FreeStyle Libre -sokerimittaus diabeetikoille

FreeStyle Libre -sokerimittausjärjestelmän avulla saat kokonaiskuvan glukoosiarvojesi muuttumisesta päivän ja yön aikana. Laite on tärkeä apu diabeteksen hoidossa. Aavasta saat apua laitteen käytössä ja halutessasi myös voit hankkia omakustanteisesti Libre-mittarin diabeteshoitajalta. 

Kenelle Libre-sokerimittausta suositellaan?

Suosittelemme FreeStyle Libreä jatkuvaan käyttöön kaikille tyypin 1 diabeetikoille. Se auttaa hoitotasapainon saavuttamisessa ja suojaa käyttäjäänsä oikein käytettynä sekä liian matalilta että liian korkeilta glukoosiarvoilta.

Tyypin 2 diabeetikoille sekä raskausajan diabeetikoille suosittelemme Libreä harkinnanvaraisesti joko jatkuvaan käyttöön tai tilapäiseen käyttöön. Tyypin 2 diabeetikoilla Libre voi sopia jatkuvaan käyttöön esimerkiksi silloin, jos sinulla on liian matalaa sokeria aiheuttava lääkitys ja turvallisuuskriittinen työ (esimerkiksi liikenneammatit). Tilapäisessä käytössä Libreä voidaan hyödyntää hoidon tehostamisen arvioinnissa.

Libren sijaan tyypin 2 diabeetikot sekä raskausajan diabeetikot voivat käyttää manuaalista verensokerin mittausta. Myös tyypin 1 diabeetikot voivat täydentää verensokerin mittausta manuaalisella verensokerimittauksella.

Miten FreeStyle Libre toimii?

FreeStyle Libren käyttöön tarvitset sensorin ja lukijalaitteen. Lukijalaitteen tilalla tai rinnalla voit käyttää myös älypuhelinta (sovellus toimii Android-puhelimissa sekä uusimmissa IPhone-puhelimissa). 

FreeStyle Libre -sensori sijoitetaan olkavarteen. Sensori on noin 2 cm halkaisijaltaan ja se liimautuu ihoon tarran avulla. Sensorin sisällä oleva ohut lanka uppoaa asennuksessa kivuttomasti ihon sisälle.

Heilauttamalla lukijaa sensorin lähellä, näet heti glukoosiarvon, viimeisen kahdeksan tunnin käyrän sekä nuolen, joka osoittaa, mihin suuntaan verensokeriarvosi ovat kehittymässä.

Uudempi FreeStyle Libre 2 -sensori mahdollistaa lisäksi hälytyksen sekä matalien että korkeiden glukoosiarvojen kohdalla. Hälytys toimii täten niin sanottuna herätyskellona mahdolliseen yöllä ilmaantuvaan matalaan verensokeriin liittyen. Toisaalta aterian jälkeinen mahdollinen korkea verensokeri ei jää huomaamatta hälytystoiminnan ansiosta. Myös Libre 2 -sensoria voit skannata puhelimella tai Libre 2 -lukijalla.

Sensori tulee vaihtaa kahden viikon välein, jolloin sensorin muisti täyttyy.

Miten Libre otetaan käyttöön?

FreeStyle Libren käytön aloitus tapahtuu diabeteshoitajan 60 minuutin pituisella vastaanottokäynnillä. 

Diabeteshoitaja asentaa vastaanotolla ensimmäisen sensorin olkavarteesi ja opastaa, miten Libre-lukijalaitetta luetaan ja käytetään. 

Tämän lisäksi sovitte yhdessä seurantakäynneistä. Varaathan seurantakäynnille aina 30-45 minuutin ajan. 

Voiko Libre-mittarin ostaa Aavasta?

Jos sinulla on hoitosuhde Aavaan (esimerkiksi lääkäri, hoitaja, raskausklinikka), voit hankkia Libre-mittauslaitteen myös Aavasta. Laitteen hinta on 85 €. Sensoreita voit ostaa Aava Kampin hoitajilta. Sensorien hinta on 80 €/kpl. Mittauslaite ja sensorit eivät ole Kela-korvattavia.

Libre-mittauslaitteen voit saada joissain tapauksissa myös julkisesta terveydenhuollosta.

Huom! Kampin toimipisteessä FreeStyle Libre on saatavilla yli 16-vuotiaille ja Turun toimipisteessä yli 18-vuotiaille diabetespotilaille.

Ajanvaraus

Varaa ensin aika Aavan lääkärin vastaanotolle ja sitten lääkärin lähetteellä diabeteshoitajalle. Voit varata ajat Aavan nettiajanvarauksesta tai asiakaspalvelusta 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Työterveys

Aava Hämeenlinnan työterveystoiminta kasvaa liiketoimintakaupan myötä

Aava vahvistaa toimintaansa työterveyspalveluiden tuottajana Hämeenlinnassa liiketoimintakaupan myötä. Finla Työterveys Oy myy Hämeenlinnan työterveysliiketoiminnan Lääkärikeskus Aavalle.
Lue lisää
d-vitamiinia

D-vitamiini – paljonko on tarpeeksi?

D-vitamiini on elimistölle välttämätön vitamiini, josta suomalaisilla on talvikuukausina puutetta. Tilanne on helppo korjata D-vitamiinilisällä, mutta todellinen tarve selviää vain D-vitamiinitasojen mittauksella. Sisätautien erikoislääkäri Ari Aimolahti kertoo, milloin mittaus on syytä tehdä ja millaisia oireita D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa.
Lue lisää
Mononukleoosi

Mononukleoosi eli pusutauti – kaikki saavat tartunnan, mutta vain osa oirehtii

Mononukleoosi on pääasiassa pikkulasten, teinien ja nuorten aikuisten tauti. Sen tarttuminen tapahtuu ennen kaikkea syljen välityksellä, useimmiten suutelemalla. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jarkko Korpi kertoo, millaisia pusutaudin oireet ovat ja mitä erityispiirteitä sairauteen liittyy.
Lue lisää