

Virtsaamisongelmat ovat yleinen vaiva, josta ei kannata kärsiä turhaan. Virtsaamisoireiden taustalla on harvoin mitään vakavaa. Urologit ovat virtsaamisoireiden erityisasiantuntijoita. Voit varata ajan suoraan urologille tai kertoa virtsaamisoireista gynekologille, joka ohjaa sinut tarvittaessa urologiseen arvioon.
Normaali virtsaaminen on vaivatonta. Virtsarakon kuuluu tyhjentyä ilman ponnistelua ja virtsasuihkun olla esteetön.
Erilaiset virtsaamisen ongelmat ovat etenkin synnyttäneillä ja ikääntyvillä naisilla yleisiä.
Urologin vastaanotolle kannattaa hakeutua seuraavissa tapauksissa:
virtsaamiseen liittyy toistuvasti kipua tai kirvelyä
Naisten tyypillisimpiä virtsaamisvaivoja ovat virtsatietulehdukset, yliaktiivinen virtsarakko ja virtsankarkailu.
Virtsaamisongelmat liittyvät usein ikääntymiseen ja vaihdevuosioireisiin. Taustalla saattaa olla myös virtsarakon tyhjenemishäiriö. Aina selkeää syytä vaivaan ei löydy.
Mikäli virtsassa esiintyy verta, on tärkeää selvittää, ettei kyseessä ole virtsarakon syöpä tai sen esiaste.
Virtsaamisvaivojen perustutkimus on virtsanäyte bakteeriviljelyineen. Lääkäri voi tehdä lähetteen virtsanäytteen ottamiseksi tarvittaessa etänä ennen varsinaista vastaanottoa.
Ennen vastaanotolle tuloa kannattaa pitää päiväkirjaa virtsaamisesta (virtsaamis- ja juomismäärien kirjaaminen kellonaikoineen) 1-3 vuorokauden ajalta.
Voit myös täyttää etukäteen virtsaamisen oirekyselyn (DAN-PSS-1) ja haitta-asteoirekyselyn sekä tarvittaessa yliaktiivisen rakon oirekyselyn (OAB-V8) ja virtsankarkailuoirekyselyn. Kirjanpito ja oirekyselyt helpottavat lääkäriä hahmottamaan kokonaistilannetta jo ensimmäisellä käyntikerralla.
Vastaanotolla lääkäri arvioi kyselylomakkeet ja päiväkirjan sekä tarvittaessa tarkistaa jäännösvirtsan määrän ultraäänellä.
Tarpeen vaatiessa lääkäri voi ohjata sinut myös virtsateiden ultraäänitutkimukseen sekä virtsaputken ja virtsarakon tähystykseen.
Virtsaamisvaivoja hoidetaan yksilöllisesti saadun diagnoosin mukaan. Tihentyneeseen virtsaamistarpeeseen ja virtsankarkailuun voi hoitona olla esimerkiksi paikallishormonihoito.
Apuna voidaan käyttää myös virtsarakkoa rentouttavia ja virtsarakon supistelua vähentäviä lääkkeitä. Virtsarakkoon paikallisesti laitettavalla hyaluronaatti-glykosamiini -liuoksella voidaan puolestaan hoitaa monenlaisia virtsaamisoireita. Hoidon määrää urologi ja toteuttaa uroterapeutti.
Virtsarakon venymiskykyä on niin ikään mahdollista selvittää virtsarakon tähystyksessä. Jos rakko todetaan pienikokoiseksi, on sitä mahdollista laajentaa hienovaraisesti nesteellä.
Yliaktiivisen rakon oireissa ja virtsankarkailussa hoitovaihtoehtoina on virtsarakon Botox-injektiot tai ns. nauhaleikkaus.
Tyhjenemishäiriössä apuna voidaan käyttää lääkkeitä ja tarvittaessa toistokatetrointia.
Varaa aika Aavaan gynekologille tai urologille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.
Jos haluat, että virtsanäyte on tutkittu jo ennen varsinaista vastaanottoa, voit varata etävastaanottoajan lähetteen tekemiseksi myös yleislääkärille edellä mainituilla tavoilla.
Asiantuntijana urologian erikoislääkäri Riitta Rönkä.