Neurologin vastaanotto

Kärsitkö arkea haittaavasta päänsärystä, huimauksesta tai vapinasta? Hakeudu neurologin vastaanotolle, jotta oireilun syy saadaan selville. Myös ihon tuntohäiriöissä ja muistiongelmissa kannattaa kääntyä neurologin puoleen.

Mitä neurologi tutkii?

Neurologi tutkii, hoitaa ja kuntouttaa aivojen, selkäytimen ja ääreishermoston sairauksia. Tavallisimpia neurologisia sairauksia ovat

Miten neurologiset sairaudet oirehtivat?

Neurologisten sairauksien oireisiin kuuluvat muun muassa

Mikäli sinulla on tällaisia oireita, on syytä hakeutua neurologin vastaanotolle, jotta saadaan selville, mistä on kyse.

Huom! Kouristuskohtauksien, tajunnan häiriöiden ja halvauksien kohdalla on hakeuduttava välittömästi sairaalan päivystykseen.

Mitä neurologin vastaanotolla tapahtuu?

Ihan ensimmäiseksi neurologi kyselee sinulta oireistasi: niiden alkamisesta, kestosta ja voimakkuudesta.

Huolellisen haastattelun ja kliinisen tutkimisen sinut voidaan tarvittaessa ohjata aivojen tai selkäytimen kuvantamistutkimukseen (yleensä MRI) tai ENMG-hermoratatutkimukseen. Joskus myös laboratoriotutkimukset ovat tarpeen.

Hoito määräytyy yksilöllisesti tutkimuksissa todetun vaivan mukaan. Aina oireiden taustalta ei löydy mitään neurologista sairautta, vaan joskus oireet voivat jäädä selittämättömiksi.

Kyse voi myös olla vaarattomasta vaivasta, joka hoituu kotikonstein. Esimerkiksi huimaus on usein hyvänlaatuista asentohuimausta, johon auttaa kotona tehtävä liikehoito.

Miten vastaanotolle valmistaudutaan?

Mikäli tulet neurologin vastaanotolle päänsäryn vuoksi, sinun kannattaa pitää ennen käyntiä päänsärkypäiväkirjaa. Näin lääkäri saa selkeän kuvan säryn luonteesta, kohtausten tiheydestä sekä kestosta. Kirjaa ylös myös käytössäsi olevat lääkkeet annostuksineen.

Jos olet liikkeellä muistiongelmien takia, ota vastaanotolle mukaan lähiomainen. Läheisen haastattelu antaa neurologille arvokasta tietoa tilanteestasi.

Neurologi palvelee myös etänä

Joitakin neurologisia oireita ja sairauksia voidaan kartoittaa ja hoitaa etävastaanotolla puhelimitse. Tällaisia oireita ovat esimerkiksi pitkään jatkuneet tai toistuvat päänsäryt sekä huimaus, muistiongelmat ja ihon tuntohäiriöt.                            

Lisäksi etävastaanotolla voidaan oireiden perusteella arvioida laboratorio- ja kuvantamistutkimusten tarvetta ja kirjoittaa lähete muun muassa pään magneettikuvaukseen tai ENMG-hermoratatutkimukseen.

Niin ikään sairauksien välikontrollit ja hoidon seuranta onnistuvat, kun asiasta on sovittu aiemmin. Neurologi voi myös uusia reseptisi etänä. Poikkeuksena ovat keskushermostoon vaikuttavat PKV-lääkkeet.

Mihin neurologin etävastaanotto ei sovellu?

  • Äkillisesti alkaneet halvausoireet, puhehäiriöt, tasapainovaikeudet, näköhäiriöt tai kouristukset. Hakeudu perinteiselle vastaanotolle tai oman alueesi päivystysyksikköön (112).
  • Äkillisesti alkaneet päänsäryt, jos ne esiintyvät ensimmäisen kerran tai ovat selvästi erilaisia kuin aiemmat päänsäryt. Hakeudu perinteiselle vastaanotolle tai oman alueesi päivystysyksikköön (112).
  • Ensikäynnit esimerkiksi pitkäaikaissairauksien hoidossa.

Etävastaanotolla ei myöskään yleensä kirjoiteta sairauslomaa tai lähetteitä julkiseen sairaanhoitoon.

Huomioitavia asioita ennen neurologin etävastaanottoa

  • Onko puhelinnumerosi ajan tasalla? Päivitä numerosi Oma Aavassa tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.
  • Oletko hyväksynyt potilastietojen luovutuksen? Anna suostumuksesi Omakanta-palvelussa. Kun terveystietosi seuraavat mukanasi, hoitosi jatkuvuus ja suunnitelmallisuus paranee.
  • Oletko ollut äskettäin hoidossa tai tutkimuksissa muualla? Ota esille muiden lääkärikeskusten sairauskertomukset ja tutkimustulokset. Tiedot Aavan käynneistä löytyvät potilastietojärjestelmästämme.
  • Oletko työterveysasiakas? Tarkista ennen ajanvarausta, kuuluuko etävastaanotto yrityksesi sopimukseen.
  • Onko sinulla sairauskuluvakuutus? Tarkista, korvaako vakuutus etävastaanoton.
  • Onko käytössäsi lääkkeitä? Ota esille tiedot käyttämistäsi lääkkeitä vahvuuksineen ja annostuksineen.

Ajanvaraus

Varaa aika neurologille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838. Etävastaanotto varataan netistä.

Etävastaanoton lopullinen hinta määräytyy vastaanottoajan pituuden ja erikoisalan mukaan ja se veloitetaan etävastaanoton jälkeen. Etävastaanotolla määrätyt tutkimukset veloitetaan erikseen.

Asiantuntijana neurologian erikoislääkäri Ville Artto.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
ALS

ALS pelottaa – kuka on riskissä sairastua?

ALS-tauti on musertava uutinen, koska lihasrappeumasairaus vie edetessään sekä liikunta- että puhe- ja nielemiskyvyn ja päättyy kuolemaan. Neurologian erikoislääkäri, dosentti Filip Scheperjans kertoo, mitkä tekijät voivat altistaa sairastumiselle ja mitkä ovat ALS:n ensioireet.
Lue lisää
aava-golftapahtuma

Hyvinvointi tarvitsee isoja ja pieniä tekoja

Aava vei asiakkaitaan lämpöiseen syyssäähän kisaamaan golfmestaruudesta. Kisan lomassa keskusteltiin siitä, miten ihmisten hyvinvointi on kiinteä osa jokaista yritystä, joka haluaa parantaa tuottavuuttaan tai tuloksentekokykyään.
Lue lisää
pms

PMS-oireet – tunnista ja hoida hyvin

PMS-oireet liittyvät normaaliin kuukautiskiertoon. Valtaosalla oireilu on lievää, mutta jotkut kärsivät vaikeista oireista. Silloin on syytä hakea rohkeasti ammattiapua. Kätilö Mari Päiväniemi kertoo, miten haittaavia oireita voidaan lievittää, kotikonstein sekä lääkärinhoidolla.
Lue lisää