Lääkkeellinen raskaudenkeskeytys

Aavassa tehdään lääkkeellisesti raskaudenkeskeytyksiä raskausviikkoon 9 asti. Hoitopolulla mukana olevat gynekologit ja hoitajat pitävät huolen, että raskaudenkeskeytystä toivova tulee kuulluksi ja saa rauhallisen,arvostavan ja yksilöllisen kohtaamisen.

Raskaudenkeskeytys eli abortti, sen perusteet ja toteutus on Suomessa säädetty lailla. Raskaudenkeskeytys tarkoittaa raskaana olevan pyynnöstä tehtävää raskauden päättämistä.

Raskaudenkeskeytyslaki korostaa naisen itsemääräämisoikeutta, eikä H12+0 asti tarvita erillisiä perusteita raskauden keskeyttämiseksi.

Aava Kampissa tehdään raskauden keskeytyksiä lääkkeellisesti raskausviikkoon 9 (H9+0) asti, mikäli sille ei nähdä terveydellistä estettä. Suomessa raskaudenkeskeytyksistä 96 % tehdään nykyisin lääkkeellisesti.

Miten lääkkeellinen abortti tehdään?

Lääkkeellinen raskauden keskeytys toteutetaan kahdella eri lääkkeellä.  Toinen lääkkeistä estää raskautta ylläpitävän hormonin vaikutuksen kohdussa sekä pehmentää kohdunkaulakanavaa ja toinen lääkkeistä aiheuttaa kohdun supistelua ja hyytymäistä verenvuotoa.

Lääkkeiden ottamisen jälkeen raskaudenkeskeytystä ei voi enää perua, sillä otetut lääkkeet voivat aiheuttaa sikiölle vaurioita.

Gynekologin vastaanotto

Raskauden keskeytys Aavassa alkaa gynekologin vastaanotolta, jossa lääkäri varmistaa raskauden keston ja sijainnin ultraäänitutkimuksella sekä täyttää keskeytyslain edellyttämät asiapaperit yhdessä sinun kanssa. Tarvittaessa lääkäri ohjelmoi laboratoriotutkimukset.

Gynekologi käy läpi Aavan raskauden keskeytyksen hoitopolun kanssasi tai tarvittaessa ohjaa sinut julkisen terveydenhuollon puolelle, mikäli siihen on perusteltu syy. Lääkäri ohjelmoi keskeytyksen aikataulun, kirjoittaa sairauslomatodistuksen sekä tarvittavat reseptit jälkihoitoa varten. Lisäksi suunnitellaan raskauden keskeyttämisen jälkiseuranta ja tarvittaessa varataan jälkitarkastusaika.

Lääkkeiden ottaminen

Kun päätös raskauden keskeyttämisestä on selvä, saat keskeytyksen ensimmäisen lääkkeen Aavassa. Lääkkeiden ottamista varten sinulle varataan erillinen käyntiaika hoitajalle. Ensimmäinen lääke annetaan aina valvotusti. Seuraavat lääkkeet ohjeistetaan ottamaan kotona 24-48 tunnin päästä ensimmäisestä lääkkeestä.

Hoitaja, joskus lääkäri käy vielä läpi kotihoito-ohjeet kanssasi yksityiskohtaisesti. Hoitaja varmistaa, että olet saanut jälkitarkastusajan sekä sairauslomatodistuksen, jatkoehkäisy on suunniteltu ja olet tietoinen ehkäisyn aloituksesta. Lopuksi yhdessä hoitajan kanssa sovitte vointisoittoajan.

Raskauden keskeytyksen edellytykset

Aavassa tehtävälle lääkkeelliselle raskauden keskeytykselle edellytyksiä ovat:

  • olet täysi-ikäinen
  • päätös asiasta on selkeä
  • ultraäänellä varmennettu raskaus on enintään raskausviikolla 9 (H9+0)
  • sinulla ei ole terveydellisiä esteitä raskauden keskeytykselle, kuten verenvuototaipumusta, vakavaa tai huonossa hoitotasapainossa olevaa perussairautta (esim. tyyppi I diabetes) tai allergiaa keskeytyksessä käytettäville lääkkeille.

Ajanvaraus

Raskauden lääkkeelliseen keskeytykseen varataan aika soittamalla suoraan Naisten Aavan puhelinnumeroon 050 414 6704.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Leena Rahkonen.

FacebookTwitterLinkedIn