FreeStyle Libre -sokerimittaus diabeetikoille

FreeStyle Libre -sokerimittausjärjestelmän avulla saat kokonaiskuvan glukoosiarvojesi muuttumisesta päivän ja yön aikana. Laite on tärkeä apu diabeteksen hoidossa. Aavasta saat apua laitteen käytössä ja halutessasi myös voit hankkia omakustanteisesti Libre-mittarin diabeteshoitajalta. 

Kenelle Libre-sokerimittausta suositellaan?

Suosittelemme FreeStyle Libreä jatkuvaan käyttöön kaikille tyypin 1 diabeetikoille. Se auttaa hoitotasapainon saavuttamisessa ja suojaa käyttäjäänsä oikein käytettynä sekä liian matalilta että liian korkeilta glukoosiarvoilta.

Tyypin 2 diabeetikoille sekä raskausajan diabeetikoille suosittelemme Libreä harkinnanvaraisesti joko jatkuvaan käyttöön tai tilapäiseen käyttöön. Tyypin 2 diabeetikoilla Libre voi sopia jatkuvaan käyttöön esimerkiksi silloin, jos sinulla on liian matalaa sokeria aiheuttava lääkitys ja turvallisuuskriittinen työ (esimerkiksi liikenneammatit). Tilapäisessä käytössä Libreä voidaan hyödyntää hoidon tehostamisen arvioinnissa.

Libren sijaan tyypin 2 diabeetikot sekä raskausajan diabeetikot voivat käyttää manuaalista verensokerin mittausta. Myös tyypin 1 diabeetikot voivat täydentää verensokerin mittausta manuaalisella verensokerimittauksella.

Miten FreeStyle Libre toimii?

FreeStyle Libren käyttöön tarvitset sensorin ja lukijalaitteen. Lukijalaitteen tilalla tai rinnalla voit käyttää myös älypuhelinta (sovellus toimii Android-puhelimissa sekä uusimmissa IPhone-puhelimissa). 

FreeStyle Libre -sensori sijoitetaan olkavarteen. Sensori on noin 2 cm halkaisijaltaan ja se liimautuu ihoon tarran avulla. Sensorin sisällä oleva ohut lanka uppoaa asennuksessa kivuttomasti ihon sisälle.

Heilauttamalla lukijaa sensorin lähellä, näet heti glukoosiarvon, viimeisen kahdeksan tunnin käyrän sekä nuolen, joka osoittaa, mihin suuntaan verensokeriarvosi ovat kehittymässä.

Uudempi FreeStyle Libre 2 -sensori mahdollistaa lisäksi hälytyksen sekä matalien että korkeiden glukoosiarvojen kohdalla. Hälytys toimii täten niin sanottuna herätyskellona mahdolliseen yöllä ilmaantuvaan matalaan verensokeriin liittyen. Toisaalta aterian jälkeinen mahdollinen korkea verensokeri ei jää huomaamatta hälytystoiminnan ansiosta. Myös Libre 2 -sensoria voit skannata puhelimella tai Libre 2 -lukijalla.

Sensori tulee vaihtaa kahden viikon välein, jolloin sensorin muisti täyttyy.

Miten Libre otetaan käyttöön?

FreeStyle Libren käytön aloitus tapahtuu diabeteshoitajan 60 minuutin pituisella vastaanottokäynnillä. 

Diabeteshoitaja asentaa vastaanotolla ensimmäisen sensorin olkavarteesi ja opastaa, miten Libre-lukijalaitetta luetaan ja käytetään. 

Tämän lisäksi sovitte yhdessä seurantakäynneistä. Varaathan seurantakäynnille aina 30-45 minuutin ajan. 

Voiko Libre-mittarin ostaa Aavasta?

Jos sinulla on hoitosuhde Aavaan (esimerkiksi lääkäri, hoitaja, raskausklinikka), voit hankkia Libre-mittauslaitteen myös Aavasta. Laitteen hinta on 85 €. Sensoreita voit ostaa Aava Kampin hoitajilta. Sensorien hinta on 80 €/kpl. Mittauslaite ja sensorit eivät ole Kela-korvattavia.

Libre-mittauslaitteen voit saada joissain tapauksissa myös julkisesta terveydenhuollosta.

Huom! Kampin toimipisteessä FreeStyle Libre on saatavilla yli 16-vuotiaille ja Turun toimipisteessä yli 18-vuotiaille diabetespotilaille.

Ajanvaraus

Varaa ensin aika Aavan lääkärin vastaanotolle ja sitten lääkärin lähetteellä diabeteshoitajalle. Voit varata ajat Aavan nettiajanvarauksesta tai asiakaspalvelusta 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
epävakaa-persoonallisuus

Epävakaa persoonallisuushäiriö aiheuttaa kärsimystä ja heikentää toimintakykyä

Epävakaa persoonallisuushäiriö ilmenee mielialan ja tunnetilojen sekä käyttäytymisen haitallisena epävakaisuutena, joka vaikuttaa omaan toimintaan ja vuorovaikutukseen muiden kanssa. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo häiriön synnystä, erityispiirteistä sekä hyvän hoidon tärkeydestä. Yli puolella oireet lievittyvät viidessä vuodessa niin, etteivät diagnostiset kriteerit enää täyty.
Lue lisää
mielenterveys-aava

Kaksisuuntainen mielialahäiriö on monimuotoinen sairaus – tunnista oireet

Kaksisuuntainen mielialahäiriö sisältää vaihtelevasti masennus- sekä vauhdikkaita mania- tai hypomaniajaksoja. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo, millaisia ongelmia oireilusta voi seurata. Hoidon kulmakivi ovat mielialaa tasaavat lääkkeet, mutta myös elintavoilla on voinnille merkitystä.
Lue lisää
Vastuullisuustyö_Aava

Miten tärkeää on liiketoiminnan eettisyys tai asiakkaan kohtelu? – Vastaa Aavan vastuullisuuden olennaisuusanalyysiin

Aavassa on aloitettu vastuullisuuden kehitysohjelma. Sen ensimmäisenä vaiheena on olennaisuusanalyysi, jolla selvitämme, mitkä vastuullisuuden osa-alueet ovat toiminnassamme kaikkein tärkeimpiä.
Lue lisää