Poskiontelotulehdus
Poskiontelotulehdus on yleinen ja usein flunssan seurauksena kehittyvä vaiva. Monesti se paranee itsestään. Jos oireet pitkittyvät tai pahenevat, on syytä mennä lääkäriin. Tarvittaessa poskiontelotulehdusta voidaan hoitaa lääkkeillä, poskiontelopunktiolla tai hyvin hankalissa tapauksissa poskionteloleikkauksella.
- Mikä on poskiontelotulehdus?
- Sivu(poski)ontelotulehduksen oireet
- Poskiontelotulehduksen kesto
- Poskiontelotulehduksen tarttuminen
- Poskiontelotulehduksen kotihoito
- Milloin lääkäriin?
- Poskiontelotulehduksen lääkehoito
- Poskiontelopunktio ja poskionteloleikkaus
- Poskiontelotulehduksen ehkäisy
- Ajanvaraus Aavaan
Mikä on poskiontelotulehdus?
Poskiontelo on yksi nenän sivuonteloista, joita ovat poski-, otsa- ja kitaontelot sekä seulalokerostot. Poskionteloiden tehtävänä on muun muassa kostuttaa ja suodattaa hengitysilmaa.
Yhdessä tai useammassa ontelossa alkaneen tulehduksen aiheuttajana voivat olla
- virukset
- bakteerit
- virusten ja bakteerien sekainfektiot
- sienet
- allerginen reaktio
- vamma
- kasvain
- vierasesine
- sädehoitoreaktio
Tulehduksen syyksi voi paljastua myös hammasjuuritulehdus. Silloin oireet ovat usein toispuoleisia, suussa voi maistua pahalta ja myös nenässä tuntua ikävä haju.
Sivu(poski)ontelotulehduksen oireet
Poskiontelotulehduksen oireet voivat vaihdella lievistä vakaviin riippuen tulehduksen luonteesta ja kestosta. Virusflunssassa ja bakteerien aiheuttamassa tulehduksessa oireet ja löydökset ovat alkuvaiheessa hyvin samankaltaisia. Yleisimmät oireet ovat:
- Päänsärky ja paineen tunne: Erityisesti otsan, poskipäiden ja silmien takana tuntuva kipu on tyypillistä. Kipu pahenee usein eteenpäin kumartuessa.
- Nenän tukkoisuus ja limaneritys: Nenän tukkoisuus ja paksun liman valuminen ovat yleisiä oireita. Lima eli kansankielellä räkä on usein väriltään vihreää. Joskus räkä voi olla veristäkin. Verinen räkä johtuu siitä, että tulehdus tai tukkoisuus on ärsyttänyt nenän limakalvoja. Se voi aiheuttaa pienten verisuonten rikkoutumisen ja johtaa vähäiseen verenvuotoon.
- Maku- ja hajuaistin heikkeneminen: Nenän tukkoisuus voi vaikuttaa hajuaistiin, mikä puolestaan voi heikentää makuaistia. Myös hengityksestä tai nenän eritteestä välittyvä epämiellyttävä haju voi vaikuttaa makuaistiin. Paha haju johtuu siitä, että tulehdus saattaa aiheuttaa märkäisen eritteen kertymistä poskionteloihin.
- Kuume ja väsymys: Rajussa poskiontelotulehduksessa voi nousta kuume ja kipukin voi olla kova.
Joskus poskiontelotulehdus voi olla toispuoleinen. Se tarkoittaa, että tulehdus rajoittuu vain toiseen poskionteloon, jolloin kipua ja paineen tunnetta on vain toisella puolella kasvoja. Toispuoleinen poskiontelotulehdus voi liittyä esimerkiksi hammasjuuritulehdukseen, joka on levinnyt poskionteloon. Tällöin hammaskipu liittyy usein asiaan.
Poskiontelotulehduksen kesto
Poskiontelotulehduksen kesto vaihtelee riippuen siitä, onko kyseessä akuutti vai krooninen tulehdus.
- Akuutti eli äkillinen poskiontelotulehdus kestää yleensä noin 2-3 viikkoa. Useimmissa tapauksissa oireet alkavat lievittyä ensimmäisen viikon jälkeen, ja suurin osa tulehduksista paranee itsestään tämän ajan kuluessa.
- Krooninen eli pitkittynyt poskiontelotulehdus kestää yli 12 viikkoa ja voi vaatia pitkäaikaista hoitoa.
Pitkittynyt poskiontelotulehdus eroaa äkillisestä siinä, että sen oireet ovat lievemmät – sitä voi esiintyä ilman selkeää nuhaa tai flunssaa. Ainoa oire saattaa olla esimerkiksi pitkittynyt nenän tukkoisuus ja lisääntynyt limaisuus tai pitkäaikainen yskä.
Poskiontelotulehduksen pitkittymiselle altistavia tekijöitä ovat
- tiheästi toistuvat flunssat
- allergiat ja astma
- nenän rakenne: ahtautuneet sivuonteloiden ilmastointikanavat ja muut poikkeavat rakenteet nenässä
- nenäpolyypit
- sisäilmaongelmat
Joskus pitkittynyt tai raju poskiontelotulehdus voi johtaa siihen, että muutkin sivuontelot tulehtuvat. Tällöin käytetään poskiontelotulehduksen sijaan nimikettä useamman nenän sivuontelon tulehdus. Puhekielessä nenän sivuontelotulehdus ja poskiontelotulehdus tarkoittavat käytännössä samaa asiaa.
Poskiontelotulehduksen tarttuminen
Poskiontelotulehdus itsessään ei ole tarttuva tauti, mutta se voi kehittyä flunssan tai ylähengitystieinfektion seurauksena. Näiden taustalla olevat virukset tai bakteerit voivat tarttua ihmisestä toiseen. Hyvällä käsihygienialla tartuntoja voidaan ehkäistä.
Poskiontelotulehduksen kotihoito
Lievä poskiontelotulehdus voi parantua itsestään. Oireita voi lievittää seuraavilla itsehoitokeinoilla:
- Nenän huuhtelu keittosuolaliuoksella: Nenäkannun avulla tehtävä huuhtelu auttaa pitämään nenän limakalvot kosteina ja avaa tukkeutuneita poskionteloita.
- Höyryhengitys: Höyry auttaa ohentamaan limaa ja lievittämään tukkoisuutta. Voit käyttää höyryhengityksessä esimerkiksi eukalyptusöljyä.
- Nenäsumutteet: Paikalliset nenäsumutteet voivat auttaa vähentämään limakalvojen turvotusta ja helpottamaan hengittämistä.
Kevyt liikunta on toipilasaikana sallittua ja se voi olla jopa hyödyllistä, mutta on tärkeää kuunnella omaa kehoa. Liikuntaa kannattaa välttää, jos vointi on heikko, oireet pahenevat tai jos tulehdukseen liittyy kuumetta.
Milloin lääkäriin?
Lääkärille kannattaa varata aika, jos
- poskiontelotulehduksen oireet ovat rajut ja sinulla on kuumetta ja kipua.
- poskiontelotulehdus ei mene ohi parissa viikossa, flunssaoireet jatkuvat tai poskiontelotulehdukset toistuvat usein.
Lääkäri toteaa poskiontelotulehduksen oireiden ja limakalvomuutosten perusteella. Verikokeet, kuten CRP (C-reaktiivinen proteiini) -tutkimus, eivät ole yleensä välttämättömiä poskiontelotulehduksen diagnosoinnissa. Niitä voidaan kuitenkin käyttää, jos oireet viittaavat vakavaan tai pitkittyneeseen infektioon.
Poskiontelotulehduksen lääkehoito
Poskiontelotulehdusta hoidetaan ensisijaisesti limakalvon turvotusta ja tulehdusta rauhoittavalla lääkityksellä. Näitä lääkkeitä ovat kortisoninenäsuihke ja limakalvoja supistavat eli nenää avaavat lääkkeet, jotka helpottavat oloa. Kipua ja kuumetta voidaan lievittää tulehduskipulääkkeillä.
Aiemmin poskiontelontulehdusta hoidettiin usein antibiooteilla, mutta nykyään niitä suositellaan harkittavaksi vasta, kun oireet ovat kestäneet kymmenen päivää, tai ne ovat hyvin voimakkaita. Virukseen antibiootit eivät tehoa. Pitkittyessään virustauti voi kuitenkin edetä bakteeritaudiksi, jolloin antibioottihoito on aiheellista.
Poskiontelopunktio ja poskionteloleikkaus
Pitkittyneessä tilanteessa poskiontelopunktio voi helpottaa oireita. Toimenpiteessä poskionteloista poistetaan tulehduseritettä, kuten märkää tai limaa, neulahuuhtelun avulla. Ennen punktiota nenän seinämä poskiontelon ja nenän välissä puudutetaan, joten toimenpide ei ole kivulias.
Poskionteloleikkausta harkitaan, jos
- poskiontelotulehdus kestää yli kolme kuukautta
- lähes jokainen flunssa äityy poskiontelotulehdukseksi, poskiontelotulehduksia on vuodessa vähintään kolme tai neljä, niistä seuraa toistuvia antibioottikuureja ja usein useamman viikon sairausloma.
Sivuonteloiden tähystysleikkauksessa (Functional Endoscopic Sinus Surgery, FESS) tavoitteena on avartaa ahtautuneita nenän sivuonteloiden kanavia tai poistaa mahdollinen kasvain/muutos. Joitain sivuonteloiden sairauksia, kuten lentojen tai infektioiden yhteydessä ilmaantuvia poskien ja/tai otsan paineoireita, voidaan hoitaa myös pallolaajennuksella.
Poskiontelotulehduksen ehkäisy
Poskiontelotulehduksen ennaltaehkäisyssä on tärkeää huolehtia nenän ja poskionteloiden hyvästä ilmankierrosta. Nämä konstit voivat auttaa ehkäisemään tulehduksen kehittymistä:
- Vältä kylmettymistä ja huolehdi käsihygieniasta. Flunssan välttäminen on tärkeää, sillä poskiontelotulehdus kehittyy usein virusflunssan seurauksena.
- Huolehdi nenän limakalvojen kosteudesta. Apteekista on saatavilla runsaasti erilaisia nenän kostutukseen tarkoitettuja öljymäisiä tai vesipohjaisia valmisteita.
- Nenän huuhtelu keittosuolaliuoksella flunssien yhteydessä.
- Tupakoinnin lopettaminen. Tupakointi ärsyttää nenän ja poskionteloiden limakalvoja, mikä altistaa tulehduksille.
- Riittävä nesteytys. Juo riittävästi vettä, jotta limakalvot pysyvät kosteina ja lima pysyy juoksevana.
Ajanvaraus Aavaan
Jos poskiontelotulehduksen oireet ovat rajut, se ei mene ohi parissa viikossa, flunssaoireet jatkuvat tai poskiontelotulehdukset toistuvat usein, varaa aika lääkärille internetajanvarauksestamme tai Aavan asiakaspalvelusta 010 380 3838. Poskiontelotulehdusta hoitavat yleislääkärit sekä korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärit.
Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jarkko Korpi. Tekstin tuottamisessa on käytetty apuna tekoälyä.