Koronaviruksen antigeenitesti, pikatesti

Lääkärikeskus Aavassa tehdään koronaviruksen pika-antigeenitestausta (ArcDian mariPOC® COVID-19) useissa toimipisteissä. Testi voidaan ottaa itsenäisenä tutkimuksena tai osana pakettia, jolloin pika-antigeenitestin lisäksi otetaan PCR-testi. Testi osoittaa sairastaako henkilö koronavirusinfektiota parhaillaan.

Koronaviruksen antigeenitesti oireettomalle

Tarvitsetko koronatestin esimerkiksi matkustamista tai tilaisuutta varten? Varaa aika koronatestiin internetajanvarauksestamme. Et tarvitse lähetettä. Huomaathan, että oireettoman henkilön koronavirustestistä ei saa Kela-korvausta.

Koronatodistus negatiivisesta tuloksesta

Negatiivisen koronatestituloksen valmistuttua saat tekstiviestin, joka sisältää linkin todistuksen lataamiseksi. Vaihtoehtoisesti todistuksen voi käydä lataamassa tai tulostamassa Oma Aavasta. Todistus on ilmainen ja englanninkielinen.

Sähköinen koronatestitodistus sisältää:

 • asiakkaan nimen ja syntymäajan
 • testin lyhyen kuvauksen ja näytteenottotavan
 • testituloksen sekä tiedon toimipaikasta, jossa näyte on otettu
 • vastuuhenkilön nimen
 • tiedon testin suorituspaikasta sekä
 • passin numeron asiakkaan niin halutessa (asiakas kirjaa itse).

Mikäli sinulla ei ole pääsyä Oma Aavaan tai et halua tai pysty lataamaan todistusta itse, voit pyytää todistuksen paikan päältä toimipisteestä.

Aavan todistuksessa ei ole qr-koodia.

Huom, Asiakas on itse vastuussa siitä, että todistus sisältää kaikki tarvittavat tiedot. Mikäli todistuksessa automaattisesti olevat tiedot eivät riitä tarpeisiisi, otathan yhteyttä toimipisteeseen oikeanlaisen todistuksen saamiseksi. Mikäli olet esimerkiksi lentämässä, muistathan aina itse tarkistaa etukäteen lentoyhtiöstäsi vaadittavat todistustarpeet. Lue lisää: Lentomatkustajan koronatestaus

Koronaviruksen antigeenitesti oireiselle tai altistuneelle

Yleisimpiä koronaviruksen oireita ovat yskä, nuha, kuume, lihaskivut, väsymys, pahoinvointi, päänsärky sekä maku- ja hajuaistin heikkeneminen. Mikäli epäilet koronavirustartuntaa, arvio testauksen tarpeellisuudesta tehdään ensisijaisesti Aavan yleislääkärin tai oman työterveyslääkärisi etävastaanotolla. Kun lääkäri on haastatellut potilasta ja todennut tutkimuksen tarpeen, hän tekee sähköisen lähetteen koronatestiin sinulle sopivaan paikkaan. Voit varata tämän jälkeen ajan koronatestiin helposti internetajanvarauksestamme.

Potilas on kotona karanteenin kaltaisissa olosuhteissa sekä näytteenottoaikaa että testituloksia odottaessaan.

Ajanvaraus puhelimitse

Koronatestiajan voi varata kätevästi netistä itselle sopivasta toimipisteestä. Nettiajanvaraus vaatii vahvan tunnistautumisen eli pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Mikäli testattavalla ei ole näitä, ajan voi varata asiakaspalvelustamme 010 380 3838.

Missä antigeenitestejä tehdään?

 • Aava Järvenpää
 • Aava Kamppi, Helsinki
 • Aava Tapiola, Espoo
 • Aava Hyvinkää 
 • Aava Kerava
 • Aava Ratina, Tampere
 • Aava Turku Hansa
 • Aava Aviapolis, Vantaa

PCR-testi vai antigeenitesti?

Antigeenitesti soveltuu testiksi silloin, kun on oireita ja oireiden alkamisesta on alle viikko. Testi on luotettavin oireiden ensimmäisinä päivinä. Se ei ole yhtä herkkä kuin PCR-testi, mutta sen etuna on nopeus. Tuloksen saa nopeimmillaan jopa puolessa tunnissa.

Lähetteen kirjoittava lääkäri määrittää, mikä testeistä soveltuu tilanteeseesi paremmin. Sinun ei itse tarvitse osata pyytää tiettyä koronavirustestiä.

Jos olet tulossa testiin oireettomana, selvitäthän etukäteen tarvitsetko PCR-testin, antigeenitestin vai molemmat.

Antigeenitestiin valmistautuminen ja saapuminen

Kun asiakas on varannut ajan testaukseen, lähetämme valmistautumis- ja saapumisohjeet tekstiviestillä sekä meilitse.

Löydät yleiset saapumisohjeet sekä testauspaikkojen osoitteet ja ajo-ohjeet täältä.

Sovittua testausaikaa tulee noudattaa täsmällisesti, jotta testauspaikalle ei synny jonoa. Muistathan ottaa henkilötodistuksen mukaan näytteenottoon.

Antigeenitestin näyte otetaan samalla tavalla kuin koronavirustestin (PCR) näyte, eli näytteenottotikulla nenänielusta. Näytteenotto voi tuntua ikävältä, mutta on nopeasti ohi. 

Pika-antigeenitestin tulokset

Antigeenitesti valmistuu nopeimmillaan jopa puolessa tunnissa. Valmis tulos on nähtävillä Oma Aavassa.

Mikäli tuloksesi on positiivinen, Aavan asiantuntija ottaa sinuun yhteyttä ennakkoon sovitulla tavalla ja saat toiminta- ja kotihoito-ohjeet jatkoa varten. Mikäli haluat, että sairastettu tauti näkyy virallisessa koronatodistuksessa tai tarvitset eristyspäätöksen tartuntatautipäivärahaa varten, tulee sinulle tehdä myös PCR-testi.

Mikäli tuloksesi on negatiivinen, mutta tarvitset kotihoito-ohjeita tai jatkohoitosuunnitelman, sovi yhteydenottotapa hoitavan lääkärisi kanssa.

Negatiivisesta koronatestituloksesta saat myös tekstiviestin, joka sisältää linkin todistuksen lataamiseksi.

Antigeenitestin hinta ja maksaminen

 • Koronavirustestauksen (antigeeni) hinta Aavassa on oireiselle yksityisasiakkaalle Kela-korvauksen jälkeen 124 euroa (ovh 160 euroa). Kela-korvauksen (36 euroa) saa vain lääkärin lähetteen perusteella tehdystä testeistä.
 • Oireettoman koronavirustestin hinta sähköisellä koronatestitodistuksella on 139 euroa. Testistä ei saa Kela-korvausta. Mikäli tarvitset paperisen koronatestitodistuksen, hinta todistukselle on 23 euroa.
 • Pakettitutkimuksen (PCR-testi + antigeenitesti) hinta sähköisellä tai paperisella koronatestitodistuksella on 328 euroa, josta Kela-korvaus on 136 euroa. Kela-korvauksen saa vain lääkärin lähetteen perusteella tehdystä testeistä.

Huomaathan, että etävastaanotto tai puhelinaika, jossa lääkäri kertoo tuloksen ja tekee arvion sekä suunnitelman jatkohoidosta, on erikseen laskutettava vastaanotto. Testattavalle lähetetään lasku kotiin tutkimuksen jälkeen.

FacebookTwitterLinkedIn