dos, LT Leena Rahkonen.

FacebookTwitterLinkedIn