Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS)

Jos vatsaasi turvottaa tämän tästä tai suolen toiminta vaihtelee ripulista ummetukseen, saatat kärsiä ärtyvän suolen oireyhtymästä. Jos oireet ovat uusia tai haittaavat arkea, hae apua gastroenterologian erikoislääkäriltä. Vaiva on kiusallinen, muttei onneksi vaarallinen.

Mikä on ärtyvän suolen oireyhtymä ja miten se oirehtii?

Ärtyvän suolen oireyhtymässä suolen toiminta on häiriintynyt, mutta suolesta ei löydy selkeää sairautta. Oireiden taustalla voi olla muuttunut suolen supistelutoiminta, suoliston muuttunut bakteerikanta tai suoliston aistinjärjestelmän herkistyminen.

Naisilla ärtyvän suolen oireyhtymä on yleisempi kuin miehillä. Vaiva on kiusallinen, muttei vaarallinen.

Ärtyvän suolen oireyhtymän tyypillisiä oireita ovat

  • vatsan turvotus
  • vaihtelevat ja voimakkaatkin vatsakivut
  • suolen toiminnan muutokset, kuten ripuli tai ummetus
  • ilmavaivat
  • tunne, ettei suoli tyhjene kunnolla

Ruokaileminen usein pahentaa oireita. Etenkin huonosti sulavat FODMAP-hiilihydraatit, joita on muun muassa sipulissa, kaalissa ja ksylitolituotteissa, aiheuttavat oireita. Joka kolmas saa oireita myös gluteenista, vaikkei sairasta keliakiaa. 

Ruoka-aineiden lisäksi kehon ei-tahdonalaisen hermoston toiminta liittyy vahvasti ärtyvään suoleen. Oletkin saattanut kokea stressin lisäävän ja vaikeuttavan oireilua. Meillä kaikilla on suolistossa runsas mikrobisto. Bakteerien lajijakauma on kuitenkin hyvin yksilöllinen, ja tietyt mikrobit lisäävät esimerkiksi suolikaasun tuotantoa muita enemmän.

Milloin lääkäriin ja mitä vastaanotolla tapahtuu?

Lääkärin puoleen kannattaa kääntyä, jos oireet ovat uusia tai ne haittaavat arkea. Hälyttäviä merkkejä ovat oireiluun liittyvä tahaton laihtuminen tai verinen uloste. Jos olet yli 50-vuotias, on suositeltavaa käydä gastroenterologin eli maha-suolikanavan sairauksien hoitoon perehtyneen erikoislääkärin arviossa.

Lääkärin vastaanotolla poissuljetaan oireilun taustalla olevat mahdolliset sairaudet, kuten kasvaimet, aineenvaihduntasairaudet, imeytymishäiriöt, mikrobien aiheuttamat sairaudet, tulehdukselliset suolistosairaudet ja divertikuloosi eli suolen umpipussitauti. Lisäksi selvitetään jatkotutkimusten tarve, kuten verikokeet, ulostenäytteet ja kolonoskopia eli paksusuolen tähystys. Tutkimuksia ei tarvitse pelätä, sillä Aavan kokeneet gastroenterologit tekevät kaikkensa, jotta ne sujuvat mahdollisimman vaivattomasti.

Miten ärtyvän suolen oireyhtymää voidaan hoitaa?

Hoito on erittäin yksilöllistä. Lähtökohtaisesti ärtyvän suolen oireyhtymää hoidetaan ruokavaliolla, elintapaohjauksella ja ravitsemusterapialla. Hoitoa voidaan tilanteen mukaan toteuttaa myös suolen bakteerikantaan vaikuttamalla tai suolen motorikkaan ja aistikynnykseen vaikuttavilla lääkkeillä. Parantavaa hoitoa ärtyvän suolen oireyhtymään ei ole, mutta osalla oireet helpottavat ajan myötä.

Omahoidossa olennaisinta ovat oireita vähentävät ruokavaliomuutokset. Jos jokin ruoka aiheuttaa sinulle oireita, sitä kannattaa välttää. Älä kuitenkaan vältä mitään ruoka-ainetta vain varmuuden vuoksi. Ei ole hyväksi, että ruokavalio “kapenee” liiaksi. Monta pientä ateriaa päivässä on usein parempi vaihtoehto kuin 1-2 raskasta ateriaa. Tarvittaessa ravitsemusterapeutti opastaa ruokavalion yksityiskohdissa.

Alkoholia on syytä välttää, sillä sekin usein lisää oireilua. Liikunnan lisäämisestä on monesti hyötyä.

Mitä mukaan lääkäriin?

Kun tulet gastroenterologin vastaanotolle, ota mukaan kaikkien aiemmin tehtyjen tutkimuksien tulokset ja varaa tarvittaessa tunnin aika. 

Ajanvaraus

Varaa aika gastroenterologin lähi- tai etävastaanotolle nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Ärtyvän suolen oireyhtymän ruokavalioasioissa varaa aika ravitsemusterapeutin lähi- tai etävastaanotolle nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Jari Koskenpato.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Max_x_Aava Poikkeuksellinen yhteistyö syntyi rohkeudesta – dokumenttisarja Max Senestä yhteistyössä Aavan kanssa
Lääkärikeskus Aava, rap-artisti Max Sene (Sexmane) ja Marmori Entertainment julkaisevat yhteistyössä Lucas Senen ohjaaman viisiosaisen dokumenttisarjan mielenterveydestä huolehtimisen normalisoimiseksi.
Lue lisää
petteri Onko henkilöstön hyvinvointi yrityksellenne strateginen asia?
Eri toimialojen yrityksillä on mietinnässä yhtenevät haasteet: Miten saamme pidettyä osaavat henkilöt ja mistä saamme rekrytoitua uusia? Entä miten henkilöstömme voisi paremmin ja olisi innostunut – myös työstään? Kokonaisuus edellyttää strategista lähestymistä, hyvinvointistrategiaa.
Lue lisää
Aava Edenneen Parkinsonin taudin hoitovalikoima laajenee – Uusi hoitomuoto käyttöön ensimmäisenä Suomessa Lääkärikeskus Aavassa
Ihonalainen levodopainfuusiohoito aloitettiin ensimmäisenä Suomessa Lääkärikeskus Aavassa 22.4.2024.
Lue lisää